nie wiem czy to dobre miejsce
- Damiano Robingren
- Collaborator
nie wiem czy to dobre miejsce
no ale jak właściwie postrzegamy II FN w sensie prawnym? jeśli prawo ma funkcjonować tak jak obecnie to nie widzę żadnego uzasadnienia ani dla utrzymywania NSF ani w ogóle dla powoływania sędziów. Może należałoby wreszcie jasno określić, jaki model prawa obowiązuje w Federacji bo po co prawo skoro w praktyce nikt nie jest zobowiązany do jego przestrzegania?
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Re: nie wiem czy to dobre miejsce
Chyba obowiązuje polski model sądownictwa.

- Elisa von Rozmarinowa
- Explorer
Ja powiem jak działa system Federalny: To jest władza decentralizacyjna, w tym sądy na model sądownictwa są powiązane z tak mówiąc z sytemem rzeczywistnym to jest centralizacyjnym niby są upartyjnione ale są niby apolityczne moim zdaniem to są tzw. sprzeczność tak uzupełniąc do tematu. Niemcy, USA, Austria i Australia są krajami Federalnymi w tym sądy są apolitycznione a nie centralizacyjnę jak w Polsce. - W tym nwm jaki jest tutaj model tak tylko podałam na przykładzie porównawczo. W tym możecie mnie poprawić w tym mogę się pomylić lub mieć rację czy pół rację?

- Damiano Robingren
- Collaborator
Elisa Prakopenka pisze: 03 lut 2026, 23:00Ja powiem jak działa system Federalny: To jest władza decentralizacyjna, w tym sądy na model sądownictwa są powiązane z tak mówiąc z sytemem rzeczywistnym to jest centralizacyjnym niby są upartyjnione ale są niby apolityczne moim zdaniem to są tzw. sprzeczność tak uzupełniąc do tematu. Niemcy, USA, Austria i Australia są krajami Federalnymi w tym sądy są apolitycznione a nie centralizacyjnę jak w Polsce. - W tym nwm jaki jest tutaj model tak tylko podałam na przykładzie porównawczo. W tym możecie mnie poprawić w tym mogę się pomylić lub mieć rację czy pół rację?
nic nie zrozumiałem ale buja
- Burek
- Community Regular
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
@Damiano Robingren o co konkretnie się pytasz w tym wątku?

- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star