Posiedzenie inauguracyjne Kongresu IX kadencji

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Posiedzenie inauguracyjne Kongresu IX kadencji

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Damiano Robingren pisze: 21 lut 2026, 16:161. W exposé padło dosłownie: "choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje." Słowo "nigdy" oznacza według słownika języka polskiego "w żadnym czasie; też: pod żadnym warunkiem", a nie "wcześniej". Czy Pan świadomie wprowadza w błąd Kongres, zmieniając treść własnego wystąpienia? Jeśli tak to proszę odpowiedzieć dlaczego Pan to robi, a jeśli Pan tego nie robi, to proszę się poprawić i wyjaśnić, kiedy dokładnie i pod wpływem jakich wydarzeń przeszedł Pan tę nagłą konwersję na "demokratę dialogu i otwartości".

Panie Spikerze,

w trosce o rozwój Pańskich umiejętności posługiwania się językiem polskim zadam proste pytanie:

czy zdanie "Nigdy nie byłem wielkim fanem truskawek, ale wujek Kaspar poczęstował mnie własnymi i je polubiłem" oznacza, że nasz rozmówca wprowadza sprzeczność i próbuje Pana okpić, zmieniając poglądy?

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 21 lut 2026, 16:19Panie Spikerze,

w trosce o rozwój Pańskich umiejętności posługiwania się językiem polskim zadam proste pytanie:

czy zdanie "Nigdy nie byłem wielkim fanem truskawek, ale wujek Kaspar poczęstował mnie własnymi i je polubiłem" oznacza, że nasz rozmówca wprowadza sprzeczność i próbuje Pana okpić, zmieniając poglądy?

Różnica między jedzeniem truskawek i ich lubieniem, a kierowaniem państwem demokratycznym i samym stosunkiem do demokracji jest dość znaczna. To tak w trosce o rozwój Pańskich umiejętności posługiwania się logicznym mysleniem.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Waksman pisze: 21 lut 2026, 14:07Ja mam pytanie - dlaczego Panu Premierowi nawet nie chciało się przepisać tego z ChatuGPT, tylko użył chamskiego przeklejenia, co widać po charakterystycznych myślnikach typu "—"? Czy cała działalność Pana Premiera będzie polegała na uciekaniu do sztucznej inteligencji przy pisaniu postów czy innych przemówień?

Przepraszam też za post pod postem, ale czy Pan @Premier raczy odpowiedzieć również na zadane przeze mnie pytanie?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2026, 16:23 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Post autor: Damiano Robingren »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 21 lut 2026, 16:19Panie Spikerze,

Nie Panie Prezydencie to zdanie nie wprowadza jak Pan to ujął "sprzeczności".

Ponieważ jeśli ktoś nigdy nie lubił truskawek ale po tym jak je spróbował je polubił to jest to normalna zmiana poglądu z dosłownie podaną przyczyną.

W expose Pana Premiera jest zdanie "nigdy nie uważałem się za zagorzałego demokratę, ale dziś widzę..." i mamy brak jakiejkolwiek przyczyny tej nagłej zmiany. To Panie Prezydencie jest dość istotna różnica, bo jedno zdanie ma wyjaśnienie, a drugie wygląda na retoryczny wybieg.

Osobiście czekam na konkrety od Premiera.

Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Tadeusz I Wielki pisze: 19 lut 2026, 17:19Głosowanie nie zostało jeszcze zakończone, jednak wynik jest już przesądzony - Spikerem IX Kadencji zostanie @Damiano Robingren.

Przepraszam za opóźniacz w podaniu wyniku, no ale tutaj właśnie płynnie przejdę do drugiego tematu, otóż niestety, mimo wszelkich starań żeby to się nie wydarzyło, muszę zrezygnować z mandatu kongresmeńskiego.

Chodzi o sprawy prywatno-zdrowotne, a sorka ale ja akurat prywate stawiam wyżej niz wielką Nordate, nie pisałem nic dzisiaj bo musiałem drugi raz jechać do lekarza, a kolejki to są w tym państwie jakie są, no ale jak już się do lekarza dostałem to niestety skierowali mnie na szpital, a że realowe szpitale to wiadomo jakie są, to internet i jakikolwiek zasieg mam tu tylko w kiblu xd. W każdym razie miło było, pozdrawiam serdecznie, damiano czym honory prowadź kongres nasz, a ja mam nadzieję że wrócę w następnej kadencji, o ile uda się tu dostać, pozdro600

(-) tadi

Następny w kolejce listy z której wybrano Kongresmena Henrykowskiego jest @Henryk Ziemiański-Wieniawa. Kiedy kol. @Spiker oficjalnie wezwie go do złożenia przysięgi?

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 21 lut 2026, 16:28Następny w kolejce listy z której wybrano Kongresmena Henrykowskiego jest @Henryk Ziemiański-Wieniawa. Kiedy kol. @Spiker oficjalnie wezwie go do złożenia przysięgi?

Panie Prezydencie, właśnie chciałem to zrobić w osobnym wątku. Proszę dać mi 10 minut.
Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Damiano Robingren pisze: 21 lut 2026, 16:29Panie Prezydencie, właśnie chciałem to zrobić w osobnym wątku. Proszę dać mi 10 minut.

Jasne, nie ma problemu.

Awatar użytkownika
Franciszek von Hohenburg-Karandziej
Rookie
Rookie

Post autor: Franciszek von Hohenburg-Karandziej »

Damiano Robingren pisze: 21 lut 2026, 16:16Wysoka Izbo,

dziękuję Panu Premierowi za odpowiedzi. Niestety Pana wypowiedzi w kilku miejscach wprowadzają nowe nieścisłości i dlatego jako kongresmen zmuszony jestem zadać kolejne pytania, tym razem postaram się być znacznie bardziej precyzyjnym.

