WSPÓLNIE naprawmy artykuł o mikronacjach na polskiej Wikipedii

Przestrzeń do międzynarodowej wymiany informacji i komunikacji
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Re: WSPÓLNIE naprawmy artykuł o mikronacjach na polskiej Wikipedii

Post autor: Burek »

Kamiljan de Harlin pisze: 09 mar 2025, 14:00Evilstone nie jest najstarszą mikro - jest nią Królestwo Dreamlandu. Trzeba to zaktualizować, ale nie mam źródeł, by edycja przeszła.

Nie wiem jak jest z polską wikipedią, ale chyba idea wikipedii jest taka, żeby opierała się na literaturze naukowej (secondary sources), a nie na źródłach (primary sources) i własnej analizie, więc no cały artykuł jest do wyjebania xDDD
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Burek pisze: 09 mar 2025, 19:01Nie wiem jak jest z polską wikipedią, ale chyba idea wikipedii jest taka, żeby opierała się na literaturze naukowej (secondary sources), a nie na źródłach (primary sources) i własnej analizie, więc no cały artykuł jest do wyjebania xDDD

Jeśli mądre głowy na wikipedii się nie zorientowały to można zostawić, w innym wypadku byłoby jedno zdanie.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Kamiljan de Harlin pisze: 09 mar 2025, 14:00Evilstone nie jest najstarszą mikro - jest nią Królestwo Dreamlandu. Trzeba to zaktualizować, ale nie mam źródeł, by edycja przeszła.

To może podpowiem, że źródło zacytowane przy tej informacji na micropedii wcale tego nie mówi (mówi kiedy Evilstone zostało założone - nie mówi, że było było najstarszym państwem wirtualnym - to już interpretacja autora artykułu - chyba, że coś przegapiłem). Zresztą post Edzia II z Dreamlandu to takie samo źródło jak reszta zacytowanych w artykule.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ja bym mimo wszystko nie wyrzucał Evilstone do śmietnika. Podtrzymuję swoją opinię z 2020 r., że Evilstone to "mit historyczny, mit założycielski polskiego mikroświata", którego historyczności nie możemy do końca przebadać (i już pewnie nie będziemy mogli). Evilstone nie było mikronacją sensu stricte, jeśli za standard przyjmiemy model dreamlandzko-sarmacki. Wygląda jednak na to, że była to społeczność zorganizowana pod wspólną nazwą miejscową. Nawet jeżeli, jak twierdzi de Brolle, nie było tam typowej władzy politycznej i prawa, to wciąż byłaby to sytuacja analogiczna, jak w Pustkowiach Winków, które powszechnie są uznawane za mikronację.

Evilstone to przede wszystkim ładna historia o tym, jak to już niespełna 4 lata po podłączeniu Polski do internetu, powstała pierwsza społeczność proto-mikronacyjna. Evilstone miało swoje miejsce w internecie, swoją oryginalną kulturę, swój toponim.

Również realnie jest wiele sporów o to, gdzie przebiega granica między państwami a wcześniejszymi formami organizacji społecznej. Czy wszystkie poleis greckie były (miastami-)państwami? Gdzie znajduje się granica pomiędzy plemieniem a państwem, a co za tym idzie, czy istniało "państwo Wiślan"? Proces państwowotwórczy był procesem właśnie i dlatego można spierać się o konkretny punkt od którego już można mówić o państwie.

Tak samo jest w przypadku mikronacji. Przez lata różne państwa tworzyły przeróżne kryteria uznania mikronacji. Obecnie Sarmacja wymaga istnienia suwerennej władzy i terytorium na mapie (oraz braku roszczeń wobec Sarmacji), ale jeszcze kilka lat temu wymagała 3 aktywnych obywateli, aktywności w ciągu ostatnich 30 dni, miejsc publicznych, itd. Inne państwa przyjmują inne kryteria, a coraz częściej spotkać można się z opinią, że mikronacją jest twór, który się za mikronację uznaje.

Ja optowałbym za określeniem Evilstone mianem proto-mikronacji. Nawet jeśli przychylimy się do stanowiska de Brolle'a, że w Evilstone nie było: 1/  świadomości narodowej, 2/ władzy i hierarchii, to wciąż mamy posiadającą swój toponim społeczność tworzącą wspólną narrację w publicznym miejscu w Internecie. Uważam, że pamiętając o wszystkich różnicach, możemy uważać Evilstone za element wspólnego dziedzictwa.

