Dzisiaj mamy też dość istotne wydarzenie w mikroświecie, a mianowicie Księstwo Sarmacji obchodzi swoje 23 urodziny.
Ciekawe, jak będzie wyglądało to wszystko za kolejne 23 lata - czy mikroświat, jaki dziś znamy, przetrwa choćby w szczątkowej formie?
Rozmowy w porcie
- Markus Wettin
- Contributor
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Re: Rozmowy w porcie
Markus Wettin pisze: 25 maja 2025, 11:20Dzisiaj mamy też dość istotne wydarzenie w mikroświecie, a mianowicie Księstwo Sarmacji obchodzi swoje 23 urodziny.
Ciekawe, jak będzie wyglądało to wszystko za kolejne 23 lata - czy mikroświat, jaki dziś znamy, przetrwa choćby w szczątkowej formie?
Wydaje mi się, że za kolejne 23 lata możemy nie poznać naszego Pollinu. Chciałbym, żeby Federacja tyle lat wytrzymała i żeby moje dzieci, czy wnuki słyszały o mojej świetnej zabawie w mikroświecie.
Nie mniej fajnie jakby na 25 lecie jakieś gadżety okolicznościowe wydali. Fajne pamiątki by z tego były. Czy nawet zrobić zlot! To by było coś. 😉
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Chyba nikomu wizja bycia 23 lata starszym się nie uśmiecha xD.
Natomiast myślę, że mikroświat w jakiejś szczątkowej formie będzie dalej istniał. Skoro mamy ludzi działających od kilkunastu, a nawet ponad 20 lat, to raczej już zostaną oni na stałe. Może bez fajerwerków i wielkiego entuzjazmu, ale coś od czasu do czasu napiszą i opłacą w terminie serwer.
Wydaje mi się, że w ostatnich latach odpływ mirkonautów trochę zwolnił. Statystyki Stempla regularnie pokazują ok. 100 obecnych osób w skali miesiąca. Czasem trochę więcej, czasem trochę mniej. Jedni znikają, inni wracają z emerytury, jak ostatnio Dreamlamdczycy i Rotryjczycy.
Mikroświat w obecnym kształcie nie ma za bardzo perspektyw, by zdobywać wielu nowych mieszkańców. Za to ci, którzy zostali, są mocno związani sentymentalnie z uniwersum.
Natomiast myślę, że mikroświat w jakiejś szczątkowej formie będzie dalej istniał. Skoro mamy ludzi działających od kilkunastu, a nawet ponad 20 lat, to raczej już zostaną oni na stałe. Może bez fajerwerków i wielkiego entuzjazmu, ale coś od czasu do czasu napiszą i opłacą w terminie serwer.
Wydaje mi się, że w ostatnich latach odpływ mirkonautów trochę zwolnił. Statystyki Stempla regularnie pokazują ok. 100 obecnych osób w skali miesiąca. Czasem trochę więcej, czasem trochę mniej. Jedni znikają, inni wracają z emerytury, jak ostatnio Dreamlamdczycy i Rotryjczycy.
Mikroświat w obecnym kształcie nie ma za bardzo perspektyw, by zdobywać wielu nowych mieszkańców. Za to ci, którzy zostali, są mocno związani sentymentalnie z uniwersum.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Peetri Romanaav pisze: 25 maja 2025, 10:58De facto pojawia się problem tego, że całkowicie chciałbym, abyśmy się przenieśli do Endobanku. Zintegrujemy się bardziej z Federacją, a jeśli mówimy o kwestii waluty? Ostatnimi były forty. Może powinniśmy reaktywować Rubla Brodryjskiego? Tylko wydać teraz jako Rubla Nandyjskiego? Tak tradycyjnie. Dobrze by było, gdyby Prezydent @Waksman jako nasz dobry przyjaciel dał nam feedback czy jest to możliwe, aby w Endobanku pojawiła się druga waluta.
