Trwoga! Katastrofa! Bankructwo!
Dotychczasowe władze Imperium nie zadbały o jakiekolwiek wpływy do budżetu Imperium Nandyjskiego! Od lutego nie mamy żadnych dochodów, a cały trud obywateli nandyjskich zasila skarbiec w Achkovie!
Sytuacja jest tym gorsza, że zgodnie z procedowanym obecnie Traktatem o Nordackiej Unii Informatycznej "Nordacka Unia Informatyczna finansowana jest z dwóch źródeł: 2. koszty w wirtualnej walucie ponoszą państwa-sygnatariusze w ustalanej przez Radę wysokości".
Myślałem, że mamy przynajmniej jakieś oszczędności z okresu funkcjonowania w Bastionie... Niestety 1 marca 2025 i 26 lutego 2025 @Peetri Romanaavwyczyścił konto państwowe i przelał sobie na konto prywatne całość środków.
Jesteśmy bankrutami, Imperium Nandyjskie nie ma ani norda.
Larum ws. finansów publicznych
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Larum ws. finansów publicznych
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
- Vilarte
- Apprentice
Re: Larum ws. finansów publicznych
Andrzej Ordyński pisze: 04 paź 2025, 16:48Niestety 1 marca 2025 i 26 lutego 2025 @Peetri Romanaavwyczyścił konto państwowe i przelał sobie na konto prywatne całość środków.
Mocno. U nas jakiś czas temu pewien prezes jednej ze spółek prywatnych tak chciał z jej kasą 😄 Ale w rządzie nikomu by to nie przyszło na myśl, zwłaszcza że ludzie od razu zauważyliby brak wypłat z tantiem.
Jako że mamy już kantor między BS a MBP, to nasz bank zawsze może podjąć temat jakiegoś kredytu 😄
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Rozmawiałem z Imperatorem i stwierdził, że opróżnił konto, bo było to konto w fortach (waluta Bastionu).
W każdym razie, w pierwszej kolejności, w miarę potrzeb, ja będę pożyczał pieniądze Skarbowi Imperium. Jak ja też zbankrutuję, to będę prosił o pożyczki innych obywateli. Dopiero później zwrócimy się do czynników zewnętrznych.
Zamierzam podjąć negocjacje z FN, żeby ustalić stałą subwencję dla Nan Di. W końcu generujemy 20% aktywności, coś nam się należy. 😉
W każdym razie, w pierwszej kolejności, w miarę potrzeb, ja będę pożyczał pieniądze Skarbowi Imperium. Jak ja też zbankrutuję, to będę prosił o pożyczki innych obywateli. Dopiero później zwrócimy się do czynników zewnętrznych.
Zamierzam podjąć negocjacje z FN, żeby ustalić stałą subwencję dla Nan Di. W końcu generujemy 20% aktywności, coś nam się należy. 😉
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Udało nam się wynegocjować 150 nordów miesięcznie ze Skarbu Państwa Federacji Nordackiej, jako uśrednioną wypłatę za nasz udział w generowaniu majątku Federacji (aktywność na forum przekłada się na generowanie środków pieniężnych). I to niestety koniec dobrych wiadomości.
Wkrótce będziemy musieli wypłacić rekompensatę dotyczasowym administratorom, w związku z przekształceniem prywatnej NKI w Nordacką Unię Informatyczną, której jesteśmy państwem członkowskim. Póki co ciężko oszacować, ile będziemy musieli zapłacić.
Ile by to nie było, ze skarbu państwa tego nie pokryjemy. Pożyczę Imperium potrzebną sumę, a potem przez kolejne lata (sic!) będę odzyskiwał swoje pieniądze. A skarb państwa będzie nieustająco pusty...
Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł na uzdrowienie finansów publicznych?...
Wkrótce będziemy musieli wypłacić rekompensatę dotyczasowym administratorom, w związku z przekształceniem prywatnej NKI w Nordacką Unię Informatyczną, której jesteśmy państwem członkowskim. Póki co ciężko oszacować, ile będziemy musieli zapłacić.
Ile by to nie było, ze skarbu państwa tego nie pokryjemy. Pożyczę Imperium potrzebną sumę, a potem przez kolejne lata (sic!) będę odzyskiwał swoje pieniądze. A skarb państwa będzie nieustająco pusty...
Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł na uzdrowienie finansów publicznych?...