Obrady Rady NUI

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: Obrady Rady NUI

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Burek pisze: 15 mar 2026, 17:55jak widac może, ale NUI może postanowić nie trzymac takiego administratora

no to, że nui jest popierdolone i kierują nim debile to już druga sprawa.
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Waksman pisze: 15 mar 2026, 17:56no to, że nui jest popierdolone i kierują nim debile to już druga sprawa.

🥀🥀🥀
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

W rozmowie na Discordzie dostałem informację, że system powinien automatycznie usuwać użytkownika z grupy obywateli II FN, jeśli będzie nieaktywny przez 92 dni, zamiast wymagać od Prezydenta ręcznego zdejmowania obka. Czy mam zaimplementować taki mechanizm?

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Kamiljan de Harlin pisze: 16 mar 2026, 22:55W rozmowie na Discordzie dostałem informację, że system powinien automatycznie usuwać użytkownika z grupy obywateli II FN, jeśli będzie nieaktywny przez 92 dni, zamiast wymagać od Prezydenta ręcznego zdejmowania obka. Czy mam zaimplementować taki mechanizm?

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Jak najbardziej, bylibyśmy zobowiązani.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Uchwała Rady Nordackiej Unii Informatycznej

z dnia 18 III 2026 r.

Rada NUI postanawia o zatwierdzeniu listy osób która może mieć dostęp do panelu hostingu i wszystkich systemów informatycznych NUI

LISTA

Bolesław Kirianóo von Hohenburg,

Kamiljan de Harlin.

Przyjęto większością kwalifikowaną. Reprezentanci Winkulii, KTA i Wyrtlandii głosowali ZA. Reprezentant II FN wstrzymał się od głosu.

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Jako osoba aktualnie sprawująca p.o Prezydenta II Federacji Nordackiej proszę o pozbawienie roli @Prezydent Federacji Pana @Bolesław Kirianóo von Hohenburg oraz nadanie ją mi. Mam jedną ustawę do podpisania i opublikowania w DP, i ta rola będzie mi potrzebna aby ten proces dokończyć.
Awatar użytkownika
Orjon
Contributor
Contributor

Post autor: Orjon »

Informuję, że w związku z naciskami wywieranymi na mnie dot. nadania bądź pozbawienia dostępów do panelu administracyjnego serwera (zarówno ze strony rządu FN, jak i przedstawicieli innych państw) jedyną osobą, która będzie posiadać dostępy do panelu do chwili uspokojenia się sytuacji w Federacji, jest @Kamiljan de Harlin.

Jak już się jakoś dogadacie, dajcie znać.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2026, 20:26 przez Orjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Orjon
Contributor
Contributor

Post autor: Orjon »

Orjon pisze: 18 mar 2026, 20:25Informuję, że w związku z naciskami wywieranymi na mnie dot. nadania bądź pozbawienia dostępów do panelu administracyjnego serwera (zarówno ze strony rządu FN, jak i przedstawicieli innych państw) jedyną osobą, która będzie posiadać dostępy do panelu do chwili uspokojenia się sytuacji w Federacji, jest @Kamiljan de Harlin.

Jak już się jakoś dogadacie, dajcie znać.

Tytułem komentarza, dlaczego tak a nie inaczej.

Jak zapewne widzicie, nie śledzę, co u Was się dzieje. Tak długo, jak sobie jakoś radzicie i nie muszę się angażować w Wasze problemy, it's fine. Problem zaczyna się, gdy z jednej i drugiej strony padają oskarżenia pod kątem strony, z którą są w sporze, o jakieś zamachy stanu i inne tego typu rzeczy. Nie wnikam, kto wczoraj ustawiał forum tak, aby kierowało na jakieś przemówienie dot. stanu wojennego. Dostałem od Premiera informację o próbie zamachu stanu, sprawdziłem Waszego Discorda, coś takiego było - dostępy odciąłem, przekazałem Harlinowi.

Dziś - i to rozumiem - dostałem prośbę od (jak rozumiem, byłego już) Prezydenta o przywrócenie mu dostępów. W międzyczasie pisze Plejek, żądając też dostępów z powodu uchwały, która się pojawiła ostatecznie przed moim komunikatem. W normalnej sytuacji zapewne przywróciłbym Bolkowi dostęp z tytułu bycia technikiem. Padło jednak pytanie, moim zdaniem zasadne: czy nie dojdzie znów do jakiegoś zamachu? Nie wiem, nie wnikam, co tam robicie, ale nie chcę się babrać w Wasz teatrzyk.

