A czy najwyższym tytułem naukowym nie miał być Konduktor? (Legion Michała Archanioła Vibes xd) Swoją drogą zastanawiam się czy wszystkie stopnie damy ze sobą zestawić.
Nawet w realowym Imperium Rosyjskim nie wszystkie rangi sobie odpowiadały.
Neomandarynat
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Re: Neomandarynat
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Klasa | Stopień wojskowy | Odpowiednik szlachecki | Tytuł naukowy | |
|---|---|---|---|---|
I | Hohmarsaler – Wielki Marszałek | Arçprintser – Arcyksiążę | Ideolog | |
II | Feldemarsaler – Feldmarszałek | Printser – Książę | Akademik | |
III | Generaler – Generał | Opmarhrer – Pierwszy Margrabia | Korespondent akademii | |
IV | Generaler Mejer – Generał Major | Demarhrer – Drugi Margrabia | Profesor | |
V | Generaler Lejtnater – Generał Porucznik | Eppmarhrer – Trzeci Margrabia | Docent | |
VI | Hohrittemejer – Pułkownik | Landhrer – Landgrabia | Doktor nauk | |
VII | Mejer – Major | Palatiner – Palatyn | Kandydat nauk | |
VIII | Kapter – Kapitan | Konter – Hrabia | Aspirant | |
IX | Upplejtnater – Podporucznik | Vikonter – Wicehrabia | Magister | |
X | Fahner – Chorąży | Paruner – Baron | Bakałarz |
Taką "Tabelę Rang" bym zaproponował jeśli już jesteśmy przy pomysłach co dalej i jak dalej. Nie mniej proponowałbym jeszcze wymyślić słowa jeżeli chodzi o nandyjskie nazewnictwo.
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Markus Wettin
- Contributor
Zasadniczo chyba jest w porządku. Ja nigdy nie potrafiłem wymyślać fajnych nazw do takich rzeczy. 🙈
(-) Maarik Vettari
- Peetri Romanaav
- Community Regular
@Andrzej Ordyński @Borys Zamycki w wolnej chwili odnieście się do tej kwestii. Skoro już odkopałem temat naszej tabeli rang to teraz zaproponuję następujące zwroty grzecznościowe:
Wielki Marszałek - Arcyksiążę - Ideolog - Wielce Urodzony
Feldmarszałek - Książę - Akademik - Jaśnie Oświecony
Generał - Pierwszy Margrabia - Korespondent Akademii - Dobrze Urodzony
Generał Major - Drugi Margrabia - Profesor - Prawdziwie Szanowny
Generał Porucznik – Trzeci Margrabia- Docent - Prześwietny
Pułkownik– Landgrabia - Doktor nauk - Wielmożny
Major – Palatyn - Kandydat nauk - Łaskawy
Kapitan – Hrabia - Aspirant - Wielki
Podporucznik – Wicehrabia - Magister - Czcigodny
Chorąży - Baron - Bakałarz - Sławetny
Czy mamy potrzebę jeszcze jakichś rang? Ewentualnie proponowałbym wprowadzenie rang administracyjnych i dworskich jeśli takowych potrzebujemy. Co sądzicie Szanowni?
Wielki Marszałek - Arcyksiążę - Ideolog - Wielce Urodzony
Feldmarszałek - Książę - Akademik - Jaśnie Oświecony
Generał - Pierwszy Margrabia - Korespondent Akademii - Dobrze Urodzony
Generał Major - Drugi Margrabia - Profesor - Prawdziwie Szanowny
Generał Porucznik – Trzeci Margrabia- Docent - Prześwietny
Pułkownik– Landgrabia - Doktor nauk - Wielmożny
Major – Palatyn - Kandydat nauk - Łaskawy
Kapitan – Hrabia - Aspirant - Wielki
Podporucznik – Wicehrabia - Magister - Czcigodny
Chorąży - Baron - Bakałarz - Sławetny
Czy mamy potrzebę jeszcze jakichś rang? Ewentualnie proponowałbym wprowadzenie rang administracyjnych i dworskich jeśli takowych potrzebujemy. Co sądzicie Szanowni?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Myślę, że rangi administracyjne to dobry pomysł. Trzeba jakoś wynagradzać naszych gubernatorów i ministrów za zasługi dla kraju. 😉
Co do dotychczasowych ustaleń dotyczących tabeli rang nie mam uwag. Zastanawiają mnie jednak zwroty grzecznościowe, a konkretnie ich kolejności. Czy stoi za tym jakiś zamysł?
Co do dotychczasowych ustaleń dotyczących tabeli rang nie mam uwag. Zastanawiają mnie jednak zwroty grzecznościowe, a konkretnie ich kolejności. Czy stoi za tym jakiś zamysł?
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
Premier II Federacji Nordackiej
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Właśnie na ten moment nie ma wizji po prostu rzuciłem luźny pomysł. Jakoś tak wpadło i po prostu uznałem, że zaproponuje.
Propo samej tabeli rang widziałem, że nie zawsze wszystkie rangi w Imperium Rosyjskim sobie odpowiadały i będziemy mogli dodać np. 5 i umieścić je na drabince od 1 do 9. Także nie mamy co się martwić, że nie mamy nazw konkretnych rang.
Propo samej tabeli rang widziałem, że nie zawsze wszystkie rangi w Imperium Rosyjskim sobie odpowiadały i będziemy mogli dodać np. 5 i umieścić je na drabince od 1 do 9. Także nie mamy co się martwić, że nie mamy nazw konkretnych rang.
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Markus Wettin
- Contributor
Peetri Romanaav pisze: 20 gru 2025, 1:22Skoro już odkopałem temat naszej tabeli rang to teraz zaproponuję następujące zwroty grzecznościowe:
Perfecto. Czasem nie ma co myśleć za wiele, jak dla mnie wygląda to naprawdę dobrze i klimatycznie.
(-) Maarik Vettari