Zjednoczone Siły - dyskusje i ustalenia
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Re: Zjednoczone Siły - dyskusje i ustalenia
Cieszę się, że zgadzamy się co do tego, jak wyglądać powinno nasze wojsko. Tak samo jak Albert, i ja uważam, że na razie członkostwo II FN w OBPN jest niepotrzebne. Wojsko Federacji powinno być takie, że całe to OBPN przebije. Widzimy jaki stosunek mają do nas kraje na kontynencie. OBPN to organizacja, w której Winkulia próbuje grać pierwsze skrzypce - czy do takiej organizacji chcemy dołączać?
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
W sumie co racja to racja. Nie powinniśmy upolityczniać wojska, ale konieczne jest istnienie jakichś narzędzi kontroli, np. możliwość odwołania dowódcy przez Kongres przez większość kwalifikowaną.
OBPN nie zrobi nam nic złego, ale widzę, że mamy w kraju silne animozje z Winkulią ?
OBPN nie zrobi nam nic złego, ale widzę, że mamy w kraju silne animozje z Winkulią ?
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Waksman pisze: 14 sie 2023, 21:57Cieszę się, że zgadzamy się co do tego, jak wyglądać powinno nasze wojsko. Tak samo jak Albert, i ja uważam, że na razie członkostwo II FN w OBPN jest niepotrzebne. Wojsko Federacji powinno być takie, że całe to OBPN przebije. Widzimy jaki stosunek mają do nas kraje na kontynencie. OBPN to organizacja, w której Winkulia próbuje grać pierwsze skrzypce - czy do takiej organizacji chcemy dołączać?
Na jedno też podzielam trochę opinie, że nie musimy dołączać do OBPN, ale na drugie: co wy do tej Winkulii macie XD
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski
Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Po prostu nie widzę jakiejś nagłej potrzeby dla nas by starać się o członkostwo w OBPN. Nie jest to jakoś podyktowane niechęcią między nami i Winkulią (a przynajmniej ja żadnych negatywnych nastrojów wobec naszego sąsiada nie przejawiam) a jedynie podejściem dążenia do budowy silnego i niezależnego państwa. Po za tym trochę byłoby nudno na kontynencie gdyby się tak stało.
Nie jest to jakoś wykluczone w przyszłości ale wpierw chcę zbudować nasz własny potencjał militarny.
No to na dobry początek zastanowiłbym się nad właściwą strukturą dowodzenia nad ZS.
Wiem że armia w założeniach ma być zcentralizowana i w założeniach oraz w praktyce lepiej się sprawdza gdy nad armią nadzór i zarząd sprawuje jeden głównodowodzący to chciałbym widzieć w strukturach dowodzenia jakiś sztab dowodzenia składający się z kilu osób jako taki organ mogący odciążyć obowiązki głównodowodzącego.
Pierwszą myślą było stworzenie sztabu z reprezentantów każdej prowincji FN przynajmniej po jednej osobie z każdego. Opcjonalnie stworzyć sztab z co najmniej trzech osób które chciałby się zaangażować.
Żeby jednak stworzyć jakąś strukturę to potrzeba by wpierw wiedzieć kto z @Obywatel Federacji chciałby się zaangażować w budowę i działanie naszego wojska.
Nie jest to jakoś wykluczone w przyszłości ale wpierw chcę zbudować nasz własny potencjał militarny.
No to na dobry początek zastanowiłbym się nad właściwą strukturą dowodzenia nad ZS.
Wiem że armia w założeniach ma być zcentralizowana i w założeniach oraz w praktyce lepiej się sprawdza gdy nad armią nadzór i zarząd sprawuje jeden głównodowodzący to chciałbym widzieć w strukturach dowodzenia jakiś sztab dowodzenia składający się z kilu osób jako taki organ mogący odciążyć obowiązki głównodowodzącego.
Pierwszą myślą było stworzenie sztabu z reprezentantów każdej prowincji FN przynajmniej po jednej osobie z każdego. Opcjonalnie stworzyć sztab z co najmniej trzech osób które chciałby się zaangażować.
Żeby jednak stworzyć jakąś strukturę to potrzeba by wpierw wiedzieć kto z @Obywatel Federacji chciałby się zaangażować w budowę i działanie naszego wojska.
- Użytkownik Usunięty 233514
- Contributor
Jest Pan całkowicie niepoważny. Kreujecie chory i sztuczny konflikt tylko po to, aby mieć powód do tworzenia wojska?? Wymiękacie na poziomie dyplomatycznym będąc zwykłymi ścierami do podłogi, z całym szacunkiem dla szmatek.
Nie umiecie rozmawiać z ludźmi w sposób cywilizowany, wasze ego bucha i za wszelką cenę macie chęć pokazania jaki to ja nie jestem ważny. Wojsko to ostateczna ostateczność, a Wy nawet prostego wydumanego konfliktu nie potraficie zbadać pomiędzy Osieką a Teutonią... Robią z Wami co chcą i jak chcą... Stosują techniki wymijające, dystrakcyjne i angażujące, a Pan jak zwykła dziwka pada na kolana i robi im dobrze... Niezbyt miło się ogląda takie obrazy upodlenia i sponiewierania już na wstępie.
Przerażające jest Wasze myślenie odadministracyjne... Po cholerę chcesz sztaby budować, jak na poziomie jednostek nie potraficie funkcjonować??? Chyba, że właśnie dlatego, bo po prostu tak i chuja nam Pan zrobisz. Typowe wiejskie zastaw się, a postaw się. Dobrze pamiętam, że jest Pan ze wsi??