Moim zdaniem - ale może się mylę - traktat o NUI nie precyzuje dokładnie, kto powinien mieć dostępy do panelu. Można byłoby powiedzieć, że technicy na pewno - bo w końcu piszą kod. Ale czy muszą mieć dostępy aż do panelu? Nie wystarczy FTP, phpmyadmin? I jeśli technik stanie się radcą, to czy nadal powinien mieć dostęp, czy niekoniecznie? Co w sytuacji, gdy - tak jak teraz - są jakieś próby zamachów, nieważne kto je robi? Czy uchwały powinny mieć wyższą moc niż rozsądek, który nakazywałby odcięcie dostępu w zarodku, kimkolwiek ten zamachowiec by nie był?

Zastanówcie się nad tym, co robicie, bo to przypomina republikę bananową. Nie mogę zagwarantować sobie, że będę mieć spokój, gdybym dał w tej chwili uprawnienia komukolwiek uczestniczącemu w tym sporze. Potrzebujecie trochę ochłonąć.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tak jak wyżej - potrzebujemy ochłonąć. Toteż jako Minister Spraw Państwowych poprosiłem JE @Orjon o przekazanie dostępów wyłącznie @Kamiljan de Harlin i nikomu innemu. Jako Rząd II Federacji Nordackiej musimy zapewnić ciągłość państwa nordackiego bez zagrożeń ze strony jednostek, które to za sobą niosą. Tu nie chodzi o żadne publiczne animozje - tu chodzi o bezpieczeństwo wspólnoty, na którą my wszyscy się składamy.
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Orjon pisze: 18 mar 2026, 21:27Tytułem komentarza, dlaczego tak a nie inaczej.

Jak zapewne widzicie, nie śledzę, co u Was się dzieje. Tak długo, jak sobie jakoś radzicie i nie muszę się angażować w Wasze problemy, it's fine. Problem zaczyna się, gdy z jednej i drugiej strony padają oskarżenia pod kątem strony, z którą są w sporze, o jakieś zamachy stanu i inne tego typu rzeczy. Nie wnikam, kto wczoraj ustawiał forum tak, aby kierowało na jakieś przemówienie dot. stanu wojennego. Dostałem od Premiera informację o próbie zamachu stanu, sprawdziłem Waszego Discorda, coś takiego było - dostępy odciąłem, przekazałem Harlinowi.

Dziś - i to rozumiem - dostałem prośbę od (jak rozumiem, byłego już) Prezydenta o przywrócenie mu dostępów. W międzyczasie pisze Plejek, żądając też dostępów z powodu uchwały, która się pojawiła ostatecznie przed moim komunikatem. W normalnej sytuacji zapewne przywróciłbym Bolkowi dostęp z tytułu bycia technikiem. Padło jednak pytanie, moim zdaniem zasadne: czy nie dojdzie znów do jakiegoś zamachu? Nie wiem, nie wnikam, co tam robicie, ale nie chcę się babrać w Wasz teatrzyk.

Moim zdaniem - ale może się mylę - traktat o NUI nie precyzuje dokładnie, kto powinien mieć dostępy do panelu. Można byłoby powiedzieć, że technicy na pewno - bo w końcu piszą kod. Ale czy muszą mieć dostępy aż do panelu? Nie wystarczy FTP, phpmyadmin? I jeśli technik stanie się radcą, to czy nadal powinien mieć dostęp, czy niekoniecznie? Co w sytuacji, gdy - tak jak teraz - są jakieś próby zamachów, nieważne kto je robi? Czy uchwały powinny mieć wyższą moc niż rozsądek, który nakazywałby odcięcie dostępu w zarodku, kimkolwiek ten zamachowiec by nie był?

Zastanówcie się nad tym, co robicie, bo to przypomina republikę bananową. Nie mogę zagwarantować sobie, że będę mieć spokój, gdybym dał w tej chwili uprawnienia komukolwiek uczestniczącemu w tym sporze. Potrzebujecie trochę ochłonąć.

To zrozumiałe. Na razie może tak być. Ale nie rozumiem, z jakiej racji Plejek żądał jakichkolwiek dostępów (skoro został pozbawiony funkcji technika?). Wydaje mi się, że ktoś tu próbował pana robić w chuja. @Kamiljan de Harlinpremier chciał chyba bezpodstawnie uzyskać dostęp do panelu (czyli zrobić administratorski zamach stanu, wtf?)

Waksman pisze: 18 mar 2026, 21:30Tak jak wyżej - potrzebujemy ochłonąć. Toteż jako Minister Spraw Państwowych poprosiłem JE @Orjon o przekazanie dostępów wyłącznie @Kamiljan de Harlin i nikomu innemu. Jako Rząd II Federacji Nordackiej musimy zapewnić ciągłość państwa nordackiego bez zagrożeń ze strony jednostek, które to za sobą niosą. Tu nie chodzi o żadne publiczne animozje - tu chodzi o bezpieczeństwo wspólnoty, na którą my wszyscy się składamy.

A co ma bycie Ministrem Spraw Państwowych do dostępów do panelu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nordacka Unia Informatyczna”