Wydaje mi się, że szukając hymnu powinniśmy się przede wszystkim skupić na tym, co nas łączy i definiuje, dlatego pragnę zaproponować niezwykle uniwersalną pieśń o wolności i walce dobra ze złem. Myślę, że ta stara norweglandzka pieśń w idealny sposób sprawdzi się w obecnych trudnych czasach.
https://youtu.be/l4aTc5D7-vI?si=ngz9R2LAc-jwI5wm
Symbole państwowe
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Re: Symbole państwowe
Zamiast szukać dennego gotowca powinniśmy sami sklecić tekst i wybrać najlepszy tego tekstu wariant, aby potem Orkiestra Narodowa mogła skomponować i wykonać ten utwór. Będziemy jedynym krajem na Pollinie z takim hymnem ?
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Technologia się rozwija. Może napiszemy tekst, a melodię wygenerujemy w AI? Melodia powinna być prosta, ale podniosła. Najlepsze byłyby brzmienia fortepianu i skrzypiec.
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Leonid Repulijski pisze: 01 lip 2024, 13:35Technologia się rozwija. Może napiszemy tekst, a melodię wygenerujemy w AI? Melodia powinna być prosta, ale podniosła. Najlepsze byłyby brzmienia fortepianu i skrzypiec.
O to to to. Najlepiej w wersji nordackiej, żebyśmy mieli się czym chwalić i do czego wypinać pierś ?
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Przygotowałem swoją propozycję hymnu, bo widzę, że nikt inny nie kwapi się do pisania.
W moim tekście główną rolę odgrywa refren:
Stańmy razem, narody tej ziemi, // Pierwotnie miały być "nordackie narody", ale takie określenie jest wykluczające dla nie-nordackich obywateli Federacji, jak np. Norweglandczyków.
powstańcie przez świat pogardzeni, // Wzywamy ludzi niesłusznie potępionych przez społeczeństwo do...
do walki o piękniejsze jutro,
gdzie z dumą patrzymy w lustro!
Refren będzie poprzedzał każdą zwrotkę, a co za tym idzie - będzie występował jeszcze przed pierwszą zwrotką. Jako tekst o najważniejszym przekazie powinien wybrzmieć już na samym początku.
Napisałem 4 zwrotki:
1.
Nordacka ziemia marzeń pełna,
Gdzie wolność jest jak perła cenna,
Narody razem w harmonii,
Budują przyszłość bez agonii.
Refren: Stańmy razem?
2.
Wierzymy w naszą wspólną siłę,
Która rodzi dnie bardziej miłe,
Jedność naszą bronią w naszym trudzie,
W niej całe dobro, które widzą ludzie.
3.
Solidarnie osłaniamy się nawzajem,
Bo samopomoc dobrym obyczajem.
Choć dziś maszerujemy pod ostrzałem,
Jutro wrogów naszych poślemy z diabłem!
4.
Siłą walczymy o los najsłabszych, // Wykorzystujemy swoją przewagę, aby chronić najsłabszych, zamiast uciskać ich jeszcze bardziej.
Poznajemy niezrozumianych, // Dajemy przestrzeń osobom, które odrzucone zostały przez to, że nie były zrozumiane.
Światłem gasimy noc, // Zwalczamy zło dobrem.
To jest Federacji moc! // Powyższe zdania są domeną Federacji, cechami ją opisującymi, czymś charakterystycznym dla II Federacji Nordackiej.
Utwór kończy koda - ostatnia zwrotka, która ma jednak inny rytm, tempo i wydźwięk niż pozostałe zwrotki. Poprzedza ją refren.
Koda:
Trwaj Federacjo, po wieczne czasy! // Chcemy, by II Federacja Nordacka istniała jak najdłużej to możliwe, w jak największej potędze i aby po swoim ewentualnym upadku była zapamiętana jak najlepiej.
Tyś empatią, tyś miłością,
Tyś warta każdej kropli krwi! // Jesteśmy zdolni jako patrioci poświęcić dobro osobiste na rzecz dobra ojczyzny.
W moim tekście główną rolę odgrywa refren:
Stańmy razem, narody tej ziemi, // Pierwotnie miały być "nordackie narody", ale takie określenie jest wykluczające dla nie-nordackich obywateli Federacji, jak np. Norweglandczyków.
powstańcie przez świat pogardzeni, // Wzywamy ludzi niesłusznie potępionych przez społeczeństwo do...
do walki o piękniejsze jutro,
gdzie z dumą patrzymy w lustro!
Refren będzie poprzedzał każdą zwrotkę, a co za tym idzie - będzie występował jeszcze przed pierwszą zwrotką. Jako tekst o najważniejszym przekazie powinien wybrzmieć już na samym początku.
Napisałem 4 zwrotki:
1.
Nordacka ziemia marzeń pełna,
Gdzie wolność jest jak perła cenna,
Narody razem w harmonii,
Budują przyszłość bez agonii.
2.
Wierzymy w naszą wspólną siłę,
Która rodzi dnie bardziej miłe,
Jedność naszą bronią w naszym trudzie,
W niej całe dobro, które widzą ludzie.
3.
Solidarnie osłaniamy się nawzajem,
Bo samopomoc dobrym obyczajem.
Choć dziś maszerujemy pod ostrzałem,
Jutro wrogów naszych poślemy z diabłem!
4.
Siłą walczymy o los najsłabszych, // Wykorzystujemy swoją przewagę, aby chronić najsłabszych, zamiast uciskać ich jeszcze bardziej.
Poznajemy niezrozumianych, // Dajemy przestrzeń osobom, które odrzucone zostały przez to, że nie były zrozumiane.
Światłem gasimy noc, // Zwalczamy zło dobrem.
To jest Federacji moc! // Powyższe zdania są domeną Federacji, cechami ją opisującymi, czymś charakterystycznym dla II Federacji Nordackiej.
Utwór kończy koda - ostatnia zwrotka, która ma jednak inny rytm, tempo i wydźwięk niż pozostałe zwrotki. Poprzedza ją refren.
Koda:
Trwaj Federacjo, po wieczne czasy! // Chcemy, by II Federacja Nordacka istniała jak najdłużej to możliwe, w jak największej potędze i aby po swoim ewentualnym upadku była zapamiętana jak najlepiej.
Tyś empatią, tyś miłością,
Tyś warta każdej kropli krwi! // Jesteśmy zdolni jako patrioci poświęcić dobro osobiste na rzecz dobra ojczyzny.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Ja tam jestem beztalenciem jeżeli chodzi o muzykę więc jak ktoś się skusi to złożyć z podkładem to może coś z tego wyjdzie. Spróbować nie zaszkodzi a może pomorze.