Problem w tym, że EndoBank jest bankiem komercyjnym z siedzibą w Stołecznym Mieście Achkovie, który świadczy usługi wyłącznie w nordach nordackich. Na tą chwilę nie przewidujemy wielowalutowości. Nie widzę jednak sensu w reaktywacji jakiejkolwiek starej waluty, skoro wszyscy jesteśmy w strefie norda. Lepiej budować jedną, wspólną i silną walutę, niż się rozdrabniać.
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Mikroświatowy Instytut Pokoju, w którym dekadę temu byłem adiunktem, proponuje spotkanie małych mikronacji (liczących do 5 osób).
https://forum.bastionpollin.pl/viewtopic.php?p=9434&sid=9bf6cd8dcbb9c80c9939b4f7bf864fce#p9434
Nan Di jest odrobinę zbyt duże, ewentualnie za zgodą @Peetri Romanaavmógłbym wybrać się jako chan Nowej Ordy (która wciąż pozostaje mikronacją, choć stowarzyszoną i nie w pełni suwerenną). Moim zdaniem to ciekawy pomysł. Małe, klimatyczne państwa dodają mikroświatowi kolorytu. Niewykluczone, że to one stanowią przyszłość mikroświata (upodobnienie się Pollinu do Micry to jedna z rozważanych wizji przyszłości). Warto zwrócić na nie większą uwagę.
https://forum.bastionpollin.pl/viewtopic.php?p=9434&sid=9bf6cd8dcbb9c80c9939b4f7bf864fce#p9434
Nan Di jest odrobinę zbyt duże, ewentualnie za zgodą @Peetri Romanaavmógłbym wybrać się jako chan Nowej Ordy (która wciąż pozostaje mikronacją, choć stowarzyszoną i nie w pełni suwerenną). Moim zdaniem to ciekawy pomysł. Małe, klimatyczne państwa dodają mikroświatowi kolorytu. Niewykluczone, że to one stanowią przyszłość mikroświata (upodobnienie się Pollinu do Micry to jedna z rozważanych wizji przyszłości). Warto zwrócić na nie większą uwagę.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Waksman pisze: 25 maja 2025, 19:43Problem w tym, że EndoBank jest bankiem komercyjnym z siedzibą w Stołecznym Mieście Achkovie, który świadczy usługi wyłącznie w nordach nordackich. Na tą chwilę nie przewidujemy wielowalutowości. Nie widzę jednak sensu w reaktywacji jakiejkolwiek starej waluty, skoro wszyscy jesteśmy w strefie norda. Lepiej budować jedną, wspólną i silną walutę, niż się rozdrabniać.
Szanowny Panie Prezydencie,
Rozumiem, że ma Pan na uwadze fakt o którym możemy mówić w formie niejako wzmocnienia Federacji Nordackiej. Nie mniej same statystyki mówią za siebie, że nasz wkład w aktywność tego forum nie jest znikomy, a powiedziałbym wręcz znaczny.
[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2025_05/image.png.17447c35e11e52cc162eee1eca62c49b.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Statystyki mówią same za siebie. W pierwszej 5-tce mieszkańców tego forum to nandyjczycy zajmują 3 na 5 miejsc, dlatego chciałbym abyśmy byli Szanowani jako partner, a nie wasal. Jeżeli nie ma możliwości wprowadzenia nowej waluty oczywiście to zrozumiem, nie mniej proszę zwracać uwagę na to jak ważni jesteśmy dla całości "Unii".
Andrzej Ordyński pisze: 26 maja 2025, 18:35Mikroświatowy Instytut Pokoju, w którym dekadę temu byłem adiunktem, proponuje spotkanie małych mikronacji (liczących do 5 osób).
Szanowny Biały Chanie,
Nie mam nic przeciwko. Wasza obecność na tym spotkaniu wpłynie nie tylko na samą Ordę, ale i Imperium, a każdy krok w ramach którego będziemy promowali nasz kraj uważam za jak najbardziej potrzebne.
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Markus Wettin
- Contributor