I Posiedzenie Ustawodawcze Sejmu II kadencji

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Re: I Posiedzenie Ustawodawcze Sejmu II kadencji

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinrich von Wattzau pisze: 17 gru 2021, 15:29Uważam, że to też ważne zmiany. Ustawa powinna być napisana poprawnie a także dobrze brzmieć. Co do zmiany Republiki Muratyckiej na Republikę Muratyki to nie była to zmiana tylko stylistyczna, lecz także logiczna.

Dokładnie o to mi chodziło, pańska poprawka zmienia brzmienie treści ustawy ale nie zmienia jej treści przez co może i nie jest konieczne podejmowanie głosowania nad nią, co jednak zrobimy gdy poprawka będzie wprowadzać jakieś istotne zmiany do treści dokumentu ? Też będziemy je dodawać na bieżąco czy jednak lepiej takie poprawki dodawać do karty głosowania po zakończeniu debaty jak miało to miejsce podczas I kadencji.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

Post autor: Heinrich von Wattzau »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 17 gru 2021, 15:35Też będziemy je dodawać na bieżąco

Tzn. nigdzie nie pisałem, że mamy głosować na bierząco. ?
(-) Heinrich von Wattzau,

prezes Organizacji Food-Net,

burmistrz miasta Bazylice,

poseł na Sejm II kadencji

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinrich von Wattzau pisze: 17 gru 2021, 15:38Tzn. nigdzie nie pisałem, że mamy głosować na bierząco. ?

Ale poprawki zaproponowane przez pan oraz posła @Mateusz Żmigrodzki zostały uwzględnione jako jedna i od razu przedstawione przedstawione w treści dokumentu.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Panowie, czy rzeczywiście jest sens bawić się w oddzielne dyskusje na temat wszystkiego? Ja wnoszę poprawki wy decydujecie, czy się z tym zgadzacie, czy chcecie innego zapisu, rozwiązania itd. wprowadzamy tu zamieszanie jak w Polskim sejmie generując zbędną aktywność nie w tym miejscu. Fakt jest to posiedzenie, ale chyba naszym planem jest rozszerzyć prawo funkcjonujące w naszym kraju? Jeżeli mamy się bawić w jakiś durdom to przynajmniej nie tutaj. Zawsze można wnieść poprawkę, zmianę itd. jeżeli komuś coś nie pasuje. 

Mam nadzieje, że przychylicie się do mojej prośby panowie. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

Post autor: Heinrich von Wattzau »

Prawda.
(-) Heinrich von Wattzau,

prezes Organizacji Food-Net,

burmistrz miasta Bazylice,

poseł na Sejm II kadencji

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Zresztą weźcie pod uwagę, że nie mamy czasu na głosowania po każdej wprowadzonej poprawce i oczekiwania na takie, ponieważ debata o jednej ustawie przedłuży się do miesiąca? co to za Sejm który wprowadzi zwykłą ustawę w 1,5 miesiąca i skończy z wynikiem +/- trzech ustaw w skali kadencji. Trzeba przyznać, że słabo to wyglada.

Natomiast kwestia cytatów i tak takowych nie będzie w ostatecznej ustawie udostępnionej w dzienniku ustaw, także nie zwracałbym uwagi na te, że gromadzi się ich tyle czy tyle. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Ja mam taką propozycję... Zamiast zabierać się za rozpatrywanie ustaw najpierw ustalcie tryb swojej pracy najlepiej poprzez przeanalizowanie i wprowadzenie ewentualnych poprawek do Regulaminu Sejmu (ustawy specjalnej). Bo takim sposobem to się tu robi po prostu burdel, a tego raczej chcemy uniknąć.
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki
Apprentice
Apprentice

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Serdecznie dziękuję za uwagi władzy wykonawczej. Na pewno się one przydadzą, może Pan już wracać do Pałacu ?

A teraz na poważnie, to rozwiązanie z poprawkami jest dwojakie. Albo robimy tak, że jeśli nikt nie wzniesie sprzeciwu wobec danej poprawki, to uznaje się ją za przyjętą i zostaje naniesiona na projekt, a jeśli ktoś się sprzeciwi to wraz z głosowaniem nad projektem, głosować będziemy także nad poprawkami. Drugie rozwiązanie to takie, że wszystkie poprawki głosujemy wraz z projektem oryginalnym.

Co do zbyt małego tempa prac Sejmu - lepsze takie niż byśmy mieli wypuścić 100 ustaw, które będą na tyle złe, że będziemy je poprawiać bez końca. Wierzcie mi, znam takie sytuacje, np. z FN, gdzie poprawialiśmy wszystko w nieskończoność.
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Popieram. 
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Mateusz Żmigrodzki pisze: 17 gru 2021, 17:00Serdecznie dziękuję za uwagi władzy wykonawczej. Na pewno się one przydadzą, może Pan już wracać do Pałacu ?

A teraz na poważnie, to rozwiązanie z poprawkami jest dwojakie. Albo robimy tak, że jeśli nikt nie wzniesie sprzeciwu wobec danej poprawki, to uznaje się ją za przyjętą i zostaje naniesiona na projekt, a jeśli ktoś się sprzeciwi to wraz z głosowaniem nad projektem, głosować będziemy także nad poprawkami. Drugie rozwiązanie to takie, że wszystkie poprawki głosujemy wraz z projektem oryginalnym.

Co do zbyt małego tempa prac Sejmu - lepsze takie niż byśmy mieli wypuścić 100 ustaw, które będą na tyle złe, że będziemy je poprawiać bez końca. Wierzcie mi, znam takie sytuacje, np. z FN, gdzie poprawialiśmy wszystko w nieskończoność.

Do godziny 24 dnia dzisiejszego czekam na wszystkie poprawki ustawy. Jeżeli się takowe nie znajdą przechodzimy do głosowania. Mamy jeszcze 3 ustawy w kancelarii Marszałka Wielkiego i nie mamy czasu na użeranie się 40 razy z każdą ustawą. 

Po załatwieniu kwestii tej ustawy zarządzę chwilę na aluzje odnośnie tego posiedzenia, a następnie podejmiemy wspólną decyzję  odnośnie dalszego wyglądu funkcjonowania sejmu.
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Zablokowany

Wróć do „II kadencja (15.12.21 - 15.02.22)”