AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50czy system transportu ma być jedynie narracyjny czy też to będą uwzględnione mechaniki infrastruktury w systemie? Czy będzie mogła istnieć branża przedsiębiorstw transportowych (ropa wszakże jest surowcem wykorzystywanym dla paliw)
Słuszna uwaga. Skoro firmy przy produkcji zużywają energię, to firmy transportowe mogą zużywać paliwo. Nie jestem pewien czy w tym przypadku powinniśmy uzależniać zużycie paliwa od jakiegoś czynnika. Myślę, żę odgórne ustalenie np. wszystkie firmy transportowe zużywają na jeden transport X jednostek paliwa, zdecydowanie wystarczy.
AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50w jaki sposób wykupić będzie można energie? Jak zrobić to realistycznie?
Ja widzę to tak, że państwo tworzy elektrownie, które ogłaszają plany energetyczne. Zainteresowana planem firma wykupuje taki plan, i ma energie. Ot prosta sprawa, żeby nie komplikować specjalnie.
AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50czy te sektory/kwadraty będą miały jakieś indywidualne właściwości wpływające na "grę"?
Nie przewidywałem tego, ale pomysł ciekawy. W związku z:
AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50Moja propozycja jest taka by dane regiony miały np. swoje specjalne właściwości np. dany region byłby mógł mieć złoża jakiegoś konkretnego surowca (np. drewno, pola uprawne, ropa i gaz (nawet na morzu), węgiel, żelazo i inne metale) - dzięki czemu gospodarka będzie urozmaicona o tyle, że nie będzie sytuacji kiedy jakieś państwo mieć będzie każdy rodzaj przedsiębiorstwa przez co praktycznie nie będzie wymiany wartości za wartość... jednakże gdy uzależnimy nieco gospodarkę od uwarunkowań ziem - będzie trwała zależność i regiony będą mogły poszczycić się swą unikalnością...
Można to zrobić poprzez wklejenie emotek w pojedyncze komórki, które odpowiadają danemu surowcowi. Wraz z ich wydobyciem ich zapas maleje. Jak się skończy to... System można jakoś zresetować ?
AleksanderNovak pisze: 10 maja 2024, 17:50Jeszcze mnie natchneło takie pytanie - czy tak jak w MBP te towary będą jedynie czysto narracyjne? Fajnie byłoby gdyby owe towary miały jakikolwiek realny wpływ na życie Obywateli.
Nie mamy żadnego systemu "zarządzania postacią", przez co wprowadzenie nie-narracyjnych korzyści z towarów może być trudne, ale jak najbardziej wykonalne. Pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy to ułożenie jakiegoś systemu np. mieszkaniowego, dzięki czemu można by np. kupować meble czy jakieś farby i inne tego typu rzeczy... No ale - tutaj trzeba temat przegadać, bo mi nic innego na myśl nie przychodzi.