Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 25 sty 2025, 21:10Państwo z kartonu. Mam nadzieję, że nowy Minister Stanu zrobi coś, żeby obronić barona von Trinitz. To byłoby ironicznie, gdyby winkulijski sąd skazał człowieka, który realizował akt nieposłuszeństwa obywatelskiego jako protest przeciwko niesłusznym skazaniom winkulijskiego sądu.
Waksman pisze: 25 sty 2025, 23:12A podobno to II FN takie złe i niesprawiedliwe. Ah ta Winkulia, ale oni tak od zawsze chyba, wszystkim wypomnieć, u siebie nie patrzeć 🙊 🙈 🙉
Możesz mi wskazać w którym punkcie czynimy niezgodnie z własnym ustawodastwem? Staramy się tylko egzekwować własne prawo. TK nawet nie rozpoczął postępowania nie mówiąc już o jakimkolwiek wyroku, ale ty już wiesz, że będzie on zły i niesprawiedliwy 🤣. Kontrowersyjne jest jak dla mnie zasadniczo tylko to, że obecny kodeks karny ZW jest przestarzały i poddać go będzie trzeba stosownej nowelizacji (złagodzić kary za niektóre przestępstwa).
Na marginesie wspomnę, że obecna ustawa o TK przewiduje możliwość kasacji wyroków jakie zapadły wsp. rodziny Emre i U. v. D.