Myślę, że na równie ważnym poziomie stoi debata publiczna na temat naszej ekonomii, a jak powszechnie wiadomo, ekonomia jest ważną integralną częścią polityki każdego państwa. W czasie gdy władze WRL się zastanawiają, to przedstawię teraz uzasadnienie wykupienia akcji Grupy Kapitałowej Utopia, która ma niebagatelny potencjał i może przynieść znaczne zyski. Przechodząc do sedna, będzie to największa korporacja jeśli nie w mikroświecie, to na kontynencie północnym, natomiast zasięgiem swego działania będzie obejmować Księstwo Sarmacji i teren Nordaty, a w przyszłości być może też inne terytoria. Będzie skupiać mnóstwo przedsiębiorstw w różnych branżach. Najbardziej zauważalny potencjał widać w sektorze bankowym, Wysokie Prezydium niech spojrzy na te dane: planowany jest kantor na lini libert-MBP o bardzo korzystnej proporcji, nie chcę ujawniać szczegółów, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. Inwestycja w udziały Grupy Kapitałowej Utopia o kwocie 10 tysięcy Nordów do 40 tysięcy Nordów zapewniłaby bardzo korzystne udziały w tej firmie, niemalże od 40% do nawet około 90%, w zależności od kwoty. Te pieniądze w przeliczeniu na liberty będą miały ogromną wartość.
Oczywiście nierozsądnie byłoby wydać wszystkie oszczędności na jedną rzecz. Ja proponuję więc racjonalną sumę: 15 tysięcy Nordów, co również pozwoli Grupie Kapitałowej Utopia na sprawne wejście na rynek i objęcie hegemonii. Istnieją wielkie szanse na to, że inwestycja się zwróci, zainteresowanie systemami gospodarczymi rośnie, a kantor zrewolucjonizuje poziom wartości 'aktywnościowych' pieniądzy z MBP.
Proszę więc Prezydium Partii, lub Sekretarza Partii Socjalkapitalistycznej o rzetelne rozpatrzenie tej szansy. Musimy mieć stały dochód dla Skarbu Państwa, na ten moment nie mamy niemalże żadnego źródła dochodu. W związku z tym jest to też kwestia bezpieczeństwa finansów państwa, nie możemy stracić ogromnego kapitału który dotychczas Państwo Westlandzkie zdobyło, przez co stało się bogate.
Majowe zebranie Prezydium Partii
- AleksanderNovak
- Contributor
- AleksanderNovak
- Contributor
Re: Majowe zebranie Prezydium Partii
Składam wniosek do Prezydium Partii o utworzenie Sił Zbrojnych Państwa Westland i powierzenie mi funkcji organizacji naszej armii.
- August de la Sparasan
- Collaborator
Czy zasadnym jest składanie wniosków nie będąc nawet w Prezydium?
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

- AleksanderNovak
- Contributor
Szanowny Panie Sekretarzu. Jestem członkiem Partii jak i Obywatelem Państwa Westland, mam więc do tego powód. Z poważaniem.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2024, 20:01 przez AleksanderNovak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
August de la Sparasan pisze: 16 maja 2024, 19:47Czy zasadnym jest składanie wniosków nie będąc nawet w Prezydium?
Tak, ponieważ któraś z osób decyzyjnych może uznać go za słuszny i zlecić jego procedowanie przez organy partyjne. Poza tym, prawo zezwala na uczestniczenie w debatach członkom Partii.

- August de la Sparasan
- Collaborator
Towarzyszu Novak, bycie obywatelem Państwa Westland nie uprawnia towarzysza do prób podejmowania kroków jawnie wrogich podczas trwania negocjacji w sprawie Winkulijskiej Republiki Ludowej i czynienia tego w imieniu całego państwa bez uzyskania zezwolenia ze strony Prezydium Partii. O ile propozycja powołania sił zbrojnych, gdyby została sformułowana w formie aktu prawnego, byłaby uzasadniona, o tyle pisanie wniosków do ministra spraw wewnętrznych Federacji Nordackiej w imieniu Państwa Westland możnaby uznać za akt sabotażu prób dyplomatycznego rozwiązania sprawy.
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

- AleksanderNovak
- Contributor
Towarzyszu Sekretarzu, pisałem w imieniu nie Państwa Westland, ale w imieniu swoim własnym. Wręcz przeciwnie jeśli chodzi o sabotaż, pismo do MSW służy bezpieczeństwu Federacji Nordackiej by zagwarantować pokojowy przebieg wszelkich działań z tzw. WRL. Uważam że w interesie FN którego jestem Obywatelem jest posiadanie informacji na temat sytuacji na terenach oddzielonych od Państwa Westland, które to jest w Federacji Nordakicej. Z Poważaniem.
- August de la Sparasan
- Collaborator