Wyprzedaż armii?

Moderator: Moderator w Winkulii

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Re: Wyprzedaż armii?

Post autor: Burek »

Artur Kardacz pisze: 09 mar 2026, 16:52Ponadto wszelkie informacje dotyczące armii były i są dostępne dla wszystkich członków tej formacji, a także dla Króla, w tym mapy z rozmieszczeniem wojsk, sił powietrznych itp. Zresztą w obecnej sytuacji to najmniejszy problem.

Rozumiem, że dla normalnych ludzi nie?

Artur Kardacz pisze: 09 mar 2026, 16:52Będąc Premierem i Ministrem Spraw Wewnętrznych, któremu podlegają wszystkie cywilne służby porządkowe, w tym również jednostki przystosowane do działań antykorupcyjnych, powinno się przeciwdziałać takim sytuacjom. Nie powinno się natomiast działać w sposób całkowicie destabilizujący państwo, zmierzając do likwidacji armii. Zresztą sama chęć wyprowadzenia państwowych pieniędzy wcale mnie nie dziwi.

W pomyślenie raczej chodziło o pozyskanie pieniędzy dla państwa, a nie vice versa. Poza tym może państwo byłoby bardziej stabilne, gdyby sprywatyzować armię o algo
Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Apprentice
Apprentice

Post autor: Artur Kardacz »

Burek pisze: 09 mar 2026, 17:57Rozumiem, że dla normalnych ludzi nie?

Też. W co najmniej kilku ogólnodostępnych wątkach i postach.
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

No, trochę można się w tym pogubić, zwłaszcza przez skomplikowaną strukturę działów, ale mniejsza... z tą armią to chodziło o to, żeby znaleść dla niej jakieś zastosowanie zamiast siedzenia i gnicia, żeby jakoś ją wykorzystać jednak dla dobra państwa. Bo po co wielka armia, która niczemu nie służy?
Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Apprentice
Apprentice

Post autor: Artur Kardacz »

Armia służy do ochrony państwa. Świetne do zastosowanie, rozprzedanie wszystkiego co się da. Pan Premier za mało nachapał się wojskowych okrętów do prywatnej wycieczki?
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Interes maup jest interesem całego świata.
Awatar użytkownika
Vilarte
Apprentice
Apprentice

Post autor: Vilarte »

A jakbyście tak zorganizowali jakąś akcję z wojną, "powystrzelali" w niej z połowę zasobów i wykorzystali to jako impuls do rozwoju przemysłu obronnego?
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Vilarte pisze: 09 mar 2026, 21:23A jakbyście tak zorganizowali jakąś akcję z wojną, "powystrzelali" w niej z połowę zasobów i wykorzystali to jako impuls do rozwoju przemysłu obronnego?

Oj tam, wojna z wymyślonym państwem już była. Teraz chyba przyszła pora na "Marsz na Kanugard" 😆
Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Waksman pisze: 09 mar 2026, 21:33Oj tam, wojna z wymyślonym państwem już była. Teraz chyba przyszła pora na "Marsz na Kanugard" 😆

może hohenburscy lojaliści przeciw konfederatom lehnsberskim dążącym do ustanowienia monarchii elekcyjnej?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Kiedy naciera wróg, moim honorem jest kolaboracja.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Dobra, a jakby zrobić jakiś super prosty symulator bitewny i przekleić do niego wojska opisane na forum? Wklepać im jakieś podstawowe statystyki. Rozmieszenie i ruchy wojsk nawet ręcznie może być malowane na mapie heksagonalnej, a same wyniki walk by były obliczane przez skrypt. Żadne cudy ani niewykonalne rzeczy - sama prostota. Bierzesz tę dywizję i w Paint'cie poruszasz ją w inne miejsce. Dochodzi do bitwy i wklepujesz do kalkulatora informacje o dywizjach Twoich oraz dywizjach przeciwnika. Bez żadnego argumentu "nie uznaję" padającego z jakiejkolwiek strony. W przyszłości można się zabezpieczyć przed państwami tworzącymi znikąd 2137 dywizji pancernych w 1 dzień poprzez wprowadzenie miesięcznego kosztu utrzymania wojska. No i zamiast opisywania każdej jednostki w osobnym wątku w dedykowanym dziale, to po prostu wklepujesz opis dywizji do symulatora i każdy może łatwo dotrzeć do każdej dywizji każdego państwa, zamiast pierdolić się z szukaniem odpowiedniego wątku na 69 różnych forach. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczeństwo”