[SHITPOST] Ojcowie* Nordaty

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Re: [SHITPOST] Ojcowie* Nordaty

Post autor: Andrzej Ordyński »

Można zrobić takie kalendarium, ale chyba raczej w formie tabelki z wyróżnieniem poszczególnych krajów, bo inaczej wyjdzie nieczytelnie. 

Najlepiej stwórzmy dokument współdzielony, z dostępem dla wybranych osób. W wolnych chwilach będzie się dodawać kolejne elementy.

Ale proszę, opierajmy się na źródłach (linki, ewentualnie screeny), bo inaczej będzie to miało małą wartość.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Andrzej Ordyński pisze: 19 kwie 2025, 20:17Ale proszę, opierajmy się na źródłach (linki, ewentualnie screeny), bo inaczej będzie to miało małą wartość.

Trzeba będzie przegrzebywać archiwa von Thorn... Brzmi jak wyzwanie.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Andrzej Ordyński pisze: 19 kwie 2025, 20:17Można zrobić takie kalendarium, ale chyba raczej w formie tabelki z wyróżnieniem poszczególnych krajów, bo inaczej wyjdzie nieczytelnie. 

Najlepiej stwórzmy dokument współdzielony, z dostępem dla wybranych osób. W wolnych chwilach będzie się dodawać kolejne elementy.

Ale proszę, opierajmy się na źródłach (linki, ewentualnie screeny), bo inaczej będzie to miało małą wartość.

Jak najbardziej popieram. Pytanie tylko, czy robimy to czysto hobbystycznie, czy powołujemy do życia jakieś towarzystwo historyczne? I oczywiście także zgadzam się z tym, aby opierać się na źródłach pisanych, przekaz ustny możemy wykorzystywać tylko w ostateczności i powinno być to zaznaczone odpowiednią adnotacją. 
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Z tymi źródłami może być czasem problem, bo niestety kawał historii internetowej przepadł wraz z forami i stronami...

Niemniej mogę pomóc, na tyle, na ile będzie to w mojej mocy.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

August de la Sparasan pisze: 19 kwie 2025, 23:33Z tymi źródłami może być czasem problem, bo niestety kawał historii internetowej przepadł wraz z forami i stronami...

Jak czegoś nie ma w Galerii von Thorn, to może skrawki znajdziemy na web.archive. A jak nie, to micropedia. Jak nie micropedia, to relacje informacji zagranicznych z innych for, które stoją.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

August de la Sparasan pisze: 19 kwie 2025, 23:33Z tymi źródłami może być czasem problem, bo niestety kawał historii internetowej przepadł wraz z forami i stronami...

Największy kawał historii przepadł wraz archiwami Gadu-Gadu niestety. Na chwilę obecną możemy głównie bazować na Micropedii właśnie, a także liczyć, że jakieś fora przetrwały do tej pory. Z Wayback Machine faktycznie też można spróbować.  
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Micropedia nie jest zbyt rzetelna, ale faktycznie czasem nie ma innej opcji... niestety.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

August de la Sparasan pisze: 19 kwie 2025, 23:44Micropedia nie jest zbyt rzetelna, ale faktycznie czasem nie ma innej opcji... niestety.

W pełni się zgadzam. Szczególnie jeśli autorem artykułu jest jedna osoba, to mogą się znaleźć w nim subiektywne opinie, wyolbrzymienia albo zwyczajnie kłamstwa.

Przykład pierwszy z brzegu: https://wiki.mikronacje.info/Kalkilizm

Awatar użytkownika
Łukasz Benedykt Skrzynecki
Rookie
Rookie

Post autor: Łukasz Benedykt Skrzynecki »

Ciężko się z tym nie zgodzić. Kiedyś rzucił mi się w oczy artykuł o jednej z mikronacji. Nacechowany był określeniami bardzo niekorzystnymi dla tegoż państwa. Kilkukrotnie nazwane został yoyonacją, oberwało się także jego założycielowi. Micropedia powinna zawierać rzetelne informacje a nie subiektywne odczucia autora. Niestety nie pamiętam co to było za państwo. Może uda mi się odnaleźć. 
JE Łukasz Benedykt Skrzynecki herbu Kozioł

Obrazek

Klon @Artur Kardacz

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Micropedia to kompletny syf, ale nie znaczy to, że jest bezużyteczna jako źródło historyczne. Po prostu trzeba zachować dużą dozę ostrożności i krytycyzmu, ale można na jej podstawie ustalić fakty historyczne, gdy żadnych lepszych źródeł nie ma. Szczególną kopalnią złota mogą być historie edycje (ale tych nie ma w tej nowej, konwertowanej mikropedii - trzeba użyć starej - https://micropedia.fandom.com/wiki/Strona_główna)

Poza tym - sporo for z dawnych czasów (póki co) przetrwało, dużo informacji można by też wyłuskać z archiwalnego forum Bialenii , gdzie wydarzenia z reszty Nordaty były faktycznie komentowane (w reszcie mikroświata raczej nie).
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2025, 21:49 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”