Rozmowy w porcie

Miejsce dyskusji wszelakich
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Rozmowy w porcie

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Zarżnęli sobie gospodarkę i zmusili czesnoradzkie dzieci do żebrania o kartofle, a teraz to samo robią najwyraźniej ze społeczeństwem.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 27 cze 2025, 22:19Zarżnęli sobie gospodarkę i zmusili czesnoradzkie dzieci do żebrania o kartofle, a teraz to samo robią najwyraźniej ze społeczeństwem.

Chyba trzeba będzie wysłać efeńsko-nandyjską misję humanitarną.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Andrzej Ordyński pisze: 27 cze 2025, 22:24Chyba trzeba będzie wysłać efeńsko-nandyjską misję humanitarną.

PLAN KIRIANÓO - Program Odbudowy Brodrii?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Kamiljan de Harlin pisze: 27 cze 2025, 23:03PLAN KIRIANÓO - Program Odbudowy Brodrii?

Gdyby tylko było komu się w to bawić. Bo my już stopniowo przechodzimy od formuły "jeden mirek - jedna mirkonacja" do polityki dwojga mirkonacji na jednego mirka. 

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Andrzej Ordyński pisze: 01 cze 2025, 16:43Obrazek

Ciekawostka. W maju czterema najaktywniejszymi mieszkańcami FN okazali się Nandyjczycy. Oby tak dalej, chociaż rozpoczynająca się letnia pogoda nie sprzyja siedzeniu przed kąkutrem. 😉 

Natomiast w ogólnym rozrachunku miniony miesiąc nie był dobry dla FN. W kwietniu zajęliśmy pierwsze miejsce, a w maju dopiero piąte (za Dreamlandem, Rotrią, Sarmacją i RON).

W czerwcu aktywność Nandyjczyków stanowczo spadła, efekt świeżości przestał działać. Zamiast "pierwszej czwórki" mamy 4., 9. i dwa 17. miejsca. Zjazd jest dość drastyczny.

To jest chyba ten słynny brodryjski model aktywności. Coś zmieniamy (forum, ustrój, władcę) -> aktywność rośnie. Stabilizujemy się -> aktywność spada.

Natomiast w perspektywie całego półrocza Nandyjczycy zajmują 3., 4., 5., 13. i 17. miejsca. 

W skali całej Federacji czerwiec był nieco lepszy niż maj - awansowaliśmy z 5. na 4. miejsce. Przed nami tylko Sarmacja, Edelweiss i RON. 

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?p=409001#p409001

Sarmaci zastanawiają się nad wydłużeniem kadencji Sejmu i rządu z 3 do 4 miesięcy. Krytycy wskazują, że dłuższa kadencja może być męcząca, prowadzić do nudy oraz zmniejszenia dynamiki życia politycznego. Zwolennicy argumentują, że wydłużenie kadencji umożliwi skuteczniejszą realizację projektów rządowych.

Z jednej strony można uznać, że nie jest to wielkie wydłużenie. Z drugiej strony, w miarę aktywne życie polityczne jest wielką przewagą Sarmacji nad innymi państwami. W zasadzie nigdzie indziej nie ma dwóch ekip, które mogą wymieniać się przy władzy. Nawet jak gdzieś odbywają się wybory, to potem i tak powstają "rządy jedności narodowej". Nie wiem, czy w interesie Księstwa jest osłabianie tej swojej przewagi. 

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Andrzej Ordyński pisze: 13 lip 2025, 14:38https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?p=409001#p409001

Sarmaci zastanawiają się nad wydłużeniem kadencji Sejmu i rządu z 3 do 4 miesięcy. Krytycy wskazują, że dłuższa kadencja może być męcząca, prowadzić do nudy oraz zmniejszenia dynamiki życia politycznego. Zwolennicy argumentują, że wydłużenie kadencji umożliwi skuteczniejszą realizację projektów rządowych.

Z jednej strony można uznać, że nie jest to wielkie wydłużenie. Z drugiej strony, w miarę aktywne życie polityczne jest wielką przewagą Sarmacji nad innymi państwami. W zasadzie nigdzie indziej nie ma dwóch ekip, które mogą wymieniać się przy władzy. Nawet jak gdzieś odbywają się wybory, to potem i tak powstają "rządy jedności narodowej". Nie wiem, czy w interesie Księstwa jest osłabianie tej swojej przewagi. 

Andrzeju,

ale czy to nie jest już standardowa sytuacja w całym Pollinie, że wszystko działa tak jak działa? Czy wydłużą tę kadencję, czy też nie, nie wiele zmieni to w Księstwie Sarmacji i nie wydaje mi się, aby dało to jakieś "nienudne" rozwiązania. Wszyscy borykamy się z problemem niżu demograficznego, który nie prowadzi do niczego nowego, niż międzypokoleniowej asymilacji i deradykalizacji młodzieży przy oczywiście nikłej radykalizacji "dziadków".

Wydaje mi się, że i tak nie przedłużą tej kadencji w Sarmacji i zrobią kolejny rząd jedności księstwa. Nie mniej, nie mnie to oceniać. Dawno mnie tu nie było. 😉 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Akurat w Sarmacji polityka jeszcze jakoś wygląda. W ogóle aktywność w Sarmacji jest stabilna, można tylko zazdrościć i się uczyć. 

Średnia aktywność miesięczna:

2025 - 896 

2024 - 1241

2023 - 951

2022 - 1263

2021 - 1392

2020 - 1912.

Jakiś spadek w dłuższej perspektywie jest, ale to wciąż wyniki nieosiągalne dla memiarzy. Fatima, Vilarte i Gibson ponieśli ciężar odpowiedzialności za swoje państwo, dołączyli do sztafety pokoleń. Nic tylko pozazdrościć starym Sarmatom, że mają z kogo być dumnymi.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Andrzej Ordyński pisze: 13 lip 2025, 20:24896 [...]

1241 [...]

951 [...]

1263 [...]

1392 [...]

1912.

Z wymienionych dat kojarzę tylko zatonięcie Titanica, ktoś oświeci jeśli chodzi o resztę?

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Zapytaj chata, póki go jeszcze w FN nie zakazali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gospoda pod Czerwonym Smokiem”