Kiriów wojaże

Miejsce rozmów obywateli Imperium
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Kiriów wojaże

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Szia!

Patrząc ostatnimi czasy na różne przeszłe konflikty Kontynentu Północnego naszła mnie myśl o tym, jak sprawcze są właściwie v-wojenki. No bo rzadko zdarza się, żeby po którejś nastąpiły znaczne (jeśli w ogóle) zmiany terytorialne czy chociaż ustępstwa polityczne. Można usiąść i zastanowić się na spokojnie nad tematem, ale można też zebrać w tym wątku wszystkie wojny w historiach krajów kiryjskich wraz z okresem ich trwania i wynikiem. Dla Kirianii to będzie tak:

1. Zryw oficerski [wydarzenie narracyjne]

• Okres: 1-6 grudnia 2021

• Opis: zryw wojskowych, nacjonalistów i członków dawnej szlachty kiriańskiej pod wodzą Bolesława domu Kirianóo na terenie ówczesnego OBPP.

• Wynik: ustanowienie I Wielkiego Imperium Narodu Kiriańskiego.

2. I wojna kiriańsko-xorphijska

• Okres: grudzień 2021/styczeń 2022 (?)

• Opis: Cesarstwo Xorphii, pozostające dotychczas w unii z Kirianią, wypowiada jej wojnę i ją jednostronnie anektuje. Jeden dzień później również Cesarstwo kończy istnienie. Więcej szczegółów podać nie mogę, bo utonęły wraz z starym, zbanowanym kontem discord. Potem Fenocja w ramach umowy udostępniła archiwa z tamtego okresu, ale Benjamin usunął grupę na której były. Niemiło.

• Wynik: zerwanie unii Wielkiej Monarchii Kiriańsko-Xorphijskiej, upadek Kirianii i Xorphii.

3. Operacja Rox/II wojna kiriańsko-xorphijska

• Okres: 10 - 11 (12?) lipca 2022

• Opis: Od I wojny kiriańsko-xorphijskiej mija parę miesięcy. Kiriania oficjalnie wznawia działalność, Xorphia nie. Wielkie Imperium Narodu Kiriańskiego razem z sojusznikiem, Królestwem Hawilandu, postanawiają zbrojnie zająć OBPP półwyspu xorpijskiego. Kiedy dowiaduje się o tym Sophie, ponownie proklamuje Xorphię, twierdząc, że jest to bezpodstawny atak na jej państwo (przy okazji uznaje kiriański desant na Xor i okolice za skuteczny). Pod wpływem presji międzynarodowej, głównie z Winkulii, oraz groźby ataku ze strony ówczesnej Transnordaty, atakujący wycofują się. Wojna oficjalnie kończy się dzień później, chociaż dwunastego Xorphia przysyła pocztę z groźbą kontrataku, który nigdy nie następuje.

• Wynik: ponowna proklamacja Xorphii.

4. Wojna Karmeńska/grudniowa

• Okres: 4 grudnia 2022

• Opis: Karmenia, jedna z części składowych Królestwa Fenocji, dokonuje secesji. Ponieważ Królestwo nie ma jeszcze regularnej armii, pomoc oferuje Kiriania i Hawiland, którym niedługo później wojnę wypowiada Karmenia. Flota kiriańska desantuje się na jednej z karmeńskich wysp przybrzeżnych i rozpoczyna tam ofensywę, przerwaną niespodziewaną kapitulacją wroga na ręce Bolesława Kirianóo von Hohenburga, który jako ostatni król buntowniczego quasi-państwa przyłącza prowincję z powrotem do fenockiej macierzy, +/- 3 godziny od rozpoczęcia wojny.

• Wynik: powrót Karmenii do Fenocji, skazanie przywódcy buntowników, Janusza Kaluskowskiego na 10 lat więzienia w pokazowym procesie MTK.

5. Całość kiriańskich wysiłków w Brodrii (Rewolucja Bożonarodzeniowa, Brodryjska Wojna Domowa, Wojny Klonów)

• Okres: 20 grudnia 2022 - 9 lipca 2023

• Opis: Postanowiłem połączyć te trzy konflikty w całość, ponieważ pierwszy i trzeci były tylko pojedynczymi aktami wojny drugiej. Kiriania od początku angażowała się militarnie w sytuację w Brodrii, udzielając szerokiego wsparcia Walczącej Republice Eesti, a późnej całej Koalicji Antygarmańskiej, będąc częścią wydarzeń, które do dziś mają wpływ na całą Nordatę Wschodnią.

• Wynik: Upadek Carstwa Brodryjskiego i powstanie na jego miejsce 7 nowych państw, oraz przegrana Garmańskiej Armii Narodowej i rozbiory jej terenów.

Zapraszam towarzyszy w Wierze z Westlandu do postowania swoich wojenek, bo z tego co kojarzę było ich o wiele więcej.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Kiriów wojaże

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 14 gru 2024, 16:29Zapraszam towarzyszy w Wierze z Westlandu do postowania swoich wojenek, bo z tego co kojarzę było ich o wiele więcej.

Tu trzeba wsparcia @AleksanderNovaki @August de la Sparasan.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

w 2019 była wojna domowa w Westlandzie. Potem w 4 maja 2020 roku rewolucja. Następnie zimna wojna voxlandzko-westlandzka niedoszła (kupowaliśmy bombowce strategiczne by siebie nawzajem bombardować.) No w 2020 roku/2021 roku była też wojna domowa narracyjna w Repujerstanie pomiędzy indianami a repujerami w Krajinie (Krajińska wojna domowa). No i powiedzmy w 2023 chyba bodajże było oblężenie wojsk amatorskich Los Alexos i prawie wojna domowa (zamach stanu bodaj udany nie pamiętam zakończony secesją Repujerstanu)  (i była też wojna domowa obsługiwana przez harlina chyba też 2023) hmmm 

No była też operacja zajęcia norrington w 2021 czy kiedyś tam przez moje wojska westlandzkie. no i nie wiem co jeszcze

przydałaby się jakaś większa wojenka 
Ostatnio zmieniony 15 gru 2024, 13:22 przez AleksanderNovak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

AleksanderNovak pisze: 15 gru 2024, 13:20no i nie wiem co jeszcze

A twój zamach stanu z 2024?

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

AleksanderNovak pisze: 15 gru 2024, 13:20w 2019 była wojna domowa w Westlandzie. Potem w 4 maja 2020 roku rewolucja. Następnie zimna wojna voxlandzko-westlandzka niedoszła (kupowaliśmy bombowce strategiczne by siebie nawzajem bombardować.) 

Nawet nie taka zimna, chyba było oficjalne wypowiedzenie wojny nawet.

AleksanderNovak pisze: 15 gru 2024, 13:20No i powiedzmy w 2023 chyba bodajże było oblężenie wojsk amatorskich Los Alexos i prawie wojna domowa (zamach stanu bodaj udany nie pamiętam zakończony secesją Repujerstanu) 

Tego oblężenia przyznam uczciwie, że nie kojarzę. Ale ten zamach stanu to rewolucja 4 maja (pamiętamy, bo jesteśmy pamiętliwi!)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2024, 19:14 przez August de la Sparasan, łącznie zmieniany 1 raz.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop
Apprentice
Apprentice

Post autor: Joahim von Ribertrop »

August de la Sparasan pisze: 18 gru 2024, 19:14Nawet nie taka zimna, chyba było oficjalne wypowiedzenie wojny nawet.

Oczywiście że było. Były nawet plany Ostatecznego Rozwiązania Kwestii Westlandzkiej (niesławny kanał plan-na-westland na voxlandzkim Discordzie). Jedynym co ją powstrzymało przed eskalacją był fakt, że Novak upierał się że się niby nie da przejść przez OBPP (obalił to twierdzenie własnoręcznie rok później) i odmawiał wyznaczenie sędziego (bo wojnę chciałem robić w Suderlandzkim Systemie Wojennym).

August de la Sparasan pisze: 18 gru 2024, 19:14Ale ten zamach stanu to rewolucja 4 maja (pamiętamy, bo jesteśmy pamiętliwi!)

Jeżeli zakończona secesją Repujerstanu to raczej nie Rewolucja 4 Maja (Pamiętamy!). No i od kiedy ta sławetna rewolucja była zamachem stanu?! Zgaduję że kuledze Novakowi chodziło o to.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Raczej nie, to była ta wojna domowa reżyserowana przez Harlina. To chyba było trochę później.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop
Apprentice
Apprentice

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Nieee, reżyserka wybuchła w lipcu 2023. To na bank jest ta rewolucja.

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

A, teraz zaczynam kojarzyć, coś było. Choć jaka z tego rewolucja? W porównaniu z tym jak bywało to ledwie kryzys jeno.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

Potwierdzam, to o tym o czym Joahim mówi. Popierdoliły mi się roczniki drodzy panowie. A tak w ogóle, czy Voxland jest zainteresowany wojną? 
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bar pod Wołem”