Biblioteka Wszechnordacka?

Miejsce dyskusji Nordatczyków
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Re: Biblioteka Wszechnordacka?

Post autor: Burek »

MIKROPEDIA KOCHAM MIKROPEDIA
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Kto jest w tym temacie decyzyjny w ogóle, bo ja to się nie orientuję za bardzo, nazwijcie mnie debilem, ale nie wiem xd

@August de la Sparasan? Pan @Premier? Pan @Prezydent Federacji?
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Od strony wydania rozporządzenia - Prezydent lub Rząd. Od strony jego technicznej realizacji - NKI lub ktokolwiek chętny i kompetentny.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

@WaksmanA więc teraz już oficjalnie, jako Rektor, chciałbym, żebyśmy poszli w stronę projektu WikiSources, tak jak pan Burek powiedział. Byłbym niezwykle zobowiązany, gdyby NKI dopomogło. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących potrzeb biblioteki, jestem do dyspozycji tutaj i na discordzie. 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

NKI nie jest w stanie w tym momencie zainstalować MediaWiki.

Nasze forum nie jest aktualizowane, bo rozsypuje się przy próbach aktualizacji. Dlatego jesteśmy celowo na tej samej starej wersji forum, która nie obsługuje nowych wersji PHP. Instalacja MediaWiki wymaga od nas przejścia na wersję 8.1 PHP - obecnie korzystamy z uwagi na forum z wersji PHP 7.4. Da się pobrać celowo starszą wersję MediaWiki, która by działała na PHP 7.4, ale to oznacza mniej funkcji oraz mniejszy zakres możliwych do zainstalowania pluginów i wtyczek. Widzę kilka rozwiązań tej patowej sytuacji:

1. Kupno osobnego konta hostingowego na Bibliotekę. Potem można tam w sumie przenieść wszystko poza samym forum. 

2. Przenieść się na hosting albo VPS, gdzie będziemy mogli na różnych subdomenach zainstalować różne wersje PHP. Obecny usługodawca Śląsk Data Center nam na to nie pozwala. 

3. Spróbować ponownie zaktualizować forum do nowej wersji, która działa na nowej wersji PHP, a nawet jej wymaga. Ale to ryzykowne i ciężkie. Zdecydowanie odradzam. 

4. Przenieść się z Invision Community na phpBB. Nie mamy w IPB (tym silniku forum) żadnych rzeczy, których by nie było w phpBB, jakimś pluginie do phpBB lub na stronie głównej już. System prasowy zrobiliśmy na stronie głównej, Encyklopedia będzie na mediawiki, rynek pracy da się zrobić na stronie głównej lepszy a'la OLX, ze stories nikt nie korzysta, kluby można zastąpić działami na forum i rolami o których nadanie można requestować lidera grupy. Każdy rok na IPB to będą problemy - albo nie będziemy go aktualizować i nasze wszystkie systemy utkną na stałe w przeszłości albo będziemy go mozolnie próbować aktualizować i naprawiać co jakiś czas, marnując na to sporo czasu.

DW: @Minister@Premier@Andrzej Ordyński
Ostatnio zmieniony 07 sie 2025, 22:10 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Nie chciałbym, żeby realizacja tak w gruncie rzeczy pobocznej inicjatywy, jaką są wspominki starych dziadów, wymuszała na administracji działania wymagające wielkich nakładów pracy i zmianę dotychczasowej wizji.

Sugeruję więc wybór opcji najmniej problematycznej dla administracji. Jakby trzeba było dokupić jakieś konto albo coś, to ja oczywiście sfinansuję (piszcie na dc), bo ta biblioteka to w sumie taka moja fanaberia.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2025, 11:26 przez Andrzej Ordyński, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Andrzej Ordyński pisze: 09 sie 2025, 11:24Nie chciałbym, żeby realizacja tak w gruncie rzeczy pobocznej inicjatywy, jaką są wspominki starych dziadów, wymuszała na administracji działania wymagające wielkich nakładów pracy i zmianę dotychczasowej wizji.

Sugeruję więc wybór opcji najmniej problematycznej dla administracji. Jakby trzeba było dokupić jakieś konto albo coś, to ja oczywiście sfinansuję (piszcie na dc), bo ta biblioteka to w sumie taka moja fanaberia.

Kulega @Kamiljan de Harlin postawił już Bibliotekę. Znajduje się ona pod adresem - biblioteka.nordata.org. Czy Biblioteka ma mieć charakter otwarty, tzn. każdy może dodawać i redagować artykuły niczym nieistniejąca Wikipedia? @Andrzej Ordyński
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Waksman pisze: 09 sie 2025, 12:00Czy Biblioteka ma mieć charakter otwarty, tzn. każdy może dodawać i redagować artykuły niczym nieistniejąca Wikipedia?

Tak, jak najbardziej. 

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Post autor: Damiano Robingren »

Jestem w stanie zaoferować wszelką pomoc informatyczną
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

To ja eee poczekać, aż będzie się dało wrzucać źródła. Jestem raczej marnym encyklopedystą, a o stronie technicznej mam równie wielkie pojęcie, jak mrówka o fizyce kwantowej, ale wyszukiwanie i wrzucanie źródeł idzie mi całkiem nieźle. 

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciastkarnia "Bez Nazwy"”