Biblioteka Wszechnordacka?

Miejsce dyskusji Nordatczyków
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Biblioteka Wszechnordacka?

Post autor: Andrzej Ordyński »

Szanowni Koledzy,

Za namową Pana Prezydenta chciałbym przedstawić pomysł, który narodził się wczoraj na discordzie. 

Jak wiecie, Prezydent Harlin zgodził się na rejestrację Nordackiego Uniwersytetu Państwowego. Chciałbym, by NUP był inicjatywą pożyteczną i wniósł coś istotnego, trwałego w życie naszego państwa i kontynentu.

Nordata ma już ponad 15 lat. Wiele państw i wielu ludzi wniosło swój wkład w dzieje naszego kontynentu. Ale państwa upadają, ludzie odchodzą, nasze wspomnienia też się zacierają.

I dlatego myślę, że fajnie byłoby stworzyć Bibliotekę Wszechnordacką, zbierającą wartościowe materiały dotyczące naszego kontynentu - historia, sztuka, prace naukowe, wartościowa narracja, ważne archiwalne akty prawne. 

Pytanie, jak to technicznie rozwiązać. Najlepsza byłaby prosta i estetyczna stronka, na którą każdy mógłby wrzucać materiały. Rozmawialiśmy na discordzie o tym, że przydałaby się opcja wyszukiwania na podstawie "słów kluczowych".

Także temat zagajony, zapraszam do dyskusji.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Re: Biblioteka Wszechnordacka?

Post autor: August de la Sparasan »

Szczerze mówiąc, chyba na niewiele się tu przydam, bo dla mnie strona techniczna takiego przedsięwzięcia to nieomalże czarna magia. Niemniej chętnie pomogę w gromadzeniu zasobów (zapewniam, że nie będzie to tylko kiriospam).

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Ja też na kwestiach technicznych się nie znam, ale mamy w FN zdolnych informatyków, którzy już wstępnie wyrazili chęć pomocy. 😉

Zbieranie zasobów będzie procesem długotrwałym i będzie wymagało zaangażowania wielu osób. Ale jak będzie funkcjonalna strona, to zasoby uzbieramy prędzej czy później. Najważniejsze zacząć. 

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Czy taka Biblioteka może być zrobiona na styl Wikipedii @Andrzej Ordyński? Taka nasza, jednak wielka, nordacka wiki, na tym samym silniku, z możliwością wgrywania dokumentów i innych tego typu bzdetów, na której haseł szuka się po słowach kluczowych (nazywa się to MediaWiki, dodatkowo możemy dorzucić rozszerzenie Semantic, które chyba może się przydać)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 28 lip 2025, 15:20Czy taka Biblioteka może być zrobiona na styl Wikipedii @Andrzej Ordyński? Taka nasza, jednak wielka, nordacka wiki, na tym samym silniku, z możliwością wgrywania dokumentów i innych tego typu bzdetów, na której haseł szuka się po słowach kluczowych (nazywa się to MediaWiki, dodatkowo możemy dorzucić rozszerzenie Semantic, które chyba może się przydać)

Myślę, że taki silnik odpowiadałby naszym potrzebom, ale poczekajmy jeszcze chwilę, czy ktoś nie będzie miał innego pomysłu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Biblioteka to jednak zbiór zasobów, a nie internetowa encyklopedia. MediaWiki nie nadaje się do takiego zadania. Formę mikronacyjnej Wikipedii pełni już Micropedia. 

Rozwinę wypowiedź później, ale od razu zgłaszam sprzeciw, żeby nikt nie zaczął iść tą drogą. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Kamiljan de Harlin pisze: 29 lip 2025, 18:41Biblioteka to jednak zbiór zasobów, a nie internetowa encyklopedia. MediaWiki nie nadaje się do takiego zadania. Formę mikronacyjnej Wikipedii pełni już Micropedia. 

Rozwinę wypowiedź później, ale od razu zgłaszam sprzeciw, żeby nikt nie zaczął iść tą drogą. 

https://en.wikisource.org/wiki/Main_Page
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

To, plus nie wiem jak kolega @Kamiljan de Harlin to widzi, ale Biblioteka może też zająć się zorganizowaniem Encyklopedii Nordackiej, w której możemy opisać większe nordackie bzdety niż w ogólnej Micropedii. Hasło "Konferencja w Umprëc w 1890 roku" bardziej pasuje do naszej Encyklopedii, niż tej ogólnej. Tam prędzej widziałbym artykuł o samej Bibliotece, która tak zyskałaby zasięgi B)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2025, 18:58 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Kamiljan de Harlin pisze: 29 lip 2025, 18:41Biblioteka to jednak zbiór zasobów, a nie internetowa encyklopedia. MediaWiki nie nadaje się do takiego zadania. Formę mikronacyjnej Wikipedii pełni już Micropedia. 

Jest w tym trochę prawdy. To znaczy można zacząć robić konkurencję Micropedii, ale trzeba mierzyć siły na zamiary. Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do takiej NordataWiki (NordWiki?), ale jeśli Wam to potrzebne, to czemu nie.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Czyli mamy lotnisko w Berlinie?