Raport z prac

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Raport z prac

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Przydałoby mi się trochę niewolników ochotników, którzy poprzeglądają na wszelkie możliwe sposoby nowe forum, aby sprawdzić, czego jeszcze brakuje, co jest zepsute albo co powinno być inaczej zrobione.

Nowe forum stoi obecnie na oddzielnej domenie, ale docelowo będzie na forum.nordata.org, zamiast obecnego forum.

https://phpbb.nordata.org/

@Obywatel Federacji

Posty, reakcje i grafiki zostały przekonwertowane. Migracja systemu reputacji wymaga zrobienia przez nas samych pluginu do tego. Podobnież z prefiksami wątków. IMO nie jest to tak istotne, by się tym teraz przejmować. 

Na pewno wiem, że wiadomości prywatne są źle przemigrowane - nie grupują się w wątki i każda wiadomość to oddzielna konwersacja z tego powodu. 

Z forum obecnego na forum phpBB da się przenieść tylko te forumowe ankiety, które składają się z jednego pytania. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Zauważono, że na forum nie udało się przenieść postów, które nie mają autora. Taka sytuacja wynika z usuwania kont użytkowników na ich żądanie. Żeby przemigrować wszystkie te posty, stworzyłem 11 kont pozbawionych danych dla każdego usuniętego użytkownika. W kilka godzin nieprzerwanej pracy udało mi się przypisać autorstwo WSZYSTKICH pozbawionych autora postów, wątków i wiadomości prywatnych do któregoś z tych 11 kont technicznych wysyłając polecenia SQL do bazy danych forum Invision. Uruchomiłem konwerter ponownie i mam wrażenie, że tym razem żadnych postów nie brakuje.

Był spam takiego typu SQLem:

Kod: Zaznacz cały

UPDATE core_message_posts
SET msg_author_id = CASE WHEN msg_id IN (1, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 29, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 40, 41, 42, 43, 47, 48, 69, 70, 71, 77, 82, 86, 100, 113, 122, 132, 134, 135, 136, 137, 142, 143, 147, 382, 347, 348, 338, 336, 335, 334, 333, 332, 331, 319, 318, 312, 231, 217, 177, 174, 163, 160, 158, 155, 154, 152, 151, 148) THEN 233511
WHEN msg_id = 191 THEN 233512
WHEN msg_id = 188 THEN 233519
ELSE msg_author_id
END
WHERE msg_id IN (1, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 29, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 40, 41, 42, 43, 47, 48, 69, 70, 71, 77, 82, 86, 100, 113, 122, 132, 134, 135, 136, 137, 142, 143, 147, 382, 347, 348, 338, 336, 335, 334, 333, 332, 331, 319, 318, 312, 231, 217, 177, 174, 163, 160, 158, 155, 154, 152, 151, 148, 191, 188);

Co więcej, udało mi się zgrupować wiadomości prywatne w wątki. Teraz widać historię całej konwersacji, kiedy przeglądasz konkretną wiadomość prywatną. 

Muszę jeszcze poprawić konwersję załączników oraz embedów. 

Ogarniam regex, aby przekonwertować jak najwięcej klas i jak najwięcej inline-CSSów na BBCode'y. Dzisiaj już 5 godzin arbeitujemy, czas coś zjeść i spać.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Serdecznie dziękuję. Nie tylko w imieniu swoim, ale i Nordaty. Ciężka to praca i zapewne niewdzięczna, tym bardziej zatem doceniam wolę i zaangażowanie. Aż chciałoby się rzec: chwała Harlinowi!

Wiem, może być to źle odebrane, ale musiałem. Tak po prostu wypada.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Zmiana forum sprawi, że będziemy musieli zmienić sposób logowania na stronie głównej. Obecnie logowanie na stronie głównej odbywa się przez autoryzację na forum. Po przejściu na phpBB, ten mechanizm przestanie działać.

Mamy 2 wyjścia:

1. Współdzielić sesję forum z sesją na stronie głównej. Logujesz się na forum => jesteś zalogowany na stronie głównej, i vice versa. Formularz logowania/rejestracji na stronie głównej będzie ALBO: A) odpytywać bazę danych forum - czyli loginy i hasła będą identyczne, ALBO: B) przekierowywać do formularza logowania/rejestracji na forum. 

2. Zrobić autoryzację przez Stempel. Obawiam się, że to by mogło odstraszyć noffych oraz osoby niekorzystające z dobrodziejstw rządu światowego. 

Imo najlepiej zrobić 1. a logowanie stemplem dodać jako opcjonalną metodę logowania - ale nie jedyną. 

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Zdecydowanie jestem za pierwszą opcją, jest zwyczajnie wygodniejsza.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

1 jest lowkhand tuff

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Lovelace
Explorer
Explorer

Post autor: Sheldon Anszlus Lovelace »

Kamiljan de Harlin pisze: 06 cze 2026, 16:31Zmiana forum sprawi, że będziemy musieli zmienić sposób logowania na stronie głównej. Obecnie logowanie na stronie głównej odbywa się przez autoryzację na forum. Po przejściu na phpBB, ten mechanizm przestanie działać.

Mamy 2 wyjścia:

1. Współdzielić sesję forum z sesją na stronie głównej. Logujesz się na forum => jesteś zalogowany na stronie głównej, i vice versa. Formularz logowania/rejestracji na stronie głównej będzie ALBO: A) odpytywać bazę danych forum - czyli loginy i hasła będą identyczne, ALBO: B) przekierowywać do formularza logowania/rejestracji na forum. 

2. Zrobić autoryzację przez Stempel. Obawiam się, że to by mogło odstraszyć noffych oraz osoby niekorzystające z dobrodziejstw rządu światowego. 

Imo najlepiej zrobić 1. a logowanie stemplem dodać jako opcjonalną metodę logowania - ale nie jedyną. 

Zdecydowanie opcja numer jeden, pamiętaj że nie każdy użytkownik musi mieć konto w stemplu.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Dzięki uprzejmości @Sheldon Anszlus Lovelace mamy fajne pluginy na nowym forum. Dziękujemy.

Wiem, że dalej załączniki plików (nie obrazków) nie działają. Zapraszam do testowania nowego forum i szukania miejsc na poprawki.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Also widzę, że ikony działów są niewidoczne na urządzeniach mobilnych, ale to kwestia jednej linijki w CSS chyba, żeby to naprawić.

Nieważne - ikony działów widać na telefonie, ale dopiero po zalogowaniu. Nie wiem, czemu. 
Ostatnio zmieniony 07 cze 2026, 14:55 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

jak coś to listy punktowe po konwersji zostawiają na końcu [/list], ale na początku nie (parity issue between Invision Edition i PhpBB Edition?)

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nordacka Unia Informatyczna”