Szczerze? wszyscy mają to w dupie i ja też powoli zaczynam

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Re: Szczerze? wszyscy mają to w dupie i ja też powoli zaczynam

Post autor: Damiano Robingren »

Daniel Krak pisze: 01 lut 2026, 9:54Płatne reklamy.  W sensie w ten spsoób promuje się większośc podmiotów, niezależnie czy publicznych czy prywatnych czy ngosów

rozmawiałem z kilkoma osobami które stosunkowo nie dawno działały w Sarmacji i problem z tymi reklamami jest w gruncie rzeczy bardzo prosty bo były one zazwyczaj tworzone przez osoby nieposiadające odpowiednich kompetencji do kierowania tego typu projektem. Z tego, co mi wiadomo to jedna z ostatnich płatnych reklam w Sarmacji wyglądała mniej więcej w ten sposób:

[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2026_02/image.png.2921a1a57b23c257495b25243dcc7144.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

Raczej nie trzeba tłumaczyć dlaczego taka forma promocji okazała się nieskuteczna :?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Damiano Robingren pisze: 01 lut 2026, 14:28rozmawiałem z kilkoma osobami które stosunkowo nie dawno działały w Sarmacji i problem z tymi reklamami jest w gruncie rzeczy bardzo prosty bo były one zazwyczaj tworzone przez osoby nieposiadające odpowiednich kompetencji do kierowania tego typu projektem. Z tego, co mi wiadomo to jedna z ostatnich płatnych reklam w Sarmacji wyglądała mniej więcej w ten sposób:

Raczej nie trzeba tłumaczyć dlaczego taka forma promocji okazała się nieskuteczna :?

Zrobiłem w 1 minutę lepszą reklamę. IMO PEAK. Skibidi:

[attachment=0]reklama_FN.jpg[/attachment]/monthly_2026_02/reklama_FN.jpg.4506ae3e2bdde3fd6c146148b47426e8.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Jak coś to zrzekam się praw autorskich do obrazka i pozwalam nieodpłatnie wykorzystywać go w celach promocyjnych. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Elisa von Rozmarinowa
Explorer
Explorer

Post autor: Elisa von Rozmarinowa »

Moim zdaniem trzeba reklamę stworzyć bardzo profesjonalnie, w tym powiem ja jestem bardzo doświadczonym grafikiem ale u mnie obowiązuję prawa autorskie. W tym mówiąc "główny administrator umywa ręce" trzeba wymienić tego administratora w tym trzeba to zreformować tą stanowisko, w tym jak by była na stowisku Głownego Administratora bym wspomogła rząd i innych obywateli 
Awatar użytkownika
Daniel Krak
Explorer
Explorer

Post autor: Daniel Krak »

Damiano Robingren pisze: 01 lut 2026, 14:28rozmawiałem z kilkoma osobami które stosunkowo nie dawno działały w Sarmacji i problem z tymi reklamami jest w gruncie rzeczy bardzo prosty bo były one zazwyczaj tworzone przez osoby nieposiadające odpowiednich kompetencji do kierowania tego typu projektem. Z tego, co mi wiadomo to jedna z ostatnich płatnych reklam w Sarmacji wyglądała mniej więcej w ten sposób:

Kamiljan de Harlin pisze: 01 lut 2026, 14:37Zrobiłem w 1 minutę lepszą reklamę. IMO PEAK. Skibidi:

Obie są na tym samym poziomie. Może nawet gorsza jest Harlina xD

Moim zdaniem w promocji mikronacji kluczowa jest precyzyjna targetyzacja i dobre słowa kluczowe (np. political fiction, geofiction, RPG, nation-building, hackathon — szczególnie jeśli projekt ma element open source code; wszystko zależy od tego, kogo faktycznie chcecie przyciągnąć). Szeroka reklama zwykle przepala budżet i daje martwe konta, atrakcyjna wizualnie klikniecia. 

Reklama nie powinna być agresywna — w przypadku micro najlepiej zadziałac może Native Advertising, czyli estetyczny, informacyjny komunikat o projekcie, a nie „sprzedaż”. Obowiązkowy jest prosty i jasny CTA, np. „Zarejestruj się teraz”.

Założenia kampanii 

Kanały:

• Google Ads (search + discovery)

• Meta Ads (zainteresowania: RPG, geofiction, political fiction)

• ewentualnie Reddit / niszowe fora (manualnie)

Budżet testowy:

200–300 zł / miesiąc (mniej nie ma sensu, więcej na start niepotrzebne)

CPC (koszt kliknięcia):

• realistycznie: 0,10–0,30 zł

• przy dobrym targetowaniu możliwe zejście bliżej dolnej granicy

Ruch:

• 300 zł / 0,20 zł CPC ≈ 1500 kliknięć

Konwersja i „zysk” w obywatelach

Konwersja klik → rejestracja:

• bez optymalizacji: 2–3%

• z krótką ścieżką + Social Login (Google / Discord + można się zastanowić nad dodaniem innych autoryzacji😞 5–8%

1500 kliknięć → 75–120 rejestracji

Konwersja rejestracja → aktywny obywatel:

•  dla społeczności online: 20–40%

• pod warunkiem:

• dobrego onboardingu

• dobrego mentoringu

• szybkiego kontaktu z nowym graczem

15–40 realnych, aktywnych obywateli / miesiąc - podwojenie popualcji federacji w 2-3 miesiące.  

https://kustosz.stempel.org.pl/1032/101005704499835344.mp4
Ostatnio zmieniony 01 lut 2026, 18:46 przez Daniel Krak, łącznie zmieniany 1 raz.