Vilarte pisze: 10 mar 2025, 22:53Jakby brakowało do kompletu, to zgłaszam siebie, za udowadnianie że Hasseland to (między innymi) Nordata 😝
Hasseland je nrdatski!
Nordatija do Angemontija!
Vilarte pisze: 10 mar 2025, 22:53Jakby brakowało do kompletu, to zgłaszam siebie, za udowadnianie że Hasseland to (między innymi) Nordata 😝
Andrzej Ordyński pisze: 10 mar 2025, 21:41Pel Nander, twórca pierwszych map na któych uwzględnianoyoyonacjepaństwa nordackie.

Kamiljan de Harlin pisze: 01 kwie 2025, 22:34Czy zrobienie mapy wystarczy, aby zostać uznanym za ojcem Nordaty? Myślę, że to trochę za mało...
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 01 kwie 2025, 22:38*Doprowadzenie do pojawienia się Nordaty na mapach i utrzymywania jej tak długo, że reszta mikro się przyzwyczaiła.

Kamiljan de Harlin pisze: 01 kwie 2025, 22:48Czy rzeczywiście do tego doprowadził? Też mogę stworzyć kontynent z kosmosu na swojej mapie. Pojawienie się Nordaty na mapach to raczej zasługa samej Nordaty i Nordaciarzy, że zasłużyli sobie od kartografów na uznanie.
Markus Wettin pisze: 02 kwie 2025, 7:07No Pel niewątpliwie nadał Nordacie pewną legitymację. To on zebrał całą tę hałastrę do kupy, prowadził rozmowy dotyczące granic, położenia i innych kluczowych kwestii. Na podstawie jego działań powstał kontynent, na którym dziś operujemy, de facto kontynuując jego pracę. Z jego inicjatywy powstała także Micropedia, na której opisano wiele państw oraz kluczowych postaci dla Nordaty w danym okresie, co znacząco pomogło w uporządkowaniu i ujednoliceniu obrazu kontynentu. Osobiście uważam, że jego wkład jest nie do przecenienia i odegrał kluczową rolę.

Markus Wettin pisze: 18 kwie 2025, 22:39Niestety Nordacie trochę zajęło czasu, zanim zyskała "samoświadomość", a jeszcze dłużej poczucie własnej wartości. Dlatego nikt zbytnio tego nie dokumentował przez wiele lat historii tego kontynentu. Jednak myślę, że póki jeszcze są aktywni ludzie, którzy pamiętają początki Nordaty oraz jej dalsze perypetie, to warto byłoby spróbować stworzyć jakieś kalendarium chronologiczne z najważniejszymi wydarzeniami. Można pomyśleć o powołaniu jakiegoś Instytutu Historycznego Nordaty, gdzie w wolnej chwili spróbowalibyśmy sobie przypomnieć te zamierzchłe czasy, tzn. okolice 2010 roku i dalej, i jakoś spróbować dotrzeć do szczątkowych informacji, jeśli się zachowały. A jeśli nie, to oprzeć się na naszej pamięci i właśnie przekazie ustnym. Jeśli ktoś chciałby się pobawić, to ja się na to chętnie piszę.

Kamiljan de Harlin pisze: 18 kwie 2025, 22:41Joahim w Voxlandzie robił swego czasu timeline historii przedinternetowej Nordaty. Może zrobimy coś takiego dla historii internetowej?
https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=8746