Kamiljan de Harlin pisze: 11 lut 2026, 22:53Na czym ma opierać się zmiana regulaminu Kongresu? Zmienicie formułę pracy Kongresu na jakąś inną? Jakie dodatkowe uprawnienia ma otrzymać Spiker? Na czym będzie polegać zmiana inicjatywy obywatelskiej? O jakich uprawnieniach dla FKW mowa?
Planujemy wprowadzić kilka nowych rzeczy do regulaminu (weto obywatelskie), zmienić obecne przepisy dotyczące inicjatywy obywatelskiej, znacznie uproszczając procedurę, co pozwoli na rozpoczęcie kampanii dotyczącej zachęcania obywateli do skorzystania z tego prawa, a także ukonstytuowanie w prawie legalności nowopowstałych systemów Kongresu jednocześnie wprowadzając przepisy awaryjne dotyczące awarii systemów informatycznych II Federacji, a także poprawiając wiele nieścisłości, które są obecne w aktualnej wersji Regulaminu, np. szczegółowe stwierdzenie czym jest "poprawka o znikomej wartości merytorycznej". Wszystkie projekty ustaw są w przygotowaniu, więc nie mogę ich jeszcze Panu przedstawić, więc myślę, że takie krótkie podsumowanie planowanych zmian w Regulaminie Kongresu Pana satysfakcjonuje.
Kamiljan de Harlin pisze: 11 lut 2026, 22:53@WaksmanSystemy są sigmastyczne, ale można je robić nawet będac w opozycji. Chcę wiedzieć, dlaczego walczycie o mój głos w wyborach do Kongresu?
Nie uważam tak. Owszem, można, ale wtedy ma się troszkę związane ręce, wszakże tworzenie takich systemów jednocześnie będąc członkiem rządu (lub w trakcie kadencji rządu sprzymierzonego z informatykami) jest zdecydowanie łatwiejsze, choćby w kwestii samej promocji. Łatwiej jest także wprowadzać przepisy wdrażające takie systemy.
A dlaczego walczymy o Pana głos? Bo, tak jak Pan, mamy dość zastoju i gnoju, który zapanował w naszej polityce. Pokazaliśmy już dostatecznie że umiemy i wiemy jak naprawić tą sytuację. Nie wspomnę już o tym, że to najwyższa pora dla II Federacji na zmianę kapitana przy sterze. Wydawać by się mogło, że nasi przeciwnicy już się wypalili, co pokazuje ich większą nieobecność w ostatnich dniach. Proszę zauważyć, że władze federalne w ciągu ostatniego czasu nie dostarczyła tylu możliwości na działanie, ile LIS dał w ciągu ostatnich kilku dni. Proszę zobaczyć jak dzięki naszym dyskusjom i akcjom narracyjnym podskoczyła aktywność - jeśli zdobędziemy głos większości, to tak w II Federacji może być codziennie.