Majowe zebranie Prezydium Partii
- AleksanderNovak
- Contributor
Re: Majowe zebranie Prezydium Partii
Myślę, że na równie ważnym poziomie stoi debata publiczna na temat naszej ekonomii, a jak powszechnie wiadomo, ekonomia jest ważną integralną częścią polityki każdego państwa. W czasie gdy władze WRL się zastanawiają, to przedstawię teraz uzasadnienie wykupienia akcji Grupy Kapitałowej Utopia, która ma niebagatelny potencjał i może przynieść znaczne zyski. Przechodząc do sedna, będzie to największa korporacja jeśli nie w mikroświecie, to na kontynencie północnym, natomiast zasięgiem swego działania będzie obejmować Księstwo Sarmacji i teren Nordaty, a w przyszłości być może też inne terytoria. Będzie skupiać mnóstwo przedsiębiorstw w różnych branżach. Najbardziej zauważalny potencjał widać w sektorze bankowym, Wysokie Prezydium niech spojrzy na te dane: planowany jest kantor na lini libert-MBP o bardzo korzystnej proporcji, nie chcę ujawniać szczegółów, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. Inwestycja w udziały Grupy Kapitałowej Utopia o kwocie 10 tysięcy Nordów do 40 tysięcy Nordów zapewniłaby bardzo korzystne udziały w tej firmie, niemalże od 40% do nawet około 90%, w zależności od kwoty. Te pieniądze w przeliczeniu na liberty będą miały ogromną wartość.
Oczywiście nierozsądnie byłoby wydać wszystkie oszczędności na jedną rzecz. Ja proponuję więc racjonalną sumę: 15 tysięcy Nordów, co również pozwoli Grupie Kapitałowej Utopia na sprawne wejście na rynek i objęcie hegemonii. Istnieją wielkie szanse na to, że inwestycja się zwróci, zainteresowanie systemami gospodarczymi rośnie, a kantor zrewolucjonizuje poziom wartości 'aktywnościowych' pieniądzy z MBP.
Proszę więc Prezydium Partii, lub Sekretarza Partii Socjalkapitalistycznej o rzetelne rozpatrzenie tej szansy. Musimy mieć stały dochód dla Skarbu Państwa, na ten moment nie mamy niemalże żadnego źródła dochodu. W związku z tym jest to też kwestia bezpieczeństwa finansów państwa, nie możemy stracić ogromnego kapitału który dotychczas Państwo Westlandzkie zdobyło, przez co stało się bogate.
Oczywiście nierozsądnie byłoby wydać wszystkie oszczędności na jedną rzecz. Ja proponuję więc racjonalną sumę: 15 tysięcy Nordów, co również pozwoli Grupie Kapitałowej Utopia na sprawne wejście na rynek i objęcie hegemonii. Istnieją wielkie szanse na to, że inwestycja się zwróci, zainteresowanie systemami gospodarczymi rośnie, a kantor zrewolucjonizuje poziom wartości 'aktywnościowych' pieniądzy z MBP.
Proszę więc Prezydium Partii, lub Sekretarza Partii Socjalkapitalistycznej o rzetelne rozpatrzenie tej szansy. Musimy mieć stały dochód dla Skarbu Państwa, na ten moment nie mamy niemalże żadnego źródła dochodu. W związku z tym jest to też kwestia bezpieczeństwa finansów państwa, nie możemy stracić ogromnego kapitału który dotychczas Państwo Westlandzkie zdobyło, przez co stało się bogate.
- AleksanderNovak
- Contributor
Składam wniosek do Prezydium Partii o utworzenie Sił Zbrojnych Państwa Westland i powierzenie mi funkcji organizacji naszej armii.
- August de la Sparasan
- Collaborator
Czy zasadnym jest składanie wniosków nie będąc nawet w Prezydium?
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

- AleksanderNovak
- Contributor
Szanowny Panie Sekretarzu. Jestem członkiem Partii jak i Obywatelem Państwa Westland, mam więc do tego powód. Z poważaniem.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2024, 20:01 przez AleksanderNovak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
August de la Sparasan pisze: 16 maja 2024, 19:47Czy zasadnym jest składanie wniosków nie będąc nawet w Prezydium?
Tak, ponieważ któraś z osób decyzyjnych może uznać go za słuszny i zlecić jego procedowanie przez organy partyjne. Poza tym, prawo zezwala na uczestniczenie w debatach członkom Partii.

- August de la Sparasan
- Collaborator
Towarzyszu Novak, bycie obywatelem Państwa Westland nie uprawnia towarzysza do prób podejmowania kroków jawnie wrogich podczas trwania negocjacji w sprawie Winkulijskiej Republiki Ludowej i czynienia tego w imieniu całego państwa bez uzyskania zezwolenia ze strony Prezydium Partii. O ile propozycja powołania sił zbrojnych, gdyby została sformułowana w formie aktu prawnego, byłaby uzasadniona, o tyle pisanie wniosków do ministra spraw wewnętrznych Federacji Nordackiej w imieniu Państwa Westland możnaby uznać za akt sabotażu prób dyplomatycznego rozwiązania sprawy.
NordNET:
Discord:

- AleksanderNovak
- Contributor
Towarzyszu Sekretarzu, pisałem w imieniu nie Państwa Westland, ale w imieniu swoim własnym. Wręcz przeciwnie jeśli chodzi o sabotaż, pismo do MSW służy bezpieczeństwu Federacji Nordackiej by zagwarantować pokojowy przebieg wszelkich działań z tzw. WRL. Uważam że w interesie FN którego jestem Obywatelem jest posiadanie informacji na temat sytuacji na terenach oddzielonych od Państwa Westland, które to jest w Federacji Nordakicej. Z Poważaniem.
- August de la Sparasan
- Collaborator
Na chwilę obecną nie wiemy jeszcze, czy te tereny są oddzielone od naszego państwa, a zbrojna mobilizacja kolidowałaby z naszą wolą dyplomatycznego rozwiązania sprawy. Apeluję o cierpliwość i zachowanie spokoju. Władze Federacji Nordackiej są w stanie błyskawicznie dowiedzieć się o sytuacji, gdyż jesteśmy na forum tejże Federacji.
NordNET:
Discord:

- August de la Sparasan
- Collaborator
Związek Winkulijski w oświadczeniu oficjalnie potwierdził, że nie wspiera działań tzw. Winkulijskiej Republiki Ludowej, tj. ogłoszenia przez nią niepodległości, o samym akcie ogłoszenia tejże stwierdzając, iż był to "tylko i wyłącznie swoisty przebłysk chwili, który zniknął, gdy tylko zapanowała stabilność". Nadto władze ZW wypowiedziały się wyjątkowo pochlebnie o naszym państwie, stwierdzając, iż "istnieje tam stabilny rząd, który kontroluje w pełni całe swoje terytorium (i jest w tym dodatkowo wspierany przez władze Federacji Nordackiej)", czym dodatkowo potwierdzono naszą kontrolę nad tym problematycznym rejonem. Myślę zatem, iż nie ma potrzeby robić zbrojnego szturmu na swoje własne terytorium, aczkolwiek możnaby wysłać tam coś na kształt zwiadu, najlepiej w mojej opinii cywilnego, aby upewnić się co do regionalnej stabilności.
NordNET:
Discord:

- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Zgłaszam się do roli cywilnego zwiadowcy. Proponuję wraz z naszą wizytą odnowić cywilną administrację partii nad tym obszarem.