Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej
Moderator: Moderator w Winkulii
- Erik Otton von Hohenburg
- Apprentice
Re: Projekt ustawy o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej
Do wieczora postaram się przedstawić propozycję poprawek.
- Henryk Wespucci
- Newbie
Franciszek von Hohenburg-Karandziej pisze: 18 mar 2026, 23:53Z wprowadzeniem monarchii elekcyjnej, zgadzam się, ale żeby musieć od razu wyrzekać się wszystkich zagranicznych tytułów? No bez przesady, wtedy na prawdę nie opłacało by się zostawać królem.
Wasza Ekscelencjo, godność monarchy nie jest tytułem jarmacznego błazna, ani miss piękności, jest odpowiedzialnością za państwo i obywateli. Można powiedzieć, że stanowi rodzaj brzemienia, które nosi każdy kolejny monarcha. Monarchia to ciężar odpowiedzialności, czego przykładem są panowania kolejnych winkulijskich królów. Zasiadanie na tronie jest wyrzeczeniem, a nie rodzajem biznesowego deala. Dla przykładu - królowi nie wypada mówić wszystkiego, mi zaś wypada wszystko (włącznie z dyskiem w kręgosłupie).
Co do meritum wyrażam pełne poparcie do projektu zaproponowanego przez JE von Hohenburga.
- Apprentice
Ustawa o wprowadzeniu monarchii elekcyjnej
Art. 1.
1. W Małej Karcie Związku Winkulijskiego z dnia 9 marca 2026 dokonuje się następujących zmian:
Artykuł I o treści "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w monarchii królewskiej, dziedzicznej w obrębie rodu króla Gabriela z Hohenburgów.'' otrzymuje brzmienie "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w elekcyjnej monarchii królewskiej."
2. Artykuł II otrzymuje następujące brzmienie; "W momencie wyboru na tron winkulijski, Król zrzeka się wszystkich urzędów jakie piastował do tej pory w państwie obcym z wyjątkiem urzędów przysługujących obywatelom winkulijskim, jak i nie może panować w państwie obcym. Zachowanie przez Króla tytułów, odznaczeń i obywatelstwa państwa obcego może odbyć się jedynie za zgodą Folkstagu."
3. Artykuł III skresla się.
Art. 2.
Niniejsza ustawa wchodzi w zycie z chwilą utraty tronu przez obecnego monarchę.
Wysoka Izbo, zdecydowałem się uwzględnić poprawki zaproponowane przez JE @Franciszek von Hohenburg-Karandziej, niemniej z kilkoma modyfikacjami które zwiększą kontrolę parlamentarną nad wykonywaniem prerogatyw królewskich - JKM będzie mógł zachować odznaczenia, tytuły i obywatelstwa za zgodą Folkstagu, lecz w dalszym ciągu nie będzie kategorycznie mógł sprawować funkcji publicznych i władać państwem trzecim. usunąłem słowo "godności" i zastąpiłem je wyrazem "odznaczeniami", aby uniknąć trudności interpretacyjnych przy ew. wykładni tego przepisu - może ten przepis wydawać się zaskakujący, niemniej nie jest to nic nowego chociażby w polskiej myśli prawnej (konstytucja marcowa z 1921 r. dopuszczała obywatelom polskim przyjęcie obcego odznaczenia jedynie za zgodą sejmu). Myślę, że jest to satysfakcjonujący kompromis.
Art. 1.
1. W Małej Karcie Związku Winkulijskiego z dnia 9 marca 2026 dokonuje się następujących zmian:
Artykuł I o treści "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w monarchii królewskiej, dziedzicznej w obrębie rodu króla Gabriela z Hohenburgów.'' otrzymuje brzmienie "Państwo stanowi dobro wspólne swoich obywateli ucieleśnione w elekcyjnej monarchii królewskiej."
2. Artykuł II otrzymuje następujące brzmienie; "W momencie wyboru na tron winkulijski, Król zrzeka się wszystkich urzędów jakie piastował do tej pory w państwie obcym z wyjątkiem urzędów przysługujących obywatelom winkulijskim, jak i nie może panować w państwie obcym. Zachowanie przez Króla tytułów, odznaczeń i obywatelstwa państwa obcego może odbyć się jedynie za zgodą Folkstagu."
3. Artykuł III skresla się.
Art. 2.
Niniejsza ustawa wchodzi w zycie z chwilą utraty tronu przez obecnego monarchę.
U Z A S A D N I E N I E
Wysoka Izbo, zdecydowałem się uwzględnić poprawki zaproponowane przez JE @Franciszek von Hohenburg-Karandziej, niemniej z kilkoma modyfikacjami które zwiększą kontrolę parlamentarną nad wykonywaniem prerogatyw królewskich - JKM będzie mógł zachować odznaczenia, tytuły i obywatelstwa za zgodą Folkstagu, lecz w dalszym ciągu nie będzie kategorycznie mógł sprawować funkcji publicznych i władać państwem trzecim. usunąłem słowo "godności" i zastąpiłem je wyrazem "odznaczeniami", aby uniknąć trudności interpretacyjnych przy ew. wykładni tego przepisu - może ten przepis wydawać się zaskakujący, niemniej nie jest to nic nowego chociażby w polskiej myśli prawnej (konstytucja marcowa z 1921 r. dopuszczała obywatelom polskim przyjęcie obcego odznaczenia jedynie za zgodą sejmu). Myślę, że jest to satysfakcjonujący kompromis.
- Burek
- Community Regular
Koniec debate. Wyznaczam głosowanie do 9 kwietnia włącznie. pisać prosze czy glosujecie z poprawkami czy bez
Ostatnio zmieniony 24 mar 2026, 10:47 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Apprentice
- Henryk Ziemiański-Wieniawa
- Collaborator
Za ustawą z poprawkami
- Franciszek von Hohenburg-Karandziej
- Rookie
Za ustawą z poprawkami

Były Premier II Federacji Nordackiej
Kanonik oraz prezbiter KPP
Król Czermnej

- Artur Kardacz
- Apprentice
Za ustawą z poprawkami
- Alfred Fabian von Tehen-Dżek
- Apprentice
Za ustawą z poprawkami
- Henryk Wespucci
- Newbie
Wasze Ekscelencje,
mam przyjemność zagłosować za ustawą wraz z poprawkami.
mam przyjemność zagłosować za ustawą wraz z poprawkami.