II Posiedzenie Prezydium IV Kadencji

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Re: II Posiedzenie Prezydium IV Kadencji

Post autor: Leonid Repulijski »

AleksanderNovak pisze: 06 gru 2023, 19:21Nalegam na to by podjęto pierwsze kroki w ramach Wielkiej Reformy. Trzeba przygotować akt prawny, który:

1. Uchyli wszystkie akty prawne, ewentualnie pozostawiając tylko umowy międzynarodowe,

2. Zmieni nazwę państwa na Państwo Westlandzkie,

3. Samorozwiąże Prezydium, tworząc jednocześnie Kongres Partii Socjaldemokratycznej jako tymczasową kolegialną władzę

Macie na myśli uchwalenie Konstytucji? Przecież to już jest w planie obrad.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Siema, przychodzę z gotowym projektem Konstytucji.

Proszę o opinię @Obywatel Insulii i każdego, kto ma konstruktywne uwagi.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

Godło niestety nie jest zbyt aktualne. Trzebaby je lekko zmodyfikować.

Dodałbym do art. 5. podpunkt o prawie swobody kulturowej i etnicznej, coś w tym stylu.

Szkodex że Kościół Kirymski nie wymyślił nazwy własnej swojego boga, tylko zerżnął ją z hebrajskich wierzeń. 

Poza tym bardzo dobrze napisany akt pierwotny. Ja nie mam większych zastrzeżeń. Szkoda że jeszcze inni Obywatele się nie wypowiedzieli.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2023, 19:20 przez AleksanderNovak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

AleksanderNovak pisze: 14 gru 2023, 19:19Szkodex że Kościół Kirymski nie wymyślił nazwy własnej swojego boga, tylko zerżnął ją z hebrajskich wierzeń.

Szkodex, że Żydzi nie wymyślili nazwy własnej swojego boga, tylko zerżnęli ją z kiryjskich wierzeń. Trzeba na nich zrobić krucjatę, oczywiście z gaśnicą w ręce.

[attachment=0]1857_12.webp[/attachment]/uploads/monthly_2023_12/1857_12.webp.f856b13c9ce0e2a2d9d990d4642a2333.webp" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

Co do samego projektu, trochę mi nie gra, że aż tyle praw jest zagwarantowanych konstytucyjnie, skoro mamy iść w Partię i państwo partyjne. Mam też uwagę do artykułu 18 - z tego co pamiętam, poprawna pełna nazwa Transnordaty to Wspaniałe, Najjaśniejsze Imperium TRANSnordackie. Trzeba to jak najszybciej poprawić. Więcej poprawek nie mam.

Edit: Państwo Kościelne Kirymu, nie Kiryzmu.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2023, 14:29 przez Bolesław Kirianóo von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

AleksanderNovak pisze: 14 gru 2023, 19:19Godło niestety nie jest zbyt aktualne. Trzebaby je lekko zmodyfikować.

Super, to czekamy na propozycje. Dopóki ktoś nie sklei nowego, to będziemy używać obecnego godła.

AleksanderNovak pisze: 14 gru 2023, 19:19Dodałbym do art. 5. podpunkt o prawie swobody kulturowej i etnicznej, coś w tym stylu.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 15 gru 2023, 14:24Co do samego projektu, trochę mi nie gra, że aż tyle praw [Art. 5.] jest zagwarantowanych konstytucyjnie, skoro mamy iść w Partię i państwo partyjne.

Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. Mamy głosy, że praw powinno być zagwarantowanych więcej i że praw powinno być mniej. Optymalnym kompromisem będzie więc zostawienie obecnego zakresu przywilejów w spokoju i ewentualnie dołożyć kolejne obowiązki obywatelom.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 15 gru 2023, 14:24Mam też uwagę do artykułu 18 - z tego co pamiętam, poprawna pełna nazwa Transnordaty to Wspaniałe, Najjaśniejsze Imperium TRANSnordackie. Trzeba to jak najszybciej poprawić.

Niezwłocznie naprawimy to niedopatrzenie.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 15 gru 2023, 14:24Państwo Kościelne Kirymu, nie Kiryzmu.

Dziękujemy za tę słuszną uwage.

Na podstawie tych zastrzeżeń wyprodukowaliśmy lepszą wersję Konstytucji: [attachment=0