IV sesja Keisarnoud

Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

IV sesja Keisarnoud

Post autor: Borys Zamycki »

Wasza Imperatorska Mość!

Szanowni Zgromadzeni!

Ostatnie tygodnie przyniosły nam sporą aktywizację w Imperium Nandyjskim. Dokonaliśmy wielu kroków naprzód - uchwalono ustawę o obywatelstwie, wznowiono prace nad językiem nandyjskim, powołano narodowe linie lotnicze, usystematyzowano sposób wyliczania v-wzrostu demograficznego, wybrano nowego Chengxianga.

Rozpoczęliśmy także dyskusję na temat systemu szlacheckiego w Nan Di. Teraz naszym głównym zadaniem na kolejną sesję Keisarnoudu jest, by wnioski, do których doszliśmy i co do których jesteśmy zgodni, przekuć w konkretne prawo, które ureguluje sposób działania neomandarynatu.

Niniejszym otwieram IV sesję Keisarnoudu.

Pozwolę sobie również, na samym początku, przedstawić propozycję poprawki konstytucyjnej i poprawki do ustawy o obywatelstwie. Poprawki są związane z desinizacją nazwy urzędu Chengxianga. Wersja zdesinizowana - C̦ensiang - zaczęła już pojawiać się w przestrzeni publicznej i dlatego proponuję nadać jej rangę obowiązującej.

Zdaję sobie sprawę, że C̦ensiang może być słowem problematycznym w pisowni ze względu na obecność litery , ale, zgodnie z zasadami pisowni nandyjskiej, dopuszczalna będzie pisownia alternatywna:

• Çensiang

• Chensiang

• Čensiang

Oryginalna pisownia będzie bezwzględnie wymagana jedynie w aktach prawnych, podręcznikach do nauki nandyjskiego i publikacjach o języku nandykskim.

Oryginalną literę C̦ zawsze można też przekopiować z mojej sygnatury. 😉 

Poprawka do konstytucji:

Art. 4. [Imperator](...)

3. W przypadku niezapowiedzianej nieobecności Imperatora trwającej dwa tygodnie, funkcję regenta obejmuje C̦ensiang. (...)

4. W przypadku trzymiesięcznej niezapowiedzianej nieobecności Imperatora, traci on tron, a C̦ensiang działając jako regent ma obowiązek doprowadzenia do koronacji nowego Imperatora.(...)

Art. 7. [C̦ensiang]

1. Keisarnoud wybiera C̦ensianga, który przewodniczy jego obradom oraz wspomaga Imperatora w sprawowaniu rządów.

2. Kadencja C̦ensianga trwa trzy miesiące, ale może zostać skrócona przez Imperatora.

3. W przypadku braku C̦ensianga, obowiązki te pełni Imperator.

4. W przypadku nieobecności Imperatora i C̦ensianga, przewodniczyć obradom organu ustawodawczego może każdy jego członek.

Poprawka do ustawy o obywatelstwie:

Art. 4. [Odebranie obywatelstwa](...)

4.4. C̦ensiang, pełniąc funkcje Imperatora na podstawie Konstytucji, nie może odebrać obywatelstwa Imperatorowi.

Ostatnio zmieniony 20 gru 2025, 10:24 przez Borys Zamycki, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Re: IV sesja Keisarnoud

Post autor: Peetri Romanaav »

Jaśnie Oświecony C̦ensiangu!

Sławetni Panowie Zgromadzeni!

Cieszę się, że udało nam się rozpocząć IV sesję Keisarnoudu! Jest to przede wszystkim wielki krok naszego państwa, które na początku owiane samodzierżawiem zaczyna powoli odbijać w kierunku demokratycznego państwa prawa. Na wstępie zanim przejdę do opiniowania poprawek chciałbym podziękować byłemu C̦ensiangowi @Andrzej Ordyński za tak dynamiczny przebieg posiedzeń Keisarnoud. Zdążyłem wrócić z realiozy, a dzięki niemu bardzo szybko wróciłem do bardzo dużej aktywności.

Co do samej poprawki do Konstytucji nie mam zastrzeżeń. Nie mniej poczekam z kolejnymi tematami, aż Sławetni wypowiedzą się na temat tej poprawki. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi
Apprentice
Apprentice

Post autor: Reza I Pahlavi »

Peetri Romanaav pisze: 20 gru 2025, 12:39Jaśnie Oświecony C̦ensiangu!

Sławetni Panowie Zgromadzeni!

Cieszę się, że udało nam się rozpocząć IV sesję Keisarnoudu! Jest to przede wszystkim wielki krok naszego państwa, które na początku owiane samodzierżawiem zaczyna powoli odbijać w kierunku demokratycznego państwa prawa. Na wstępie zanim przejdę do opiniowania poprawek chciałbym podziękować byłemu C̦ensiangowi @Andrzej Ordyński za tak dynamiczny przebieg posiedzeń Keisarnoud. Zdążyłem wrócić z realiozy, a dzięki niemu bardzo szybko wróciłem do bardzo dużej aktywności.

Co do samej poprawki do Konstytucji nie mam zastrzeżeń. Nie mniej poczekam z kolejnymi tematami, aż Sławetni wypowiedzą się na temat tej poprawki. 

Nie mam w chwili obecnej żadnych uwag do wspomnianego wcześniej fragmentu Konstytucji. Również chciałbym serdecznie podziękować Chengxiangowi Białemu Chanowi za jego energiczną działalność podczas sprawowania urzędu. Życzę powodzenia nowemu Chengxiangowi, Borysowi Zamyckiemu.
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Szanowni, 

Na wstępie chciałbym podziękować nowemu C̦ensiangowi - gratuluję i życzę powodzenia w piastowaniu tego zaszczytnego urzędu. Co do poprawek, zasadniczo nie mam żadnych zastrzeżeń, poza jednym: jak długo musi trwać nieobecność C̦ensianga, aby dowolny członek Keisarnoudu mógł w praktyce przejąć władzę? I na jakiej zasadzie miałoby się to odbywać - np. najwyższy w hierarchii zgodnie z planowaną tabelą rang?
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Bardzo dobre pytanie i ciekawa kwestia. Jeżeli będziemy stawiali na demokratyczne podejście to Imperator mógłby ogłaszać po prostu wybory Çensianga, jeśli poprzedni by zaniemógł. Tutaj też przydałaby się zasada co robimy z sesją, czy zostanie zamknięta czy kontynuowana będzie aktualna? Natomiast jeśli idziemy w bardziej „elitarne” rozwiązania to moglibyśmy postawić na najsilniejszego wg. Tabeli Rang.

Jest jeszcze możliwość wyznaczenia przez Imperatora, chociaż nie jestem zwolennikiem tej opcji jeżeli zaczyna się nam tworzyć lokalny parlamentaryzm. Raczej postawiłbym na opcję demokratyczną. Od razu zamykamy sesje i otwieramy kolejną z nowym Çensiangien na czele. 

Jak już jesteśmy przy tym temacie to warto by było zacząć myśleć nad regulaminem Keisarnoud, a także przysięgą Çensianga i przekazaniem obowiązków. Można by było mieć Çensianga-Seniora i Elekta. 

Dużo pytań, ale jakie mamy na to chęci? Chyba to jest najważniejsze.