1. W exposé padło dosłownie: "choć nigdy nie uważałem się za szczególnie zagorzałego demokratę, dziś widzę wyraźnie, że to właśnie dialog, współdecydowanie i otwartość są tym, czego nasze państwo najbardziej potrzebuje." Słowo "nigdy" oznacza według słownika języka polskiego "w żadnym czasie; też: pod żadnym warunkiem", a nie "wcześniej". Czy Pan świadomie wprowadza w błąd Kongres, zmieniając treść własnego wystąpienia? Jeśli tak to proszę odpowiedzieć dlaczego Pan to robi, a jeśli Pan tego nie robi, to proszę się poprawić i wyjaśnić, kiedy dokładnie i pod wpływem jakich wydarzeń przeszedł Pan tę nagłą konwersję na "demokratę dialogu i otwartości".

2. To jest dokładnie ta sama sytuacja, w której jesteśmy teraz, czyli osoba, która niedawno odzyskała obywatelstwo (a wcześniej je utraciła), obejmuje urząd Premiera w państwie, którego mechanizmów, jak z resztą sam Pan przyznaje nie znała. Na jakiej podstawie mamy uwierzyć, że tym razem jest Pan "gotowy", skoro jedynym argumentem jest Pana własne zapewnienie, że aktualnie jest Pan gotowy? Proszę podać choć jedną konkretną rzecz, którą Pan zrobił w ciągu tych kilku dni od odzyskania obywatelstwa, żeby realnie przygotować się do rządzenia Federacją.

3. Proszę dokładnie podać ile dokładnie nowych ministerstw planuje Pan utworzyć w najbliższych 30 dniach, jakie konkretne stanowiska są realnie przeznaczone do obsadzenia osobami spoza obecnej większości/z opozycji i czy istnieje już lista nazwisk opozycyjnych lub niezależnych kandydatów, z którymi Pan zamierza prowadzić rozmowy w tej sprawie?

1. W tym przypadku uważam że jest to już po prostu niepotrzebne  łapanie za słówka, ja rozumiem pańską znajomość języka polskiego, ale pan doskonale wie że w tym przypadku pisałem dokładnie o co w tym fragmencie  mi chodziło. Poza tym jak można mnie oskarżać o wprowadzania w błąd Czcigodnego Kongresu? Na podstawie czegoś takiego.

2. No w tym przypadku musi mi pan na słowo uwierzyć bo inaczej raczej tego nie udowodnię.

3. Jak sam napisałem, zobaczymy jakie będą potrzeby, na dzień dzisiejszy jeszcze tego nie wiadomo. 
Obrazek

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

Obrazek
Awatar użytkownika
Franciszek von Hohenburg-Karandziej
Rookie
Rookie

Post autor: Franciszek von Hohenburg-Karandziej »

Waksman pisze: 21 lut 2026, 14:07Ja mam pytanie - dlaczego Panu Premierowi nawet nie chciało się przepisać tego z ChatuGPT, tylko użył chamskiego przeklejenia, co widać po charakterystycznych myślnikach typu "—"? Czy cała działalność Pana Premiera będzie polegała na uciekaniu do sztucznej inteligencji przy pisaniu postów czy innych przemówień?

Odpowiadając na pytanie, sztuczna inteligencja daję na prawdę wspaniałe możliwości, mi zazwyczaj jak w tym przypadku służy do poprawiania błędów stylistycznych,  czy ortograficznych, oraz ewentualnego zwiększenia ilości słów zawartych w danym tekście, który wcześniej jest napisany przeze mnie. 
Ostatnio zmieniony 21 lut 2026, 16:42 przez Franciszek von Hohenburg-Karandziej, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Franciszek von Hohenburg-Karandziej pisze: 21 lut 2026, 16:381. W tym przypadku uważam że jest to już po prostu niepotrzebne  łapanie za słówka, ja rozumiem pańską znajomość języka polskiego, ale pan doskonale wie że w tym przypadku pisałem dokładnie o co w tym fragmencie  mi chodziło. Poza tym jak można mnie oskarżać o wprowadzania w błąd Czcigodnego Kongresu? Na podstawie czegoś takiego.

2. No w tym przypadku musi mi pan na słowo uwierzyć bo inaczej raczej tego nie udowodnię.

3. Jak sam napisałem, zobaczymy jakie będą potrzeby, na dzień dzisiejszy jeszcze tego nie wiadomo. 

Wysoka Izbo,

dziękuję Panu Premierowi za kolejne odpowiedzi. Niestety poziom konkretów jest nadal bliski zeru, a Pańska retoryka sprowadza się w bardzo niefajnym kierunku. 

Zatem krótko i na temat:

1. "Nigdy" w Pana expose to nie jest żadne łapanie za słówka. To Pana własne słowo. Jeśli miało znaczyć "wcześniej" albo "kiedyś", to proszę po prostu przyznać, że użył Pan niewłaściwego słowa i je poprawić. Zamiast tego dostaję zarzut, że ja przecież "doskonale wiem, o co chodziło". Nie Panie Premierze, nie wiem i właśnie dlatego pytam.

2. To jest dokładnie to, co Kongres usłyszał po Kryzysie Zimowym od poprzedniego Premiera, który też "był gotowy". Efekt wszyscy dobrze znamy. Jeśli jedynym dowodem Pana gotowości jest Pana własna gotowość, to Kongres nie ma żadnego racjonalnego powodu, by udzielić Panu zaufania, a przynajmniej to powinna być jakaś podstawowa ostrożność po tym, co przeżyliśmy w końcówce stycznia.

3. Czyli zero planu, zero konkretów, zero rozmów, zero nazwisk, zero tek. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2026, 16:47 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „IX kadencja Kongresu II FN”