Mam jedną uwagę. Mianowicie proponuję, żeby Prezydent powoływał na Spikera-Seniora najstarszego v-wiekiem Kongresmena, tak jak jest np. w Polsce w realu.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Henryk Ziemiański pisze: 30 lis 2023, 17:43Mam jedną uwagę. Mianowicie proponuję, żeby Prezydent powoływał na Spikera-Seniora najstarszego v-wiekiem Kongresmena, tak jak jest np. w Polsce w realu.
I jaki to ma sens? Co to da? I czym jest ta Polska?
Waksman pisze: 30 lis 2023, 17:59I jaki to ma sens? Co to da? I czym jest ta Polska?
Da to przejrzystość i odbierze argument osobom twierdzącym, że Prezydent kogoś faworyzuje. Czym są te Mazury, do których pańska prowincja nawiązuje?
Co do samego projektu regulaminu, mam pytanie do autora @Albert Fryderyk de Espada: w projekcie jest wspominane o Vajs-Spikerach. Po co więcej niż jeden, zwłaszcza w pięcioosobowym składzie Kongresu?
Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III
"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 30 lis 2023, 18:07Da to przejrzystość i odbierze argument osobom twierdzącym, że Prezydent kogoś faworyzuje. Czym są te Mazury, do których pańska prowincja nawiązuje?
Gdzie Muratyka nawiązuje do tych "niby Mazur"? Chętnie Pana wysłucham, ale może w innym wątku, bo Kongres to nie miejsce na takie rozmowy.
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 30 lis 2023, 18:07Po co więcej niż jeden, zwłaszcza w pięcioosobowym składzie Kongresu?
Zanim odpowie na to pytanie Albert, ja pozwolę wyrazić sobie swoje zdanie na ten temat. Większa ilość Vajs-Spikerów pozwoli na większe pole manewru dla Spikera w sprawie wyznaczenia swojego zastępcy w przypadku nieobecności. Bo co jeśli ten jedyny Vajs-Spiker też będzie nieobecny, i nie będzie miał jak zastępować Spikera? Nikt nie powiedział, że tych Vajsów musi być pięciu, ale chociażby dwóch, żeby Spiker, w razie wypadku, miał jakąś alternatywę.
W zasadzie Pan @Waksman wszystko bardzo klarownie wyjaśnił. Vajs-Spiker jest funkcją stworzoną na wszelki wypadek, gdyby Spiker był przez jakiś czas nieobecny mógłby on wybrać z pośród kongresmenów swojego zastępcę który prowadzić będzie posiedzenie do momentu powrotu Spikera lub dajmy na ten przykład przeprowadzi wszystkie projekty przez proces legislacyjny.
Mam pytanie do ustawodawcy: jaki będzie zakres ilości Vajs-Spikerów? Co jeśli każdy Kongresman się zgłosi na Vajs-Spikera i każdy zostanie nim wybrany? Może warto wyznaczyć jakieś minimum i maksimum?
Mamy już zdefiniowane możliwe rozmiary Kongresu - 3, 5, 7 albo 9 Kongresmanów. Ja bym proponował coś takiego:
3 Kongresmanów - 0-1 Vajs-Spikerów,
5 Kongresmanów - 1-2 Vajs-Spikerów,
7 i 9 Kongresmanów - 1-3 Vajs-Spikerów.
Nie musimy tego koniecznie zapisywać w projekcie - możemy przyjąć takie zasady jako niepisane reguły. Wtedy możliwe będzie odchodzenie od nich w ekstremalnych przypadkach, np. kiedy nie będzie żadnych chętnych na Vajs-Spikera albo Spikerzy będą mieli wyjątkowo dużo na głowie.