Kwestia stolicy

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Re: Kwestia stolicy

Post autor: Leonid Repulijski »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 01 sie 2023, 22:30Natomiast nie uważam że centrala to musi być jedynie stolica, może to być naprawdę ciekawie zagospodarowany mały region, swoisty wytrych dla osób mających ochotę na zabawę w regiony w przypadku gdy kraje związkowe przez ustrój/klimat/osoby takiej personie nie podpasuje. Oprócz samej aglomeracji stołecznej można umieścić tam parę podmiejskich miasteczek, gdzie będą np. zakłady przemysłowe dużych nordackich korporacji. Nie wiem, wymyślam teraz ale naprawdę dla mnie to ograniczanie samych siebie już na starcie. Jak nie będziemy mieli co począć z tymi terenami to je z powrotem anektujemy do prowincji z której wyszły.

Ja się w pełni zgadzam. Można też zrobić jakiś obszar hi-tech w regionie stołecznym.

Klindonia również jest gotowa zrzec się jakiegoś większego regionu na rzecz budowy tam centrali. Jak się nie uda - to najwyżej się zwróci prowincji wszystko poza jednym miastem...

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Podobnie jak Albert, ja również uważam, że wydzielenie specjalnie większego terenu pod stolicę czy, jak ktoś to kiedyś ładnie nazwał, Dystrykt Federalny, nie ma sensu. Jest nas za mało na jakieś aktywniejsze rozwijanie tych ziem.

Zdecydowanie lepszym pomysłem jest obranie za stolicę istniejącego miasta lub wybudowanie nowego, przy czym stolica będzie mieściła się wyłącznie w jego obrębie. W I FN, gdy już wybudowano Jugowice, ustanowiono Radę Miasta - organ, który miał zajmować się stolicą, a do którego mógł dobrowolnie zgłosić się każdy obywatel. Czy nie lepiej taką drogę obrać? Stolica jako jedno miasto z Radą Miasta, która je rozwija?
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Ale co wam szkodzi? Już drugi raz pada ten sam, jedyny chyba argument: u, za mało nas, nie damy rady. A my mówimy: ok, to wtedy zmniejszamy do samego miasta. Nie odbierajmy sobie możliwości. Napisanie prawa wcielającego tereny centrali poza samą stolicą do prowincji z której wyszły nic nie kosztuje.

Zastanówmy się raczej nad lokalizacją centrali. Ja podałem Uhrainę, Kaspar Nadchładzice, Leonid też zaoferował część Klindonii, ale na coś się trzeba zdecydować. 

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 03 sie 2023, 10:28Ale co wam szkodzi? Już drugi raz pada ten sam, jedyny chyba argument: u, za mało nas, nie damy rady. A my mówimy: ok, to wtedy zmniejszamy do samego miasta. Nie odbierajmy sobie możliwości. Napisanie prawa wcielającego tereny centrali poza samą stolicą do prowincji z której wyszły nic nie kosztuje.

Ten argument pada dlatego, że jest mocny i, jak na razie, nikt go nie obalił. Prawdą jest, że aktywnych będzie nas więcej niż dotychczas, ale nie jest to powód żeby ze stolicy robić całą prowincję. Najpierw wybierzmy jedno miasto, a potem, jak będzie zainteresowanie i chętne osoby, można pomyśleć o rozszerzeniu tego dystryktu. Myślę, że nikt nie będzie miał ku temu obiekcji w przyszłości.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 03 sie 2023, 10:28Zastanówmy się raczej nad lokalizacją centrali. Ja podałem Uhrainę, Kaspar Nadchładzice, Leonid też zaoferował część Klindonii, ale na coś się trzeba zdecydować. 

Tu by trzeba było jakąś ankietkę walnąć. No bo czego nie wybierzemy to stolica i tak będzie odseparowana od reszty. Najbardziej oddalonym punktem wydaje się być Klindonia właśnie. Teraz jak tak patrzę, to Nadchładzice nie są dobrą lokalizacją, bo to już w ogóle w pizdu daleko. Najbardziej optymalnie byłoby ją umieścić albo właśnie w południowej części Kirianii, albo w północno-wschodniej części Muratyki, gdzieś przy granicy z Insulią. Można by się wtedy pokusić o wybudowanie magistrali kolejowej w porozumieniu z Insulią, żeby połączyć Muratykę z Kirianią.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Najlepsze byłoby coś w Hawilandzie, ale nie ma go z nami na pokładzie. Dlatego ja się raczej skłaniam w kierunku Uhrainy Kiriańskiej.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Podzielam zdanie pana Leonida. I tak decyzję podejmie Kongres jak już się uformuje, więc my tu tylko gdybamy. No ale i tak - właśnie o wykorzystaniu terenu na Uhrainie będę apelował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”