/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Popieram Twoje stanowisko. Uważam, że Evilstone stanowi istotny etap w rozwoju polskiego mikroświata. Jego historia pokazuje, jak ludzie w internecie zaczynali eksperymentować z tą formą rozrywki, co z czasem przerodziło się w bardziej złożone struktury, które znamy dzisiaj. Evilstone, jako jak to ładnie ująłeś proto-mikronacja, jest dowodem na to, że proces kształtowania się mikronacji to ewolucja – od spontanicznych prób tworzenia wspólnot po współczesne rozbudowane systemy.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2025, 13:03 przez Markus Wettin, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Szanowni,

Jak dobrze zauważacie było to proto-państwo, dlatego warto uznać Evilstone, ponieważ jest to "kamień milowy" wśród tego co znamy teraz. Tworzenie państw to proces złożony, dlatego nie można odbierać naszym poprzednikom zasług, które włożyły w nasz aktualny wygląd państwowości. Mam nadzieję, że za 10/20 lat ktoś wspomni o naszym poziomie rozwoju jak przejdziemy do Mikronacji 2.0. Może staniemy się zaczątkiem technokracji, która będzie typowa jak teraz są monarchie i republiki? Albo zostaniemy promotorami ultrawizjonaryzmu? Kto wie? Kto wie co czas dla nas przyniesie? 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Piotr Romanow pisze: 10 mar 2025, 13:20Może staniemy się zaczątkiem technokracji, która będzie typowa jak teraz są monarchie i republiki?

Szczerze mówiąc, to czy już teraz nie mamy do czynienia z kształtowaniem się technokracji w II FN? Nasze państwo funkcjonuje dzięki uprzejmości Nordackiego Konsorcjum Informatycznego, które zapewnia całość infrastruktury informatycznej, dzięki której przychodzą do nas nowe osoby i państwa. NKI tworzy rzeczywistość - gospodarka, transport, system głosowania, strona kongresu, dziennik prawny - wszystko to powstało z inicjatywy NKI i w kształcie określonym przez NKI. Mamy model, w którym to administracja rzuca jakąś aplikację i oczekuje od państwa, że ją zaadoptuje prawnie - co jest czymś odmiennym od modelu sarmackiego, gdzie Naczelna Izba Architektury dostaje zlecenia od władz Księstwa Sarmacji i tworzy rzeczy w takim kształcie, jaki został zażądany. Pozycję II FN na arenie międzynarodowej zawdzięczamy głównie systemom tworzonym przez NKI.  II Federacja jest więc kreowana przez utalentowanych technokratów. 

Wybory zaś to bardziej konkurs kompetencji aniżeli popularności. Zaobserwować możemy, że w wyborach do Kongresu kolejność kandydatów na listach wyborczych podyktowana jest merytem - partie przyznają wyższe pozycje bardziej zaslużonym obywatelom. W historii mamy też dwie sytuacje, kiedy zdobywająca przytłaczającą większość w wyborach parlamentarnych Koalicja Konserwatywna przegrywa wybory prezydenckie, mimo swojej popularności i przewagi liczebnej konserwatystów. Dominująca parlament Koalicja Konserwatywna potrafi przegrać wybory prezydenckie, jeśli wyborcy uznają jej kandydata za posiadającego zbyt niskie kompetencje.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Kamiljan de Harlin pisze: 12 mar 2025, 13:35Szczerze mówiąc, to czy już teraz nie mamy do czynienia z kształtowaniem się technokracji w II FN? Nasze państwo funkcjonuje dzięki uprzejmości Nordackiego Konsorcjum Informatycznego, które zapewnia całość infrastruktury informatycznej, dzięki której przychodzą do nas nowe osoby i państwa. NKI tworzy rzeczywistość - gospodarka, transport, system głosowania, strona kongresu, dziennik prawny - wszystko to powstało z inicjatywy NKI i w kształcie określonym przez NKI. Mamy model, w którym to administracja rzuca jakąś aplikację i oczekuje od państwa, że ją zaadoptuje prawnie - co jest czymś odmiennym od modelu sarmackiego, gdzie Naczelna Izba Architektury dostaje zlecenia od władz Księstwa Sarmacji i tworzy rzeczy w takim kształcie, jaki został zażądany. Pozycję II FN na arenie międzynarodowej zawdzięczamy głównie systemom tworzonym przez NKI.  II Federacja jest więc kreowana przez utalentowanych technokratów. 

