Szkoła dla nowych?

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Szkoła dla nowych?

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Wejście w mikronacje to dość trudne zadanie. Wielu młodych mikronautów już na widok samego forum rezygnuje z zabawy, bo to dla nich za twardy orzech do zgryzienia. Swego czasu próbowałem stworzyć discordnację, na której działała tzw. "szkoła podstawowa". Nauczano w niej wiedzy podstawowej o kraju, gospodarce i innych tego typu rzeczach. Całość była prowadzona na czacie głosowym. Wiemy też, że naszym głównym źródłem nowych obywateli/mieszkańców jest aktualnie Discord. Wpadłem więc na pewien pomysł - może powinniśmy założyć taką szkołę w II Federacji? Byłaby ona oczywiście nieobowiązkowa, ale każdy nowy czy dotychczasowy mieszkaniec mógłby się do niej zapisać.

Jeśli zdecydowalibyśmy się na stworzenie takiej instytucji, to musimy przemyśleć kilka spraw. Najważniejszą byłby program nauczania i ustalenie przedmiotów. Tu musimy zadać sobie pytanie - czego powinniśmy nauczać nowe osoby? Ścieżki w mikronacjach można obrać wszelakie, więc taka szkoła powinna pomóc nowym osobom odnaleźć to, co umieją robić najlepiej i to, co sprawia im przyjemność. Zanim jednak przejdziemy do konkretów - czy wam, @Obywatel Federacji, taki pomysł się w ogóle podoba? Czy @Rada Ministrów jest tym zainteresowana?

Zapraszam do dyskusji ?
Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Re: Szkoła dla nowych?

Post autor: Tadeusz I Wielki »

W szkole w Polsce jest taki przedmiot pod nazwą "Doradztwo zawodowe", może powinniśmy taki przedmiot zrobić w takiej szkole w mikronacjach? Przedmiot uczyłby o ścieżkach gdzie warto pójść w mikronacjach, od czego zacząć, kim warto być, obsługa forum itd. itp. Mi się pomysł bardzo podoba.
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tadeusz I Wielki pisze: 28 wrz 2023, 13:07W szkole w Polsce jest taki przedmiot pod nazwą "Doradztwo zawodowe", może powinniśmy taki przedmiot zrobić w takiej szkole w mikronacjach? Przedmiot uczyłby o ścieżkach gdzie warto pójść w mikronacjach, od czego zacząć, kim warto być, obsługa forum itd. itp. Mi się pomysł bardzo podoba.

"Doradztwo zawodowe"... Ja bym to bardziej nazwał "Edukacja gospodarcza", jakoś tak lepiej brzmi. Ja bym proponował ogólnie trzy przedmioty - edukacja podstawowa, edukacja gospodarcza i edukacja polityczna. EPODS byłby przedmiotem obowiązkowym dla tych, którzy zapiszą się do szkoły, zaś przedmioty EG i EPOL byłyby dodatkowymi i nieobowiązkowymi, bo przecież nie możemy nikogo zmuszać do np. kariery politycznej. Co Pan Prezydent na to?
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

O możeby tak założyć kanał na YT i tam zamieszczać poszczególne lekcje z głosem wygenerowanym przez AI? Rozumiem, że edukacja podstawowa dotyczy np. użytkowania forum, czy czego?

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 28 wrz 2023, 14:09"Doradztwo zawodowe"... Ja bym to bardziej nazwał "Edukacja gospodarcza", jakoś tak lepiej brzmi. Ja bym proponował ogólnie trzy przedmioty - edukacja podstawowa, edukacja gospodarcza i edukacja polityczna. EPODS byłby przedmiotem obowiązkowym dla tych, którzy zapiszą się do szkoły, zaś przedmioty EG i EPOL byłyby dodatkowymi i nieobowiązkowymi, bo przecież nie możemy nikogo zmuszać do np. kariery politycznej. Co Pan Prezydent na to?

W sumie lepiej to brzmi, co do reszty się zgadzam.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 28 wrz 2023, 14:32O możeby tak założyć kanał na YT i tam zamieszczać poszczególne lekcje z głosem wygenerowanym przez AI?

Możnaby, Elevenlabs ma dużo głosów i jak się poszuka to można znaleźć jakieś 3 idealne głosy do 3 przedmiotów. Można też rozszerzać materiał przy pomocy ChatuGPT
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 28 wrz 2023, 14:32O możeby tak założyć kanał na YT i tam zamieszczać poszczególne lekcje z głosem wygenerowanym przez AI? Rozumiem, że edukacja podstawowa dotyczy np. użytkowania forum, czy czego?

Nie nie. Szkoła ma być interaktywna. Nie może to być film na YouTube, bo po pierwsze to mało naturalne i zachecające, po drugie nie można na bieżąco odpowiadać na pytania. Podczas "lekcji" "uczniowie" mogą mieć ich multum, a w takim filmie nie na wszystkie mogą znaleźć odpowiedzi. Ważne jest, żeby utrzymać cały zamysł wokół tego pomysłu "na żywo", bo wtedy nowy mieszkaniec będzie miał łatwiej z nawiązaniem więzi z krajem, bo będzie wchodził w interakcje z nauczycielem, czyli jednym z nas.
Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 28 wrz 2023, 15:09Nie nie. Szkoła ma być interaktywna. Nie może to być film na YouTube, bo po pierwsze to mało naturalne i zachecające, po drugie nie można na bieżąco odpowiadać na pytania. Podczas "lekcji" "uczniowie" mogą mieć ich multum, a w takim filmie nie na wszystkie mogą znaleźć odpowiedzi. Ważne jest, żeby utrzymać cały zamysł wokół tego pomysłu "na żywo", bo wtedy nowy mieszkaniec będzie miał łatwiej z nawiązaniem więzi z krajem, bo będzie wchodził w interakcje z nauczycielem, czyli jednym z nas.

Tylko gdzie chcielibyśmy to zrobić? Discord, forum, a może własna platforma nauczająca na żywo? (z tym ostatnim to sądze że raczej na 80% nie)
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2023, 16:05 przez Tadeusz I Wielki, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tadeusz I Wielki pisze: 28 wrz 2023, 16:03Tylko gdzie chcielibyśmy to zrobić? Discord, forum, a może własna platforma nauczająca na żywo?

Przecież pisałem - Discord tylko i wyłącznie. To jest główna platforma pozyskiwania nowych mieszkańców. Na jej rozwoju i reklamie powinniśmy się skupić.
Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 28 wrz 2023, 16:05Przecież pisałem - Discord tylko i wyłącznie. To jest główna platforma pozyskiwania nowych mieszkańców. Na jej rozwoju i reklamie powinniśmy się skupić.

A dobra przepraszam, nie zauważyłem. Dobry plan, jeśli ustalimy czego szkoła miałaby nauczać w dokładniejszej formie, to będzie git, jedynie co to się jeszcze dopytam: chcemy to realizować na kanałach głosowych czy tekstowych?

Obrazek

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tadeusz I Wielki pisze: 28 wrz 2023, 16:09A dobra przepraszam, nie zauważyłem. Dobry plan, jeśli ustalimy czego szkoła miałaby nauczać w dokładniejszej formie, to będzie git, jedynie co to się jeszcze dopytam: chcemy to realizować na kanałach głosowych czy tekstowych?

Głosowych, wyłącznie. Nie trzeba będzie gadać, trzeba będzie słuchać. Odzywać się mogą ci chętni, to nie będzie obowiązkowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”