Czego chcielibyśmy więcej w Federacji?

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Czego chcielibyśmy więcej w Federacji?

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Dobry wieczór. Pewnie zastanawiacie się, dlaczego zbieram Was w Herbaciarni u Arkadiusza... W sumie to pewnie nikt się nie zastanawia, ale załóżmy, że macie takie pytanie. Wtedy ja odpowiadam na to pytanie pytaniem - czego chcemy więcej w Federacji? I zdradzam tym samym powód, dla którego zorganizowano to zgromadzenie.

Jako patrioci chcemy dla naszej ojczyzny jak najlepiej, to chyba jasne. A kiedy jest dobrze? Kiedy mamy więcej obywateli, kiedy bawimy się w szerszym gronie. Jak jednak mamy przyciągnąć nową krew, nowe pokolenie mikronautów, jeśli nawet u obecnych mieszkańców widać często znikomy entuzjazm i brak woli do głębszego zaangażowania się w losy państwa? Żeby zasilić nasze państwo nowymi ludźmi, najpierw trzeba zadowolić obecnych działaczy. Dlatego musimy zadać sobie fundamentalne pytanie - co chcemy robić w mikronacjach, co sprawia nam najwięcej satysfakcji, czego chcemy, aby było więcej? Jeśli dokonamy introspekcji i dojdziemy do odpowiednich konkluzji, to możemy zacząć starać się nad tym, aby zbudować w II FN właśnie to, czego oczekujemy od mikronacji.

Jeśli już pojawi się pierwszy przypływ nowych ludzi, to mamy efekt kuli śnieżnej. Im więcej ludzi, tym więcej zabawy, a im więcej zabawy, tym więcej ludzi... Ale jest kilka warunków - musimy przyciągnąć do siebie zupełnie nowe osoby, musimy utrzymać je przy sobie (nie zniechęcić do mikronacji ani do II FN) i zintegrować się z nimi.

Wracając do tematu wątku - powiem czego ja osobiście chcę więcej w II FN:

Przede wszystkim gospodarki. Przydałoby nam się więcej firm, przedsiębiorców, ale przede wszystkim więcej konsumpcji. Przydałby się update do systemu gospodarczego, który integrowałby ten system z resztą działów naszego państwa - żeby nie był tak oderwany od normalnej mikronacyjnej działalności. Widzę potencjał w zastosowaniu tego systemu gospodarczego do budowania armii. Przetrwarzalibyśmy surowce (np. stal) w sprzęt wojskwowy (np. czołgi), a potem rekrutowalibyśmy za pieniądze żołnierzy, którzy korzystaliby z tego sprzętu. Można by było każdej dywizji przydzielić jakieś statystyki i zintegrować to z systemem wojskowym stworzonym np. przez Karla Schwarzengraua albo stosowanym w Kugarskiej Wojnie Domowej. Gdybyśmy zyskali międzynarodowe uznanie tego systemu gospodarczego, to moglibyśmy prowadzić wyścigi zbrojeń albo nawet wirtualne wojny wykorzystując "prawdziwe" wojska, zrobione w systemie, a nie "zmyślone" armie, jak to ma miejsce obecnie. Z Sarmacji można pożyczyć system zdrowia i go rozbudować. Każdy użytkownik miałby pasek głodu, pragnienia, zdrowia, który by zaspokajał, aby być produktywniejszym w systemie gospodarczym... Głodny pracownik generowałby mniejszy przychód, dlatego trzeba by było zadbać o swoją wirtualną postać.

Widzę też więcej narracji politycznej. W Muratyce mamy już podwaliny pod symulator polityczny. Moim zdaniem trzeba by było dokonać fuzji polityki narracyjnej z polityką rzeczywistą. Oprócz ustaw regulujących działanie naszej społeczności (państwa), których produkcją obecnie zajmuje się Kongres, powinniśmy mieć akty prawa narracyjnego. Krótkie ustawy i rozporządzenia, które regulowałyby życie wirtualnych obywateli. Wybory można przeprowadzić w systemie hybrydowym - połowę głosów oddają realni obywatele, a drugą połowę wirtualni. Ale taki ambitny pomysł wymagałby większej automatyzacji względem tego, co mamy obecnie w Muratyce. Może da się zrobić jakiś skrypt, który sam przesyła do ChatGPT treści postów, bez udziału człowieka, a człowiek tylko weryfikuje i kalibruje rzeczy, które wypluwa się z siebie sztuczna inteligencja. Rolą człowieka byłoby przekazanie AI informacji kontekstowych - jaka jest sytuacja demograficzna, grupy narodowściowe w państwie, cechy różnych grup obywateli, przynależność religijna, struktura wieku, charakterystyka naszego społeczeństwa ogólnie. Taki człowiek powinien być absolutnie apolityczny i niezaangażowany w wybory, których wyniki by kalibrował.

Więcej głębi. Tożsamość nordacka zdaje się być płytka. Trudno nam zbudować stabilne państwo, jeśli jego działacze nie mają wspólnych ideałów, elementów tożsamości, czy też poczucia przynależności. Nie mówię o zaorywaniu samorządów i niszczeniu tożsamości lokalnych, ale o dobudowaniu obok nich elementów wspólnych. Jesteśmy demokratyczną republiką z wolnorynkową gospodarką, szanującą wolności osobiste. Da się z tego zbudować narrację, jednolitą ideologię. Coś na wzór realowego USA lub federacyjnej Sarmacji. Sarmacja przed wydarzeniami błękitnego października była złożona z wielu różnorodnych prowincji, które razem tworzyły Sarmację. Człowiek obok identyfikowania się jako Hasselandczyk, Teutończyk czy Sclavińczyk mógł nazywać się Sarmatą. Czy nie jesteśmy w stanie zrealizować czegoś podobnego? Potrzeba nam jakiegoś spoiwa... Idealną rolę spoiwa pełniłaby jakaś ideologia wszechnordacka, pannordacka czy ultranordacka. Na spoiwo w postaci wspólnej wiary nie ma co liczyć, bo niszczyłoby to decorum federacji zapewniającej swobody osobiste, w tym swobodę wyznania.

To były moje przemyślenia. Bardzo chętnie wysłucham innych.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Re: Czego chcielibyśmy więcej w Federacji?

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Popieram przedmówcę. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Henryk Ziemiański pisze: 13 sie 2024, 8:30Popieram przedmówcę. 

Damn, mordo, mordunio... Dobrze to słyszeć, ale czy masz jakieś swoje przemyślenia? Przydałyby się spojrzenia różnych @Obywatel Federacji, abyśmy mogli przedstawić różne pomysły, może trochę się posprzeczać i dojść do optymalnego rozwiązania agregując wszystkie nasze pomysły w jednej deklaracji.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Myślę, że w naszym kraju potrzeba więcej narracji. Właśnie na niej się skupiam, opisując swoją kampanię wyborczą przed wyborami parlamentarnymi. Narracja jest według mnie jednym z najważniejszych filarów życia w mikroświecie. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Piotr Jankowski »

Zgadzam się z przedmówcą ;)
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Zgadzam się z przedmówcą przedmówcy.