Ustrój Imperium Kiriów - debata

Miejsce rozmów obywateli Imperium
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Re: Ustrój Imperium Kiriów - debata

Post autor: August de la Sparasan »

Osobiście z racji stanowiska pozostaję bezstronny. Uczyniłem już to, co uczynić mogłem. Zatwierdzę to, co spotka się z aprobatą obywateli - zgodnie z ideą socjalkapitalistyczną. Mam jedynie życzenie, by w powstałym państwie kiryjskim pozwolono mi nieniepokojonym się udać się na v-emeryturę. Będzie to dla mnie wyróżnieniem większym niż wszystkie stanowiska i ordery mikroświata.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Piotr Jankowski »

Kamiljan de Harlin pisze: 10 cze 2024, 20:08Wychodzi nam z tego konfederacja regionów połączonych jedynie religią

Tutaj tylko mała korekta, Norwegland jest rotriokatolicki.
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

W kwestiach zasadniczych (o dziwo) poniekąd zgadzam się z Panem Novakiem. O ile uważam zachowanie niepodległości i suwerenności Państwa Kościelnego Kirymu, oraz Eesti, o tyle podział na 6 prowincji wydaje się być sensowny. W tym miejscu chciałbym zaznaczyć, że pozostawienie BGA w granicach korony uważam za uzasadnione ze względu na bliskość kulturową jej mieszkańców z kiriańczykami, to AGA powinna w mojej opini posiadać podobne prawa do UGA, w ostateczności wejść w jej skład. Senat składający się z przedstawicieli regionów brzmi dobrze, to jednocześnie obecny model Senatu Imperalnego składającego się z chętnych obywateli wydaje się być zwyczajnie bardziej praktyczny i tutaj optował bym nawet za likwidacją kadencyjności tego organu. Kwestią kluczową jest natomiast dla mnie utrzymanie możliwości stanowienia przez Imperatora prawa, chociażby w formie obecnych w dzisiejszym systemie Ustaw Imperatorskich. To jest właśnie zmniejszenie biurokracji. W zasadzie wprowadzenie inicjatywy ustawodawczej dla obywateli przy jednoczesnym przekazaniu pełnej władzy ustawodawczej Imperatorowi również wydaje się dobrym rozwiązaniem. W takim przypadku, senat chroniący autonomii poszczególnych prowincji miałby większy sens.
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

Towarzysz Harlin trafnie zauważył pewien problem. Jeśli chcemy tworzyć unitarne, jednolite kulturowo państwo, to rozwarstwienie go na prowincje, gdzie każdy będzie żerował na swoim, nie pomoże w budowaniu tej jednolitej tożsamości. Musielibyśmy zrobić taki globalistyczny i kosmopolityczny kraj trochę, zatracić różnice kulturowe i polityczne i inne, by każdy czuł się u siebie też w regionach na których dotychczas nie przebywał. Pytanie jak to zrobić.

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Idea różnorodnej kulturowo mikronacji zawsze wydawała mi się zwyczajnie ciekawsza. Można być jednolitym państwem ze wspólną tożsamością równocześnie łącząc ze sobą kilka klimatów.
piotr@mail.vox

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bar pod Wołem”