II Sesja Keisarnoud

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Re: II Sesja Keisarnoud

Post autor: Peetri Romanaav »

Właśnie nie wiem jak to brzmi. Już i tak zmieniłem „znienawidzoną” prowincję na włości. Nie mniej na Nan Di możemy dużo podziałać.

Może to być jeszcze Domena Imperialna Nan Di. Bo Królestwo to akurat mityczne i jak dobrze pamiętam 5-ciu Królów było tylko w Nan Di. 😉 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

A nie może być po prostu Cesarstwo?

Imperium składałoby się (na ten moment) z Cesarstwa, Chanatu i Wielkiego Księstwa.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Może być. Nic się nie powinno stać jak Cesarstwo będzie w składzie Imperium. To przecież tylko nikronacje, prawda? 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Cesarstwo Indyjskie było częścią Imperium Brytyjskiego, i to nawet nie jako metropolia. Więc spokojnie, po wyzwoleniu Brodrii w składzie naszego Imperium zmieści się i drugie Cesarstwo. 🙂

Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Post autor: Borys Zamycki »

Wasza Imperatorska Mość!

Wasze Ekscelencje!

Zgadzam się z zaproponowaną koncepcją podziału administracyjnego Nan Di. Metropolia mogłaby jak najbardziej zostać Cesarstwem - nie widzę ku temu żadnych przeciwwskazań.

Jednocześnie jestem za tym, by stolica Imperium - Alelsanark Romanaavkud - była, zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, Kompleksem Stołecznym niewchodzącym w skład żadnej innej części składowej Imperium i zarządzanym bezpośrednio przez Imperatora lub przez wyznaczonego przezeń Mera.

Jeżeli chodzi o podział zadań, to ja zgłaszam gotowość do działania przede wszystkim na polach, na których, jak mi się wydaje, moja mikronacyjna aktywność przynosi względnie najlepsze owoce, a więc:

• język nandyjski oraz

• opisy fabularne, demograficzne i geograficzne regionów i miast.

Mógłbym, na przykład, przeprowadzić ponowną analizę demograficzną Imperium Nan Di. Taka analiza była już przeprowadzana dla metropolii Nan Di oraz dla Nowej Ordy. W ciągu kilku tygodni mógłbym ją nieco odświeżyć i wzbogacić - przede wszystkim o Starobrodrię. Mogłaby to być dobra baza do dalszych fabularnych opisów.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi
Apprentice
Apprentice

Post autor: Reza I Pahlavi »

Witam wszystkich serdecznie 🙂

To Nadkrólestwo to o hellenistycznym państwie Greków baktryjskich, bo żyła w nim ludność grecka, macedońska, perska a nawet indyjska (pomysł zaczerpnięty z Teodora Parnickiego i jego powieści "Koniec "Zgody Narodów").

Każdy członek dynastii Eutydemidów miał w powieści własne królestwo, ale wszyscy byli posłuszni królowi kontrolującemu Baktrę, stolicę całego państwa.

Co do mojej aktywności mikronacyjnej, to myślę na początku o hodowli koni i bydła, może jakieś niewielkie rolnictwo na własne potrzeby. Później wejdę w górnictwo, co doskonale wpasuje się w plany rozwoju energetyki naszego kraju :))

Szykuję również pewną niespodziankę pod względem narracji 😉

Sprawa jest rozwojowa.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Skoro już jesteśmy w trakcie pisania naszej nowej ustawy zasadniczej pozwolę sobie już rozpocząć kwestię naszego podziału administracyjnego. Co sądzicie szanowni o takim zapisie? 

Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie składa się z następujących włości:

• Cesarstwo Nandyjskie, które zarządzane jest przez Gubernatora z ramienia Imperatora.

• Chanat Nowej Ordy, który zarządzany jest dożywotnio przez dynastię Ordyńskich.

• Wielkie Księstwo Starobrodryjskie, które zarządzane jest przez Gubernatora z ramienia Imperatora.

• Kompleks Stołeczny Aleksanark Romanaavkud, który jest domeną Imperatora.
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Przepis poprawnie skonstruowany, natomiast widzę jeden problem z wpisywaniem go do ustawy zasadniczej - po każdej zmianie administracyjnej (lub podboju nowych ziem xD) trzeba będzie zmieniać konstytucję. 

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Czyli zostawiamy to? Przechodzimy dalej i ustawą uregulujemy podział administracyjny? 😅
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Peetri Romanaav pisze: 24 maja 2025, 10:33Czyli zostawiamy to? Przechodzimy dalej i ustawą uregulujemy podział administracyjny? 😅

Myślę, że tak. Ustawą albo ukazem, w sumie w naszym ustroju na jedno wychodzi, bo i tak najwyższym prawodawcą jest Imperator. 😉

Jeszcze w kwestii Nowej Ordy, nasza Jasa stanowi, że urząd Chana przekazywany jest na mocy decyzji ustępującego przywódcy. A gdyby ustępujący przywódca nie zostawił testamentu, decyzja należy do Kurułtaju. Więc niekoniecznie tron przechodzi w ramach "dynastii Ordyńskich".

Nie ma to znaczenia praktycznego, bo ja abdykacji nie planuję, ale tak gwoli ścisłości prostuję. 😉

Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, 19:17 przez Andrzej Ordyński, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Keisarnoud”