Nie umiecie rozmawiać z ludźmi w sposób cywilizowany, wasze ego bucha i za wszelką cenę macie chęć pokazania jaki to ja nie jestem ważny. Wojsko to ostateczna ostateczność, a Wy nawet prostego wydumanego konfliktu nie potraficie zbadać pomiędzy Osieką a Teutonią... Robią z Wami co chcą i jak chcą... Stosują techniki wymijające, dystrakcyjne i angażujące, a Pan jak zwykła dziwka pada na kolana i robi im dobrze... Niezbyt miło się ogląda takie obrazy upodlenia i sponiewierania już na wstępie.
Przerażające jest Wasze myślenie odadministracyjne... Po cholerę chcesz sztaby budować, jak na poziomie jednostek nie potraficie funkcjonować??? Chyba, że właśnie dlatego, bo po prostu tak i chuja nam Pan zrobisz. Typowe wiejskie zastaw się, a postaw się. Dobrze pamiętam, że jest Pan ze wsi??
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Mnie osobiście wojsko nie kręci - ważne, żeby działało i było do dyspozycji...
...dlatego powinniśmy uniezależnić wybór składu sztabu od prowincji. Klindonia jest pozbawiona zawodowego wojska w narracji, a w realu nie mamy osób, które chciałyby/mogłyby się bardziej zaangażować w kreację Zjednoczonych Sił. Jesteśmy w stanie zaakcpetować pełną centralizację i brak wpływu na działanie ZS jako prowincja.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 31 sie 2023, 2:08Pierwszą myślą było stworzenie sztabu z reprezentantów każdej prowincji FN przynajmniej po jednej osobie z każdego. Opcjonalnie stworzyć sztab z co najmniej trzech osób które chciałby się zaangażować.
...dlatego powinniśmy uniezależnić wybór składu sztabu od prowincji. Klindonia jest pozbawiona zawodowego wojska w narracji, a w realu nie mamy osób, które chciałyby/mogłyby się bardziej zaangażować w kreację Zjednoczonych Sił. Jesteśmy w stanie zaakcpetować pełną centralizację i brak wpływu na działanie ZS jako prowincja.
- Proficient
No to w pierwszej kolejności powołamy głównodowodzącego który może, ale nie musi być zarazem ministrem wojny.
Chodzi to o jeden z moich najważniejszych postulatów. Twardy rozdział wojska od polityki. Czytaj głównodowodzący praktycznie samemu podejmuje decyzje dotyczące wojska bez konieczności czekania aż ktoś u góry to przyklepie a jedyną jego interakcją z polityką byłoby jego nominacja/wybór oraz potencjalne odwołanie. Już mniejsza o to jaki organ polityczny będzie stał nad głównodowodzącym, czy to prezydent, premier/minister czy kongres.
Potem jak wspominałem można by rozważyć stworzenie sztabu jako organu pomocniczego jeżeli znajdą się chętni, jak nie po jednym z każdej prowincji to przynajmniej te dwie lub trzy osoby.
Chodzi to o jeden z moich najważniejszych postulatów. Twardy rozdział wojska od polityki. Czytaj głównodowodzący praktycznie samemu podejmuje decyzje dotyczące wojska bez konieczności czekania aż ktoś u góry to przyklepie a jedyną jego interakcją z polityką byłoby jego nominacja/wybór oraz potencjalne odwołanie. Już mniejsza o to jaki organ polityczny będzie stał nad głównodowodzącym, czy to prezydent, premier/minister czy kongres.
Potem jak wspominałem można by rozważyć stworzenie sztabu jako organu pomocniczego jeżeli znajdą się chętni, jak nie po jednym z każdej prowincji to przynajmniej te dwie lub trzy osoby.
- Contributor
Albert Fryderyk de Espada pisze: 31 sie 2023, 22:09No to w pierwszej kolejności powołamy głównodowodzącego który może, ale nie musi być zarazem ministrem wojny.
Przepraszam bardzo, bo zaczyna mnie to nieziemsko irytować. Jest Pan, Panie @Albert Fryderyk de Espada, Ministrem Wojny i Pan nie wie, co należy do Pańskich obowiązków??
- Proficient
W zasadzie to wiem co należy do moich obowiązków.
Stwierdziłem jednak że dobrym wyborem jest wysłuchać opinii innych obywateli którzy a nóż wniosą jakieś ciekawe pomysły i przemyślenia w projekt sił zbrojnych.
Poprawka, wysłuchać opinii prawie wszystkich, więc proszę się nie rozmarzać nad tym że ktoś będzie pana słuchać.
Stwierdziłem jednak że dobrym wyborem jest wysłuchać opinii innych obywateli którzy a nóż wniosą jakieś ciekawe pomysły i przemyślenia w projekt sił zbrojnych.
Poprawka, wysłuchać opinii prawie wszystkich, więc proszę się nie rozmarzać nad tym że ktoś będzie pana słuchać.
- Contributor
A gdzie leży ta zasada, bo chciałbym się z nią zapoznać? ?
Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 wrz 2023, 2:55Stwierdziłem jednak że dobrym wyborem jest wysłuchać opinii innych obywateli którzy a nóż wniosą jakieś ciekawe pomysły i przemyślenia w projekt sił zbrojnych.
Jak przyniosę noża, to łeb stracisz. ?
Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 wrz 2023, 2:55Poprawka, wysłuchać opinii prawie wszystkich, więc proszę się nie rozmarzać nad tym że ktoś będzie pana słuchać.
Tak selektywnie to ziarna od plew możesz przebierać, kurko. ?