Propozita hospodarne'ho sistema

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: Propozita hospodarne'ho sistema

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 maja 2024, 0:47Rozumiem że w dalszym ciągu zakładamy do realizacji tego systemu wykorzystanie forum jako głównego narzędzia?

Głównym narzędziem będą skoroszyty w Google Sheets - to tam przechowywane będą wszystkie dane. Forum będzie wyłącznie formą komunikacji producent <-> przewoźnik <-> odbiorca, a także użytkownik systemu <-> administracja systemu (informacje o przyjęciu/zbyciu towaru, i tak dalej).
Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

Brzmi na niezłe rozwiązanie. W przyszłości dalekiej moglibyśmy zaprogramować taką mapę w realiach własnych systemów informatycznych bo nie wydaje się to jakieś niesamowicie trudne. Taki system w połączeniu z systemem bankowym na razie jednak wystarczy dla Obywateli. Wysuwam jednak tutaj kilka pytań odnośnie systemu:

• czy system transportu ma być jedynie narracyjny czy też to będą uwzględnione mechaniki infrastruktury w systemie? Czy będzie mogła istnieć branża przedsiębiorstw transportowych (ropa wszakże jest surowcem wykorzystywanym dla paliw)

• w jaki sposób wykupić będzie można energie? Jak zrobić to realistycznie?

• czy te sektory/kwadraty będą miały jakieś indywidualne właściwości wpływające na "grę"?

• Moja propozycja jest taka by dane regiony miały np. swoje specjalne właściwości np. dany region byłby mógł mieć złoża jakiegoś konkretnego surowca (np. drewno, pola uprawne, ropa i gaz (nawet na morzu), węgiel, żelazo i inne metale) - dzięki czemu gospodarka będzie urozmaicona o tyle, że nie będzie sytuacji kiedy jakieś państwo mieć będzie każdy rodzaj przedsiębiorstwa przez co praktycznie nie będzie wymiany wartości za wartość... jednakże gdy uzależnimy nieco gospodarkę od uwarunkowań ziem - będzie trwała zależność i regiony będą mogły poszczycić się swą unikalnością... 

• Jeszcze mnie natchneło takie pytanie - czy tak jak w MBP te towary będą jedynie czysto narracyjne? Fajnie byłoby gdyby owe towary miały jakikolwiek realny wpływ na życie Obywateli. 

Ostatnio zmieniony 10 maja 2024, 17:53 przez AleksanderNovak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50czy system transportu ma być jedynie narracyjny czy też to będą uwzględnione mechaniki infrastruktury w systemie? Czy będzie mogła istnieć branża przedsiębiorstw transportowych (ropa wszakże jest surowcem wykorzystywanym dla paliw)

Słuszna uwaga. Skoro firmy przy produkcji zużywają energię, to firmy transportowe mogą zużywać paliwo. Nie jestem pewien czy w tym przypadku powinniśmy uzależniać zużycie paliwa od jakiegoś czynnika. Myślę, żę odgórne ustalenie np. wszystkie firmy transportowe zużywają na jeden transport X jednostek paliwa, zdecydowanie wystarczy.

AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50w jaki sposób wykupić będzie można energie? Jak zrobić to realistycznie?

Ja widzę to tak, że państwo tworzy elektrownie, które ogłaszają plany energetyczne. Zainteresowana planem firma wykupuje taki plan, i ma energie. Ot prosta sprawa, żeby nie komplikować specjalnie.

AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50czy te sektory/kwadraty będą miały jakieś indywidualne właściwości wpływające na "grę"?

Nie przewidywałem tego, ale pomysł ciekawy. W związku z:

AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50Moja propozycja jest taka by dane regiony miały np. swoje specjalne właściwości np. dany region byłby mógł mieć złoża jakiegoś konkretnego surowca (np. drewno, pola uprawne, ropa i gaz (nawet na morzu), węgiel, żelazo i inne metale) - dzięki czemu gospodarka będzie urozmaicona o tyle, że nie będzie sytuacji kiedy jakieś państwo mieć będzie każdy rodzaj przedsiębiorstwa przez co praktycznie nie będzie wymiany wartości za wartość... jednakże gdy uzależnimy nieco gospodarkę od uwarunkowań ziem - będzie trwała zależność i regiony będą mogły poszczycić się swą unikalnością... 

Można to zrobić poprzez wklejenie emotek w pojedyncze komórki, które odpowiadają danemu surowcowi. Wraz z ich wydobyciem ich zapas maleje. Jak się skończy to... System można jakoś zresetować ?

AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50Jeszcze mnie natchneło takie pytanie - czy tak jak w MBP te towary będą jedynie czysto narracyjne? Fajnie byłoby gdyby owe towary miały jakikolwiek realny wpływ na życie Obywateli. 

Nie mamy żadnego systemu "zarządzania postacią", przez co wprowadzenie nie-narracyjnych korzyści z towarów może być trudne, ale jak najbardziej wykonalne. Pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy to ułożenie jakiegoś systemu np. mieszkaniowego, dzięki czemu można by np. kupować meble czy jakieś farby i inne tego typu rzeczy... No ale - tutaj trzeba temat przegadać, bo mi nic innego na myśl nie przychodzi.
Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Hmmm, nie myślałem za bardzo by te surowce były wyczerpywalne, raczej by były trwałe... takie uproszczenie... ale to kwestia jeszcze do dyskusji. Pomysł z nieruchomościami jest dobry, i w ogóle opłacanie ich byłoby spoko, bo na ten moment każdy ma ogromne firmy nawet jak realnie nie mają one zbyt dużych zysków. Musimy włączyć kreatywność jeśli chcemy by towary faktycznie w oczach Obywateli miały wartość, by były atrakcyjne, by faktycznie były nagrodą... Muszę popatrzeć na sarmacki system i tamtejsze rozwiązania
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 18:31Hmmm, nie myślałem za bardzo by te surowce były wyczerpywalne, raczej by były trwałe... takie uproszczenie... ale to kwestia jeszcze do dyskusji. Pomysł z nieruchomościami jest dobry, i w ogóle opłacanie ich byłoby spoko, bo na ten moment każdy ma ogromne firmy nawet jak realnie nie mają one zbyt dużych zysków. Musimy włączyć kreatywność jeśli chcemy by towary faktycznie w oczach Obywateli miały wartość, by były atrakcyjne, by faktycznie były nagrodą... Muszę popatrzeć na sarmacki system i tamtejsze rozwiązania

Nieograniczone surowce też spoko. Żeby jednak nie było tak łatwo można wprowadzić ograniczenie maksymalnej ilości wydobycia na dzień danego surowca na osobę ?

A co do działek firm - im większa, tym wyższy czynsz czy coś. Od komórki np. liczyć 5 ?, i tyle.
Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

ogólnie by jakoś wpoić system gospodarczy odpowiadam sie za biurokracją na wzór Sarmacki. 
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced