Czego chcielibyśmy więcej w Federacji?

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Re: Czego chcielibyśmy więcej w Federacji?

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Ja nowych twarzy chciałbym. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Kamiljan de Harlin pisze: 01 kwie 2025, 22:40Tak na dłuższą metę nie robi dla nas różnicy, ile mamy regionów i państw członkowskich, ale ile osób u nas realnie działa... Ile osób angażuje się w aktywność innych osób. Pisanie dla samego siebie nie ma sensu.

To może być kontrowersyjna opinia, ale moim zdaniem jest nas zbyt mało, by zapewnić stabilną aktywność w tylu miejscach na tak rozbudowanym forum, w tym niestety także w regionach. Wiem, że to fundament Federacji, ale uważam, że jest to dość problematyczne. Właśnie dlatego skupiamy się głównie na pisaniu narracyjnych postów, a za mało na bezpośrednich interakcjach między sobą.

Ale może to tylko moje mylne wrażenie – w końcu jestem tu stosunkowo krótko.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Markus Wettin pisze: 02 kwie 2025, 18:36To może być kontrowersyjna opinia, ale moim zdaniem jest nas zbyt mało, by zapewnić stabilną aktywność w tylu miejscach na tak rozbudowanym forum, w tym niestety także w regionach. Wiem, że to fundament Federacji, ale uważam, że jest to dość problematyczne. Właśnie dlatego skupiamy się głównie na pisaniu narracyjnych postów, a za mało na bezpośrednich interakcjach między sobą.

Ale może to tylko moje mylne wrażenie – w końcu jestem tu stosunkowo krótko.

Ale tych regionów wcale nie jest tak dużo. Odejmując państwa czysto fabularne i "podprowincje" mamy tylko Muratykę, Imperium Kiriańskie i Imperium Nandyjskie. Każdy z tych regionów ma własną historię i specyfikę. To naturalne, że czasem większą uwagę przyciągają prowincje, a czasem regiony. Nie musimy produkować postów na akord według ustalonych proporcji aktywności między centralą i regionami. Róbmy to, co w danej chwili sprawia nam najwięcej frajdy. 😉
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Jasne, nie chodzi o pisanie na siłę, ale mimo wszystko warto zastanowić się nad zwiększeniem liczby inicjatyw angażujących obywateli. Oczywiście realioza też ma tu duże znaczenie, ponieważ napisanie luźnego posta narracyjnego jest mniej absorbujące niż zaangażowanie się w projekt, który wymaga stałej uwagi. Złoty środek pewnie sam się wypracuje. 😄
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Markus Wettin pisze: 02 kwie 2025, 18:36
Kamiljan de Harlin pisze: 01 kwie 2025, 22:40

To może być kontrowersyjna opinia, ale moim zdaniem jest nas zbyt mało, by zapewnić stabilną aktywność w tylu miejscach na tak rozbudowanym forum, w tym niestety także w regionach

Jest nas też za mało na Nordacie jako kontynencie, aby w każdym niepodległym państwie mieć stabilną aktywność, na tak wielu różnych forach. II Federacja Nordacka realizuje ideę skupiania aktywności mikronautów w jednym centrum - razem tworzymy więcej, wchodzimy częściej w interakcję, prowadzimy więcej rozmów, mamy więcej frajdy. Razem mamy więcej informatykow i programistów, grafików i kartografów, pisarzy i polityków. Efekt ekonomii skali sprawia, że im więcej osób zgromadzi się w jednym miejscu, tym więcej jedna osoba może zrobić mniejszym wysiłkiem.

Ewentualna redukcja liczby regionów to już odleglę plany, wymagające woli obustronnej. Udało nam się niedawno doprowadzić do zjednoczenia prowincji Imperium Kiriańskiego z wspólnotą Państwa Westland, dzięki czemu dwa podobne regiony stały się jednością. Ale przy tym była obustronna wola unii, niemal zerowy sprzeciw i pelne poparcie ze strony zarówno dawnej Insulii jak i Kirianii.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2025, 20:24 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Kamiljan de Harlin pisze: 02 kwie 2025, 20:21Udało nam się niedawno doprowadzić do zjednoczenia prowincji Imperium Kiriańskiego z wspólnotą Państwa Westland, dzięki czemu dwa podobne regiony stały się jednością. Ale przy tym była obustronna wola unii, niemal zerowy sprzeciw i pelne poparcie ze strony zarówno dawnej Insulii jak i Kirianii.

No i analogiczna sytuacja miała miejsce w naszym regionie, jeszcze przed dołączeniem do FN - Nan Di i Nowa Orda utworzyły wspólne Imperium.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Z Insulią i Kirianią integracja była całościowa. Nie ma już podziału na Insulię i Kirianię, nie ma już takich samorządów w ramach wspólnego państwa, nie ma powiedziane, że ta część państwa jest insulijska a ta bardziej kiriańska - wszystko jest teraz Kiriowe.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Dobrze, a może jest coś, co wam przeszkadza w II Federacji? Coś, czego chcielibyście się pozbyć, usunąć, wystrzelić w kosmos. Zapraszam do wylewania żali. Reżim nie wie o żadnym problemie, dopóki nikt nie zwróci na niego uwagi.     

Awatar użytkownika
Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein
Newbie
Newbie

Post autor: Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein »

Pragnę powrotu @Leonid Repulijski

Prezydencie! Jak mógł on zniknąć! Zróbcie coś z tym! 

Ostatnio zmieniony 19 wrz 2025, 18:32 przez Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein, łącznie zmieniany 1 raz.

Teutońska Bialenka oraz Czarodziejka!

Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Ajatollah Świętego Miasta Bengazi

(-) Akrypa Ali Shariati von Primisz-Lichtenstein
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

#wskrzesmyrepulijskiego

W sumie, skoro Kamiljana Harlina wskrzeszono, to czemu Repulijski nie miałby zmartwychwstać? Choć z drugiej strony, po takim długim pobycie w chłodni Pałacu Prezydenckiego... No i dopiero co miał taką ładną uroczystość, żal ekshumować.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”