Uniwersytet centralny - zielona księga

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Uniwersytet centralny - zielona księga

Post autor: Kamiljan de Harlin »

August de la Sparasan pisze: 29 maja 2025, 20:52Znaczy nie nazwałbym tego wątpliwością, ale jednak uczelnia jako instytucja państwowa wydaje mi się rzeczą naciąganą. Uniwersytet jako instytucja państwowa trochę jakby był urzędem (wiem, instytucje państwowe to nie tylko urzędy). Aczkolwiek w nowej ustawie o instytucjach w ogóle nie ma wzmianki o "instytucjach naukowych" (czy jakkolwiek możnaby uniwersytet/uczelnię/tym podobne określić), więc chyba mimo wszystko instytucja państwowa to tutaj najbardziej adekwatny od strony prawnej termin na określenie Uniwersytetu. To i tak nie jest tak istotna kwestia.

Istnieje też organizacja non profit, ale unwiersytet musiałby wtedy nie czerpać żadnego dochodu z działalności. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

No tak, ale uniwersytet pasuje do kategorii organizacji non-profit jeszcze gorzej niż do instytucji państwowej. Aczkolwiek przychodów faktycznie raczej nie pobierze, przynajmniej nie z funduszy ministerstwa.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

August de la Sparasan pisze: 10 cze 2025, 22:33No tak, ale uniwersytet pasuje do kategorii organizacji non-profit jeszcze gorzej niż do instytucji państwowej. Aczkolwiek przychodów faktycznie raczej nie pobierze, przynajmniej nie z funduszy ministerstwa.

Właśnie pasuje do kategorii non-profit. Wątpię, żeby uniwersytet w proponowanej formie prowadził działalność dla zysku (for profit). 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

No tak, ale z racji sposobu powoływania rektora jest (choć trochę głupio to przyznać) instytucją państwową. Nie ukrywajmy, namaszczany przez ministra rektor ipso facto też staje się urzędnikiem państwowym. Stąd też i taka a nie inna klasyfikacja Uniwersytetu we wniosku.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Będzie ten uniwersytet, czy go nie będzie? Coś konkretnego powstrzymuje prezydenta Waksmana przed rejestracją instytucji, czy to zwykła nieaktywność? 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Stawiałbym na opcję numer dwa, bo po co Prezydent Federacji miałby celowo wstrzymywać siebie i innych od utworzenia państwowego Uniwersytetu?

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

To teraz co powstrzymuje uniwersytet od rozpoczęcia działania? Również stawiam na opcję realioza (chociaż nie do końca, bo ci, co się mieli tym uniwersytetem zająć dalej z nami są i nawet się pojawiają!), bo po co Prezydent czy Rząd Federalny miałby celowo wstrzymywać siebie i innych od uruchomienia państwowego Uniwersytetu? XD
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 06 sie 2025, 12:07To teraz co powstrzymuje uniwersytet od rozpoczęcia działania? Również stawiam na opcję realioza (chociaż nie do końca, bo ci, co się mieli tym uniwersytetem zająć dalej z nami są i nawet się pojawiają!), bo po co Prezydent czy Rząd Federalny miałby celowo wstrzymywać siebie i innych od uruchomienia państwowego Uniwersytetu? XD

Trzy miesiące gadania o uniwersytecie nie doprowadziło nawet do inauguracji i utworzenia działu na forum. To jest demotywujące. 

Jeszcze bardziej demotywujące jest to, że to nie jest niczyja złośliwość, element gry politycznej. Nie stoi za tym racjonalna przyczyna, tylko totalny bezwład państwa. 

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Andrzej Ordyński pisze: 06 sie 2025, 12:15Nie stoi za tym racjonalna przyczyna, tylko totalny bezwład państwa. 

Tak to już bywa, jak od 2 lat małą społecznością rządzą dwie czy trzy osoby, wymieniające się stołkami dla niepoznaki. Chociaż ostatnio to już się nawet stołkami nie wymieniają...
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 06 sie 2025, 12:25Tak to już bywa, jak od 2 lat małą społecznością rządzą dwie czy trzy osoby, wymieniające się stołkami dla niepoznaki. Chociaż ostatnio to już się nawet stołkami nie wymieniają...

Niby nie ich wina, że są wybierani. 

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”