Debata o policji
- Henryk Ziemiański-Wieniawa
- Collaborator
Debata o policji
Jako wczoraj mianowany minister spraw wewnętrznych Federacji Nordackiej chciałbym zaprosić do debaty o tym jak powinna wyglądać policja w II FN, czy każda prowincja będzie miała własną służbę porządkową, taką jak np. w Muratyce Mur?tykken Militiët. Moim zdaniem warto byłoby powołać jakaś policję federalną.
- Użytkownik Usunięty 233514
- Contributor
Re: Debata o policji
A gdzie te mianowanie nastąpiło? Bo nie widać nigdzie, żeby nastąpiła jakaś nominacja... Chyba, że w kanale... To by wyjaśniało...
- Collaborator
W dzienniku praw.
- Contributor
- Collaborator
Tak, bo chcę zasięgnąć opinii społeczeństwa.
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
Myślę że rozwiązanie tej kwestii na poziomie prowincji będzie bardziej efektywne, aczkolwiek powstanie jakiejś federalnej agencji koordynującej prace poszczególnych służby może być dobrym pomysłem.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2023, 14:09 przez Piotr Jankowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Contributor
Hieronim usiadł przy stoliku zamówiwszy podwójną kawę z mlekiem prosto od krowy i do tego jeszcze domówił sobie jakieś dobre ciasteczko dla poprawienia humoru. Widząc dwóch Panów przed sobą dziwnie się zachowujących, zaczął kosztować pachnącego wypieku. Ta dwójeczka zaczęła rozprawiać o mylycjontach. Hieronim jak to miał w swym zwyczaju, co chwilę sprawdzał, czy ów dwójeczka nie podpijała mu kawy, bo kręcili się w kółko, jakby mieli ochotę coś zajumać z jego stolika. Sprzedawczyni w ciastkarnii też z lekka zaniepokojona była tym, że weszli i nic nie zamówili, tylko od razu od progu przeszli do tego, że policaje by się tu przydały, tylko mieli zagwozdkę, jak by oni mieli wyglądać. Hieronim spojrzał na sprzedawczynię. Sprzedawczyni na Hieronima i oboje się uśmiechnęli.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Na forum: policja = moderacja.
W narracji można zrobić policję, ale broń boże nie poprzez ustawę...
W narracji można zrobić policję, ale broń boże nie poprzez ustawę...
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
I właśnie dlatego dobrze, że minister Ziemiański rozpoczął tę dyskusję. Moim zdaniem policja-moderacja powinna być ogólnokrajowa i podlegać rządowi (premierowi), a nie NKI.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 23 sie 2023, 17:53I właśnie dlatego dobrze, że minister Ziemiański rozpoczął tę dyskusję. Moim zdaniem policja-moderacja powinna być ogólnokrajowa i podlegać rządowi (premierowi), a nie NKI.
A ja się zgadzam. Tylko nie chcę, żebyśmy naprodukowali stos ustaw o funkcjowaniu policji/moderacji tylko po to, by nikt nawet nie pamiętał ich zapisów.