Przy okazji trochę grzebiąc przypomniałem sobie, że Abachazowie mieli fajny opisowy system gospodarczy, jednak bez odnośników do forum których jest tam pełno nie można by tego u nas wprowadzić. No i jeszcze są tytuły szlacheckie, może się w Kirianii zainspiruję nimi.
Abachazja - wątek organizacyjny
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Re: Abachazja - wątek organizacyjny
Przy okazji zamieszczam najnowszy zachowany backup forum (jedynie strona główna forum działa), a także odgrzebane symbole narodowe oraz mapy Abachazji, jej lenników i kolonii. Wszystko wrzucone do naszej forumowej bazy danych żeby się nie zgubiło potem jak któraś ze stronek spadnie z rowerka.
Przy okazji trochę grzebiąc przypomniałem sobie, że Abachazowie mieli fajny opisowy system gospodarczy, jednak bez odnośników do forum których jest tam pełno nie można by tego u nas wprowadzić. No i jeszcze są tytuły szlacheckie, może się w Kirianii zainspiruję nimi.
[attachment=0]abachazjaflaga.png[/attachment]/monthly_2023_02/abachazjaflaga.png.931fb60be88dc5810febab3fb72080f8.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Flaga
[attachment=1]abachazja-mapa.png[/attachment]/monthly_2023_02/abachazja-mapa.png.1a80a615c2d6a257ee3392cce115dcc6.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa polityczna na rok 2016
Uwaga nr 1 - gdzie leżą Wyspy Szczęśliwe?
[attachment=2]abachazja-map.png[/attachment]/monthly_2023_02/abachazja-map.png.8128a3fe973ba230a4d4306815935adc.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa fizyczna
[attachment=3]tomaszewo.png[/attachment]/monthly_2023_02/tomaszewo.png.742661a7a4a066624edded513f2e3d82.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa stolicy Abachazji - Tomaszewa
[attachment=4]sofia.png[/attachment]/monthly_2023_02/sofia.png.8a3f0569f27eaea296eed0cad4799b23.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa Sofii (nie no, postarali się)
[attachment=5]mapa danzigu.png[/attachment]/monthly_2023_02/491396812_mapadanzigu.png.4217c233a41bc7a4e279be2fe566e401.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa Gdańska Danzigu
[attachment=6]mapa czernichowa.png[/attachment]/monthly_2023_02/1447967746_mapaczernichowa.png.92e3b10035720d2cab05f56e1cc2e7c3.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa Czernichowa
[attachment=7]Mapa zadrzewia.png[/attachment]/monthly_2023_02/2144191902_Mapazadrzewia.png.cc4430b5d3833669ad4f06f9a83691af.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa Fizyczna Zadrzewia (w pewnym momencie ensklawy Abachazji?)
Uwaga nr 2 - obecnie cały region Zadrzewia na mapach jakby "wyparował", tzn. jest na mapach od 2013 do 2018 pod różną przynależnością państwową i nieco modyfikowanym wybrzeżem, ale w MIMowskiej już jest wyrwa która została do dziś.
[attachment=8]mapa nowej uhrainy.png[/attachment]/monthly_2023_02/738166356_mapanowejuhrainy.png.187d95ecca48e014ea029755d3ca42c1.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Mapa fizyczna Nowej Uhrainy
- Alastor Brodzicki
- Rookie
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 12 lut 2023, 15:14Przy okazji zamieszczam najnowszy zachowany backup forum (jedynie strona główna forum działa), a także odgrzebane symbole narodowe oraz mapy Abachazji, jej lenników i kolonii. Wszystko wrzucone do naszej forumowej bazy danych żeby się nie zgubiło potem jak któraś ze stronek spadnie z rowerka.FlagaMapa polityczna na rok 2016Uwaga nr 1 - gdzie leżą Wyspy Szczęśliwe?Mapa fizycznaMapa stolicy Abachazji - TomaszewaMapa Sofii (nie no, postarali się)MapaGdańskaDanziguMapa CzernichowaMapa Fizyczna Zadrzewia (w pewnym momencie ensklawy Abachazji?)Uwaga nr 2 - obecnie cały region Zadrzewia na mapach jakby "wyparował", tzn. jest na mapach od 2013 do 2018 pod różną przynależnością państwową i nieco modyfikowanym wybrzeżem, ale w MIMowskiej już jest wyrwa która została do dziś.Mapa fizyczna Nowej Uhrainy
Szczerze myślałem, że zachowało się znacznie mniej. Zaciekawił mnie także temat Zadrzewia - rejon ten kompletnie wyparował i obecnie jest jakby "pod wodą"?
Jenerał Szabli Kiriańskiei, Tytularny Koronny Książę Begnamski i Kawaler Orderu Krzyża Żelabrnego
Bez Boga ani do proga, bez karabeli ani z pościeli!

