Działkę chcę kupić... Jak? Nie wiem.
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Działkę chcę kupić... Jak? Nie wiem.
Zarzucę pomysłem i zapraszam do dyskusji - rynek działek nam potrzebny.
O co chodzi? O to, żebyś mógł kupić istniejącą w konkretnym miejscu, unikatową lokację i prowadzić na niej własny biznes lub zbudować na niej dom. Mamy mapę najróżniejszych miast, wsi, prowincji i obywatel może odkupić lub wynająć od rzeczonego miasta/wsi/prowincji działkę (później także od osób prywatnych?). Byłoby to świetnym komponentem do tego Waszego systemu Transport 2. Żeby kupić coś w sklepie, to powinienem fizycznie się do niego przemieścić albo zamówić produkt online z płatną dostawą.
[attachment=0]100365773012206681.png[/attachment]/monthly_2023_10/100365773012206681.png.064d449dafaa13000e4d4dc97fccc90d.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Pomysł nie jest absolutnie czymś nowym. System działek z tego co wiem, działa chyba już w Leocji. A ja sam próbowałem zrobić coś podobnego w Doctrinie w roku 2018, tylko że nie miałem pomysłu na dalszy rozwój, a popyt na działeczki był zerowy niemal. Ale skoro mamy już jakiś początek systemu gospodarczego związanego z przemieszczaniem się fizycznie po kraju (Transport 2.0), to możemy do tego bez problemu dorzucić, na razie papierowy/ręczny, system działeczek.
Co o tym sądzicie?
O co chodzi? O to, żebyś mógł kupić istniejącą w konkretnym miejscu, unikatową lokację i prowadzić na niej własny biznes lub zbudować na niej dom. Mamy mapę najróżniejszych miast, wsi, prowincji i obywatel może odkupić lub wynająć od rzeczonego miasta/wsi/prowincji działkę (później także od osób prywatnych?). Byłoby to świetnym komponentem do tego Waszego systemu Transport 2. Żeby kupić coś w sklepie, to powinienem fizycznie się do niego przemieścić albo zamówić produkt online z płatną dostawą.
[attachment=0]100365773012206681.png[/attachment]/monthly_2023_10/100365773012206681.png.064d449dafaa13000e4d4dc97fccc90d.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Pomysł nie jest absolutnie czymś nowym. System działek z tego co wiem, działa chyba już w Leocji. A ja sam próbowałem zrobić coś podobnego w Doctrinie w roku 2018, tylko że nie miałem pomysłu na dalszy rozwój, a popyt na działeczki był zerowy niemal. Ale skoro mamy już jakiś początek systemu gospodarczego związanego z przemieszczaniem się fizycznie po kraju (Transport 2.0), to możemy do tego bez problemu dorzucić, na razie papierowy/ręczny, system działeczek.
Co o tym sądzicie?

- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Re: Działkę chcę kupić... Jak? Nie wiem.
Miast mamy dużo, ale pytanie ile się znajdzie chętnych na działkę w każdym z nich? Proponuję faktyczny system wprowadzić na razie w stolicy, większy obrót rynku będzie, a pozostałe miejscowości narazie zostawmy tak jak jest, z biznesami narracyjnymi. Zamówimy u jakiegoś v-kartografa mapę miejską i można zaczynać.
- Henryk Ziemiański-Wieniawa
- Collaborator
Co do kartografów to trzeba do Joahima lub Ronona.
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
W zasadzie to mogę stworzyć coś takiego choćażby w moim lennie, ot tak żeby zobaczyć jak to zadziała.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 19 paź 2023, 19:16Miast mamy dużo, ale pytanie ile się znajdzie chętnych na działkę w każdym z nich? Proponuję faktyczny system wprowadzić na razie w stolicy, większy obrót rynku będzie, a pozostałe miejscowości narazie zostawmy tak jak jest, z biznesami narracyjnymi. Zamówimy u jakiegoś v-kartografa mapę miejską i można zaczynać.
Tylko jeśli wszystkie działki będą w stolicy, to podróżowanie między miastami będzie miało mniej sensu. Skoro wszystko masz w stolycy, to nie musisz się w ogóle transportować Transportem 2. Ale na dobry początek można zacząć od zmapowania Achkova, to prawda.
Nie trzeba, mamy swoich silnych, niezależnych mapografów. Dość zagranicznych importów!
Piotr Jankowski pisze: 19 paź 2023, 20:58W zasadzie to mogę stworzyć coś takiego choćażby w moim lennie, ot tak żeby zobaczyć jak to zadziała.
A więc już zaczynamy!
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
No i wygląda to pięknie i ładnie ale stwarza to pewien bardzo poważny problem gdybyśmy chcieli tworzyć kompletną ewidencję.
Powyższe rozwiązanie ma sens przy małej skali, kilku, kilkunastu miast. Dla nas konieczne byłoby zatem stworzenie ewidencji dla co najmniej kilkudziesięciu miast nie wliczając w to innych obszarów.
Dobrze byłoby stworzyć dla takiej ewidencji niezbędne mapy.
Kto się podejmie realizacji takiego przedsięwzięcia?
Powyższe rozwiązanie ma sens przy małej skali, kilku, kilkunastu miast. Dla nas konieczne byłoby zatem stworzenie ewidencji dla co najmniej kilkudziesięciu miast nie wliczając w to innych obszarów.
Dobrze byłoby stworzyć dla takiej ewidencji niezbędne mapy.
Kto się podejmie realizacji takiego przedsięwzięcia?
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 paź 2023, 18:38Kto się podejmie realizacji takiego przedsięwzięcia?
To znaczy skoro uruchomiłem już testową wersję projektu, to w przyszłości powolutku mogę dodawać kolejne miasta, przy współpracy z ich włodarzami oczywiście. Aczkolwiek jeśli ktoś inny chciałby się tym zająć to nie ma problemu.
- Henryk Ziemiański-Wieniawa
- Collaborator
Ja też nie mam nic przeciwko na stworzenie takiej ewidencji.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Piotr Jankowski pisze: 20 paź 2023, 18:46To znaczy skoro uruchomiłem już testową wersję projektu, to w przyszłości powolutku mogę dodawać kolejne miasta, przy współpracy z ich włodarzami oczywiście. Aczkolwiek jeśli ktoś inny chciałby się tym zająć to nie ma problemu.
Pytanie czy dajecie sobie sprawę z realnej skali jakie to przedsięwzięcie może przybrać.
Na razie mamy jedno miasto a docelowo mają on być liczone w dziesiątkach, każde różne, nad każdym trzeba sprawować pieczę i prowadzić ewidencję.
Jeżeli faktycznie chcecie się tego podjąć to naprawdę chylę czoła.