Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej
Moderator: Moderator w Winkulii
- Franciszek von Hohenburg-Karandziej
- Rookie
Re: Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej
Z wprowadzeniem monarchii elekcyjnej, zgadzam się, ale żeby musieć od razu wyrzekać się wszystkich zagranicznych tytułów? No bez przesady, wtedy na prawdę nie opłacało by się zostawać królem.

Były Premier II Federacji Nordackiej
Kanonik oraz prezbiter KPP
Król Czermnej

- Artur Kardacz
- Apprentice
No niestety niektórzy tak uważają. Mógłbym nawet wskazać palcem.
- Erik Otton von Hohenburg
- Apprentice
Franciszek von Hohenburg-Karandziej pisze: 18 mar 2026, 23:53Z wprowadzeniem monarchii elekcyjnej, zgadzam się, ale żeby musieć od razu wyrzekać się wszystkich zagranicznych tytułów? No bez przesady, wtedy na prawdę nie opłacało by się zostawać królem.
Z tytułami być może faktycznie poniosła mnie fantazja, niemniej zakaz obcego obywatelstwa i panowania w obcym kraju powinien zostać według mnie utrzymany.
- Franciszek von Hohenburg-Karandziej
- Rookie
Erik Otton von Hohenburg pisze: 19 mar 2026, 0:01Z tytułami być może faktycznie poniosła mnie fantazja, niemniej zakaz obcego obywatelstwa i panowania w obcym kraju powinien zostać według mnie utrzymany.
Panowanie jeszcze okej, ale brak możliwości posiadania obywatelstwa? Wątpię by ktokolwiek chciał by się tylko do Winkulii pod tym względem ograniczać.

Były Premier II Federacji Nordackiej
Kanonik oraz prezbiter KPP
Król Czermnej

- Burek
- Community Regular
Artur Kardacz pisze: 18 mar 2026, 23:57No niestety niektórzy tak uważają. Mógłbym nawet wskazać palcem.
Ja nie uważam, że chciałbyś Waksmana, czy że nawet go lubisz czy coś. Uważam tylko, że robisz za pożytecznego idiotę.
Artur Kardacz pisze: 18 mar 2026, 23:49W którym momencie z nieobecności Króla przeszliśmy na nieobecność obywateli?
Bo ten obieralny król wywodziłby się z obywateli?
ja żadnej lepszej alternatywy niż ten obecny nie widzę - spójrzmy:
1. ja: nieakceptowalny dla was
2. ty: nieaktywny przez dłuższy czas, uaktywniłeś się tylko po to by robić mi na złość
3. Wespucci: kompletnie nieaktywny
4. Mateusz: kompletnie nieaktywny
5. Franciszek: działa w Sarmacji i FN
6. Alfred: działa głównie w Sarmacji
7. Noffi: działają w FN
8. Erik: okresowa aktywność, nie ogarnąłby rządzenia przez cały czas, stany depresyjne
No za bardzo nie ma kandydatów, którzy spełnialiby wymagania…
Artur Kardacz pisze: 18 mar 2026, 23:49Czy moja nieobecność odbiera mi prawo o pisaniu o nieobecności innych?
Biorąc pod uwagę, że uaktywniłeś się tylko po to, żeby robić dymy, bo jesteś małostkowy i masz do mnie uraz…
Ostatnio zmieniony 19 mar 2026, 0:15 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artur Kardacz
- Apprentice
Burek. Czy Ty naprawdę jesteś takim pępkiem świata, że uważasz iż jedynym powodem mojego powrotu jest robienie tobie na złość?
- Burek
- Community Regular
Artur Kardacz pisze: 19 mar 2026, 7:49Burek. Czy Ty naprawdę jesteś takim pępkiem świata, że uważasz iż jedynym powodem mojego powrotu jest robienie tobie na złość?
No a tak nie jest?
- Artur Kardacz
- Apprentice
Będąc szczerym, nie sądzę.
- Erik Otton von Hohenburg
- Apprentice
W porządku, nigdy nie uważałem że byłbym dobrym królem (choć może o tyle lepszym że nie wyzwałbym naszych sąsiadów od zjebów, a obywateli od kurew w przeciwieństwie co do niektórych pretendentów), w takim wypadku faktycznie można byłoby wprowadzić możliwość ubiegania się o tron obcokrajowcom, czy raczej pozwolić im na zachowanie obywatelstwa i tytułów (ponieważ nie jest w moim orginalnym projekcie wspomniane, że pretendent musi mieć obywatelstwo winkulijskie, a jedynie zrzec się obcych w chwili wyboru na króla), to nadałoby naszemu krajowi większą pulę wyboru odnośnie dobrego monarchy.
Odnośnie aktywności to nie zgadzam się z wybiegami w stylu nie "byłeś aktywny za mojej kadencji, więc siedź cicho", po pierwsze przykładowo w moim przypadku to że nie odzywam się na forum nie oznacza, że nie wiem co się w Winkulii dzieje, przez 8 lat nie było nawet jednego pojedyńczego dnia w którym nie zajrzał bym na forum i discorda Winkulii, średnio robie co najmniej kilkanaście razy na dzień, a po drugie równie dobrze mógłbym odwrócić ten argument i zauważyć że skoro za mojej kadencji zrzekłeś sie obywatelstwa winkulijskiego i ograniczyleś aktywność, to znaczy że nie powinieneś piastować potem urzędu ministra stanu, ani już tym bardziej króla, i nie nie mówimy tu o jakiś odległych czasach tylko zeszłym roku.
- Burek
- Community Regular
Aktywność przywołuje nie jako zarzut, tylko po prostu sądze, że wątpie żebyś wyrobił z królowaniem. No, ale to już mniejsza. A w ogóle zacząłem ją przywoływać w kontekście JKM, któremu Kardacz bezpodstawnie zarzuca jej brak.
Czy w związku z tymi wszystkimi zmianami, zamierzasz zgłosić jakieś poprawki - albo wycofać projekt i dać nowy?
Czy w związku z tymi wszystkimi zmianami, zamierzasz zgłosić jakieś poprawki - albo wycofać projekt i dać nowy?