Bez Boga ani do proga, bez karabeli ani z pościeli!

- Jakub Wereszczyński-Bagrat
- Newbie
Zachowało się nawet sporo
16 VII 2015 - pierwotny kształt Abchazji

19 IX 2015 - tu już jest dość duża (wszystkie podboje można krok po kroku prześledzić, są mapy)

5 X 2015 - cały teren

Stare logo Carskich Sił Zbrojnych mogę wrzucić

16 VII 2015 - pierwotny kształt Abchazji

19 IX 2015 - tu już jest dość duża (wszystkie podboje można krok po kroku prześledzić, są mapy)

5 X 2015 - cały teren

Stare logo Carskich Sił Zbrojnych mogę wrzucić

- Rising Star
Cieszę się niezmiernie że udało się z Ekcelencją skontaktować!
Same mapy podbojów są bardzo ciekawe, sam nie wiedziałem, że Abachazja startowała z o 1/4 mniejszym terytorium niż myślałem do tej pory.
Pytanie techniczne: zachował się jakiś pełny lub częściowy zapis forum?
Same mapy podbojów są bardzo ciekawe, sam nie wiedziałem, że Abachazja startowała z o 1/4 mniejszym terytorium niż myślałem do tej pory.
Pytanie techniczne: zachował się jakiś pełny lub częściowy zapis forum?
- Jakub Wereszczyński-Bagrat
- Newbie
Niestety, forum jak mi się zdaje przepadło trwale, to co mam to trochę grafik - mam je na dysku starego komputera - tyle się ostało. Niemniej również z tego można pozyskać trochę informacji (mapy mają np. zapisaną datę edycji, więc można umieścić w czasie np. kolejne fazy opanowywania terytorium). Mam też jakąś korespondencję ale drobną.
- Joahim von Ribertrop
- Apprentice
Alastor Brodzicki pisze: 12 lut 2023, 17:36Zaciekawił mnie także temat Zadrzewia - rejon ten kompletnie wyparował i obecnie jest jakby "pod wodą"?
Nie, obecnie znajduje się na terenie Koribii, Freut Nirsk w Gminie Eihenberdzkiej. Jeśli wierzyć tej mapie inną nazwą miasta Zadrzewie jest Czoczen.
Przy okazji po szybkim rzucie oka na mapy - Zadrzewie i Czoczen to początkowo były dwa osobne miasta. Nie wiem co się odwaliło, ale dobra.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2023, 16:33 przez Joahim von Ribertrop, łącznie zmieniany 1 raz.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Joahim von Ribertrop pisze: 14 lut 2023, 16:30Przy okazji po szybkim rzucie oka na mapy - Zadrzewie i Czoczen to początkowo były dwa osobne miasta. Nie wiem co się odwaliło, ale dobra.
Dobre pytanie, też chciałbym znać odpowiedź.
- Rising Star
Może @Jakub Wereszczyński-Bagrat coś się w tym temacie orientuje?
- Joahim von Ribertrop
- Apprentice
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 14 lut 2023, 22:29Może @Jakub Wereszczyński-Bagrat coś się w tym temacie orientuje?
Ja tam bym raczej zapytał @Waksman...?
Generalnie to sobie z ciekawości porównałem mapę Zadrzewia i tego, jak obecnie są położone muratyckie miasta, i na miejscu gdzie było oryginalne Zadrzewie nie ma nic. Natomiast miasto oznaczone jako Zadrzewie/Czoczen to miasto które za Abachazji zwało się Czoczen. No więc no.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Joahim von Ribertrop pisze: 14 lut 2023, 23:44Ja tam bym raczej zapytał @Waksman...?
Generalnie to sobie z ciekawości porównałem mapę Zadrzewia i tego, jak obecnie są położone muratyckie miasta, i na miejscu gdzie było oryginalne Zadrzewie nie ma nic. Natomiast miasto oznaczone jako Zadrzewie/Czoczen to miasto które za Abachazji zwało się Czoczen. No więc no.
Ciężko jednak się czepiać gdy ktoś robi mapę sporo czasu po tym jak miasta teoretycznie przestały istnieć wraz z państwem do którego należały.