Kamiljan de Harlin pisze: 13 lut 2026, 18:49Szef Kirianóo pewny siebie. I rzeczywiście - osiągnął zwycięstwo. Nasuwa się jednak pytanie, czy sama KK nie ma już dość wygrywania?
Może i tak, ale cóż, panie, robić? Nie startować, żeby opozycja fizycznie nie mogła przegrać? Teoria o obywatelach-widmo masowo głosujących na KK zamiast na jakąkolwiek-obecną-partię-waksmana została już dawno obalona, a teraz, w warunkach krótszego terminu i niższej frekwencji całkowicie upada. Może za kol. Waksmanem wciąż ciągnie się smak po jego kadencji prezydenckiej? Nie wiem i tym razem nawet się nie domyślam.
Kamiljan de Harlin pisze: 13 lut 2026, 18:49Notabene mamy do czynienia z podwójnym debiutem. Nie dość, że dwóch świeżaków zasiądzie w Kongresie, to jeszcze wśród nich będzie pierwsza Kongresmenka w historii II FN! Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie 3 państwa nordackie - Unię Trzech Narodów, I Federację Nordacką i II FN, to będzie to jednak druga parlamentarzyska w naszej historii. Bowiem pierwszą była bezpartyjna Joanna Walczak, która w wyborach do Parlamentu FN V Kadencji uzyskała 2 mandaty 28 sierpnia 2019 roku. Gratulujemy!
Bravo kobiety!
Kamiljan de Harlin pisze: 13 lut 2026, 18:49W kontekście tych wyników, gorąco zachęcam do lektury opublikowanego przeze mnie dzisiaj na łamach Zrzędnika Całodobowego felietonu:
Czytałem. Jest tu sporo ciekawych uwag, ale muszę stanowczo zauważyć, że w ostatnim ~pół roku kolejne rządy wspierane i zbudowane właściwie przez KK, kolejno de la Sparasana i Ordyńskiego pełniły, czy może próbowały pełnić taką właśnie rolę rozjemcy społecznego, zasypywacza przepaści. Jak to się skończyło, każdy wie lub słyszał, chociaż próbować trzeba oczywiście dalej. Również papierologia została tak naprawdę ograniczona do minimum, wszystkie kluczowe dla funkcjonowania powstającego ówcześnie państwa zostały już uchwalone dawno temu. Może przydałoby się przekształcić Kongres w środowisko bardziej otwarte na swobodne dyskusje obywateli niż zimną salę legislacyjną (przy zachowaniu kluczowej, bo wynikającej z silnego mandatu społecznego pozycji kongresmenów, oczywiście).
Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan
w Winkulii jako Mikołaj III
"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"