Bank Centralny wykupił dzisiqj zaległe obligacje skarbowe sprzedane w sierpniu 2023 roku. Oprocentowanie roczne 3,25% przez okres 5 miesięczny daje nominalny zysk w wysokości 1,35%. Posiadacze obligacji jednak głównie zyskali na Unii walutowej Insulii z Nordatą. Realny zysk posiadaczy obligacji wynosi więc około +50%, a nie 1,35%, za sprawą wzrostu siły nabywczej waluty używanej w Insulii.
Obligacje skarbowe
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Obligacje skarbowe

- AleksanderNovak
- Contributor
Re: Obligacje skarbowe
Nic nie rozumiem, ale fajnie. Właściwie to mamy nadal swoją walutę, tj. secesy, czy jest jakaś ogólno-nordacka waluta? I co z naszym skarbem państwa?
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Skarb Państwa dalej funkcjonuje w MBP. Mamy na koncie ponad 40 tysięcy nordów.
Westland jest częścią II FN, gdzie walutą są nordy - najsilniejsza waluta Pollinu.
Westland jest częścią II FN, gdzie walutą są nordy - najsilniejsza waluta Pollinu.

- AleksanderNovak
- Contributor
tysiąc nordów przelałem z konta Repujerstanu na konto Insulii.
Nie orientuję się zbytnio czy poczyniono jakieś postępy w kwestii do wykorzystania tychże pieniędzy w praktyczny sposób. Czy poza obligacjami, itd, są jeszcze jakieś sfery w których możnaby wykorzystać te Nordy? Widziałem że jest jakiś system rynku pracy na tym forum
Nie orientuję się zbytnio czy poczyniono jakieś postępy w kwestii do wykorzystania tychże pieniędzy w praktyczny sposób. Czy poza obligacjami, itd, są jeszcze jakieś sfery w których możnaby wykorzystać te Nordy? Widziałem że jest jakiś system rynku pracy na tym forum
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
AleksanderNovak pisze: 26 sty 2024, 16:44Nie orientuję się zbytnio czy poczyniono jakieś postępy w kwestii do wykorzystania tychże pieniędzy w praktyczny sposób. Czy poza obligacjami, itd, są jeszcze jakieś sfery w których możnaby wykorzystać te Nordy? Widziałem że jest jakiś system rynku pracy na tym forum
W planach jest utworzenie odrębnego systemu finansowego na stronie głównej Nordaty. Pieniądz generowany byłby prawdopodobnie za serca pod artykułami w systemie prasowym. Waluta byłaby odrębna od MBP, ale istniałaby możliwość przekonwertowania środków z MBP do naszego systemu po kursie kształtowanym przez popyt i podaż (tym już zajmą się prywatne banki walutowe).
Postępy są więc dopiero w planach. Jak masz jakiś pomysł, na co systemowo możnaby było wydawać pieniądze, to teraz jest najlepszy moment, by go przedstawić.