I posiedzenie Nordackiego Parlamentu Unijnego (II kadencji)

Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

I posiedzenie Nordackiego Parlamentu Unijnego (II kadencji)

Post autor: Benjamin Robingren »

[attachment=0]NUP.png[/attachment]/uploads/monthly_2023_03/NUP.png.d3bd56dec84fe282e81fb025c2ec02aa.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Szanowni Deputowani,

niniejszym otwieram pierwsze posiedzenie Nordackiego Parlamentu Unijnego drugiej kadencji.

Obradować będziemy według załączonego porządku obrad, do którego zmiany i uwagi można zgłaszać w drodze wniosku formalnego przesłanego prywatną wiadomością do Marszałka PU (forum lub discord) albo do Kancelarii NPU (wątek zostanie utworzony w najbliższym czasie).

-------------------------

PORZĄDEK OBRAD:

1. Debata i głosowanie nad przedstawioną przez Cesarstwo Insulii kandydaturą na sędziego Unijnego Trybunału Arbitrażowego;

2. Debata o ustanowieniu unii walutowej (tj. wprowadzeniu wspólnej waluty) w ramach Unii Nordackiej;

3. Debata nad projektem traktatu o organizacji Unii Nordackiej [projekt Marszałka NPU];

4. Debata i głosowanie nad projektem uchwały NPU ? regulamin NPU [projekt Marszałka NPU];

5. Debata nad projektem rozporządzenia o ujednoliceniu systemu stopni naukowych [projekt Marszałka NPU];

6. Debata o obsadzeniu pustego mandatu poselskiego.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2023, 21:39 przez Benjamin Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
Benjamin
Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Re: I posiedzenie Nordackiego Parlamentu Unijnego (II kadencji)

Przechodzimy do punktu pierwszego:

Debata i głosowanie nad przedstawioną przez Cesarstwo Insulii Kandydaturą na sędziego Unijnego Trybunału Arbitrażowego.

Przedstawienie sytuacji:

Dnia 11 marca br. Prezydium Cesarstwa Insulii, stanowiące organ ustawodawczy tego kraju, przyjęło uchwałę o przedstawieniu Augusta de la Sparasana de Harlin jako kandydata na sędziego Unijnego Trybunału Arbitrażowego. Uchwała została przesłana do Marszałka Parlamentu Unijnego byłej kadencji tego samego dnia. Wobec powyższego, procedura jest zgodna z art. 13 ust. 1 Statutu Unii Nordackiej z dnia 16 października 2022 r., a co za tym idzie ? Parlament ma obowiązek rozpatrzyć kandydaturę.

Otwieram debatę nad złożoną kandydaturą, której termin zakończenia wyznaczam na 17 lutego 2023 r. godz. 20.00, oczywiście z możliwością wydłużenia.
Benjamin
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Ja popieram w całości kandydata. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Wiemy dobrze, że kandydat jest Sędzią w Sądzie Ludowym Cesarstwa Insuli. Niepokojącym jest jednak fakt prowadzenia przez kandydata protestu, którego genezą było wyrzucenie multikonta Agucko z forum CI. Kandydat argumentuje protest takimi przesłankami jak brak poszanowania prawa przez władze i apeluje o "państwo prawa". Jaką mamy gwarancję, że kandydat nie zrobi tego samego w Unijnym Trybunale Arbitrażowym? Przecież u nas Agucko dostał nadzór kuratora, ba, nałożonego mu przez Nordackie Konsorcjum Informatyczne, ewidentnie bez wyroku żadnego sądu.

I drugie pytanie - czy kandydat pojawi się na debacie? Miło byłoby wiedzieć, bo jeśli okaże się, że nie to nie ma nad czym debatować.

DW: @August de la Sparasan
Ostatnio zmieniony 19 mar 2023, 10:34 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop
Apprentice
Apprentice

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Też chciałem zadać pytanie o te protesty, ale widzę że już mnie ubiegł kulega Waksman, więc ja się po prostu podpinam pod to pytanie.

Waksman pisze: 16 mar 2023, 19:34multikonta Karbiaka

Małe sprostowanie - żadnego multikonta, po prostu Karbiaka.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Waksman pisze: 16 mar 2023, 19:34Wiemy dobrze, że kandydat jest Sędzią w Sądzie Ludowym Cesarstwa Insuli. Niepokojącym jest jednak fakt prowadzenia przez kandydata protestu, którego genezą było wyrzucenie multikonta Karbiaka z forum CI. Kandydat argumentuje protest takimi przesłankami jak brak poszanowania prawa przez władze i apeluje o "państwo prawa". Jaką mamy gwarancję, że kandydat nie zrobi tego samego w Unijnym Trybunale Arbitrażowym? Przecież u nas Karbiak dostał nadzór kuratora, ba, nałożonego mu przez Nordackie Konsorcjum Informatyczne, ewidentnie bez wyroku żadnego sądu.

I drugie pytanie - czy kandydat pojawi się na debacie? Miło byłoby wiedzieć, bo jeśli okaże się, że nie to nie ma nad czym debatować.

DW: @August de la Sparasan

Szanowni Państwo, dzień dobry, a w zasadzie dobry wieczór.

Oto jestem i swoją obecnością tutaj z gruntu, jak sądzę, daję odpowiedź na drugie pytanie. Odniosę się zatem jedynie do pierwszego pytania, choć nie jestem pewien, czy powinno ono być zadane bezpośrednio mojej osobie. W końcu gwarantowanie czegokolwiek "na słowo honoru". Jednakowoż, co jest raczej do zweryfikowania patrząc na moją działalność, skłaniam się ku zasadzie, iż strajk mój nie działa wstecz. Ban wobec obywatela Agucko (Zanika?) nastąpił, ale przed tym nawet, jak rozpoczęła się ta debata, nie mówiąc o kadencji sędziowskiej. W Insulii z kolei zdarzenie podobne nastąpiło już za mojego urzędowania, a urząd zobowiązywał mnie do zajęcia stanowiska, co też uczyniłem.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

? Informacja

Porządek obrad został uzupełniony o punkt 2. w brzmieniu: Debata o obsadzeniu pustego mand