Starobrodria czy Anxi?

Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Re: Starobrodria czy Anxi?

Post autor: Borys Zamycki »

Cóż, ja nie widzę przeszkód, by Anxi zostało reaktywowane na terenie Starobrodrii. Jestem przeciwny porzuceniu tego regionu, ale jeżeli ktoś ma na niego pomysł - nawet niekoniecznie nawiązujący do brodryjskiej przeszłości - to jestem za. Oczywiście jeżeli wybór padnie na inny region, to też będzie dobrze.

Żeby mimo wszystko jakoś zachować brodryjskiego ducha w tym regionie, proponuję np. stworzyć Miasto Wydzielone Sankt Michaiłow wyłączone z Anxi, w którym mogłaby być realizowana koncepcja Narodowego Muzeum Brodryjskiego.

Jeżeli chodzi o fabularne uzasadnienie przemieszczeń ludności, to możemy się wzorować np. na niemieckiej kolonizacji Galicji.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

@Reza I PahlaviCo bardziej Ci odpowiada? Dotychczasowa lokalizacja Anxi, ale bez Sankt Michajłowa, czy jakaś nowa lokalizacja?

Póki jestem Regentem, moglibyśmy spisać nową umowę lenną i szczegółowo wszystko ustalić, żeby potem nie było ponownych nieporozumień między centralą i Anxi. 😉 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi
Apprentice
Apprentice

Post autor: Reza I Pahlavi »

Żeby nie było nieporozumień, to by trzeba było zamienić lokatora Cesarskiego Pałacu na kogoś nowego, Wasza Ekscelencjo! 😜 

Panie Bolesławie, ja to mam jeszcze Nową Ordę w sumie, więc nie naciskam aż tak mocno (zabawna rzecz, ale mamy z Kirianoo podobne pomysły na narrację w sumie, bo nie bez powodu wybrałem taki, a nie inny obszar w NO do działania!) 🤌🤌🤌
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Reza I Pahlavi pisze: 12 paź 2025, 10:06Żeby nie było nieporozumień, to by trzeba było zamienić lokatora Cesarskiego Pałacu na kogoś nowego, Wasza Ekscelencjo! 😜 

Jedyną konstytucyjną opcją jest abdykacja lub trzymiesięczna nieaktywność (a więc do 2 grudnia). Ale moim zdaniem zmiana Imperatora byłaby trudnym procesem. Trzeba pamiętać, że Piotr Romanow jest naszym monarchą od początku (chociaż przez pewien czas faktycznie zarządzał krajem Ronon Dex). Jego nieprzerwane panowanie jest symbolem stabilności. Nawet jeżeli nie jest on zbyt aktywny...

Ja od razu mówię, że w żadnej elekcji bym nie wystartował, bo na monarchę się po prostu nie nadaję. Czym innym jest pełnienie jakiejś kadencyjnej funkcji i motywowanie się przez określony czas, a czym innym jest długoterminowe trwanie bez względu na okoliczności. 

Ze stabilnie aktywnych mieszkańców Imperium zostajesz więc Ty i @Borys Zamycki. Nie wiem czy chcielibyście brać na siebie taką odpowiedzialność?

Oczywiście moglibyśmy rozważyć wybór Imperatora spoza Nan Di, ale to zawsze wiąże się z ryzykiem. Pamiętajmy, że jesteśmy monarchią absolutną. Obecnie tego może za bardzo nie widać, bo wszystkie ważne decyzje omawiamy wspólnie. Natomiast gdyby Imperator chciał zarządzać autorytarnie, to zgodnie z prawem mógłby robić dosłownie wszystko. 

Najlepiej dla stabilności kraju byłoby, moim zdaniem, gdyby nasz Cesarz powrócił i w zarządzaniu państwem liczył się z opiniami Keisarnoudu oraz wybieranego przez Keisarnoud Chengxianga. Ale jak do grudnia nie wróci, cóż, będziemy musieli znaleźć godnego następcę.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Reza I Pahlavi pisze: 12 paź 2025, 10:06Panie Bolesławie, ja to mam jeszcze Nową Ordę w sumie, więc nie naciskam aż tak mocno (zabawna rzecz, ale mamy z Kirianoo podobne pomysły na narrację w sumie, bo nie bez powodu wybrałem taki, a nie inny obszar w NO do działania!) 🤌🤌🤌

No i super, możemy razem gromić czerwonych 🙃

Żeby nie było: nie roszczę sobie pretensji do narzucania narracji w jakiejkolwiek części Nan Di, po prostu podałem pomysł, co można by zrobić z AQUELIĄ (!!!), żeby trochę wrócić do jej oryginalnego klimatu.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"