Wybory zaś to bardziej konkurs kompetencji aniżeli popularności. Zaobserwować możemy, że w wyborach do Kongresu kolejność kandydatów na listach wyborczych podyktowana jest merytem - partie przyznają wyższe pozycje bardziej zaslużonym obywatelom. W historii mamy też dwie sytuacje, kiedy zdobywająca przytłaczającą większość w wyborach parlamentarnych Koalicja Konserwatywna przegrywa wybory prezydenckie, mimo swojej popularności i przewagi liczebnej konserwatystów. Dominująca parlament Koalicja Konserwatywna potrafi przegrać wybory prezydenckie, jeśli wyborcy uznają jej kandydata za posiadającego zbyt niskie kompetencje.

Szanowny,

Nie miałem w swojej wypowiedzi tego na celu, żeby tutaj marudzić na coś. Po prostu stwierdziłem, że możemy zapisać się w ten sposób na kartach historii Pollinu. Każdy z nas czymś w mniejszym lub większym stopniu przyczynił się do zmiany aktualnego wyglądu naszej rzeczywistości. Ba! Jestem człowiekiem, który walczył z Szymonem Uchastokiem bodajże 4/5 razy o Batawię, która była de facto moim pierwszym państwem, którym miałem możliwość zarządzać w swojej v-karierze. 

Co by się stało, gdyby nie ta historia...

Wracając do teraźniejszości, zauważam te wszystkie zmiany i po prostu jestem dumny, w którą stronę zmierzamy. Mimo, że z Andrzejem różnimy się w kwestii ideokracji i technokracji, to jednak wydaje mi się, że jednak to co widać w Federacji dobitnie pokazuje, że w naszych realiach jednak technokracja wygrywa.
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Piotr Romanow pisze: 12 mar 2025, 19:19Wracając do teraźniejszości, zauważam te wszystkie zmiany i po prostu jestem dumny, w którą stronę zmierzamy. Mimo, że z Andrzejem różnimy się w kwestii ideokracji i technokracji, to jednak wydaje mi się, że jednak to co widać w Federacji dobitnie pokazuje, że w naszych realiach jednak technokracja wygrywa.

Zależy jak się na to patrzy. Bez idei pannordackiej nie znaleźlibyśmy się w jednym państwie. Nie spotkalibyśmy się razem w Muratyce, Kirianii lub Nan Di. Potrzeba było jakiejś wspólnej idei, żebyśmy się zjednoczyli. 

I dalej mamy idee, które wyznaczają kierunki naszego rozwoju. Szczycimy się, że jesteśmy największą republiką w mikroświecie. Chcemy pokazać, że możliwe jest państwo, które jest wspólnym dobrem wszystkich obywateli, a nie folwarkiem jakiejś osoby lub koterii. 

Bardzo doceniam naszych informatyków. Bez Was bylibyśmy dużo mniej atrakcyjnym państwem. 

Można kompromisowo stwierdzić, że idee bez techniki są bezsilne, ale technika bez idei jest pusta. 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Andrzej Ordyński pisze: 12 mar 2025, 19:51Zależy jak się na to patrzy. Bez idei pannordackiej nie znaleźlibyśmy się w jednym państwie. Nie spotkalibyśmy się razem w Muratyce, Kirianii lub Nan Di. Potrzeba było jakiejś wspólnej idei, żebyśmy się zjednoczyli. 

I dalej mamy idee, które wyznaczają kierunki naszego rozwoju. Szczycimy się, że jesteśmy największą republiką w mikroświecie. Chcemy pokazać, że możliwe jest państwo, które jest wspólnym dobrem wszystkich obywateli, a nie folwarkiem jakiejś osoby lub koterii. 

Bardzo doceniam naszych informatyków. Bez Was bylibyśmy dużo mniej atrakcyjnym państwem. 

Można kompromisowo stwierdzić, że idee bez techniki są bezsilne, ale technika bez idei jest pusta. 

Kupuję to w całości Andrzeju. Jednak wizja to jest to od czego powinniśmy zacząć już dawno temu i starać się ją gruntować u nowych mieszkańców Pollinu, żeby to co osiągnęliśmy teraz było już wcześniej możliwe. 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje o świecie”