Wysoki Sądzie,
niniejszym wnoszę pozew przeciwko @Bolesław Kirianóo von Hohenburg w związku z naruszeniem przez niego obowiązującego prawa II Federacji Nordackiej oraz moich prawo jako mieszkańca Federacji.
Wnoszę o:
Pozwany wielokrotnie ingerował w moją aktywność na forum poprzez zamykanie tworzonych przeze mnie wątków, przenoszenie ich do archiwum oraz uniemożliwianie mi dalszego uczestnictwa w dyskusji.
Działania te nie były oparte na żadnej podstawie prawnej, nie zawierały uzasadnienia oraz miały charakter wybiórczy i wymierzony bezpośrednio we mnie. W praktyce doprowadziło to do ograniczenia mojej wolności wypowiedzi w sposób sprzeczny z Konstytucją. Jednocześnie pozwany publicznie wspierał tzw. "Ruch 12 Kwietnia", identyfikował się z jego przekazem oraz afirmował jego postulaty, w tym działania zmierzające do eliminowania przeciwników politycznych z życia publicznego. Następnie, korzystając z posiadanej pozycji i wpływu, wdrożył te założenia w praktyce poprzez arbitralne ograniczenie mojej obecności w debacie publicznej.
Oznacza to, że jego działania nie miały charakteru neutralnej moderacji, lecz stanowiły świadome i ukierunkowane działania zmierzające do wykluczenia oponenta z przestrzeni publicznej. Takie działanie narusza wolność słowa, narusza zasadę równości, stanowi działanie bez podstawy prawnej, rodzi odpowiedzialność cywilną oraz wypełnia przesłanki nadużycia funkcji publicznej.
niniejszym wnoszę pozew przeciwko @Bolesław Kirianóo von Hohenburg w związku z naruszeniem przez niego obowiązującego prawa II Federacji Nordackiej oraz moich prawo jako mieszkańca Federacji.
Wnoszę o:
- stwierdzenie, że pozwany dopuścił się naruszenia art. 15 Konstytucji II Federacji Nordackiej poprzez bezprawne ograniczenie mojej wolności słowa, polegające na zamykaniu moich wątków, przenoszeniu ich do archiwum oraz blokowaniu mi możliwości uczestnictwa w dyskusji,
- stwierdzenie, że pozwany naruszył art. 14 Konstytucji poprzez nierówne i wybiórcze traktowanie mojej osoby, stosując wobec mnie środki ograniczające, które nie były stosowne wobec innych uczestników debaty,
- stwierdzenie, że pozwany działał bez podstawy prawnej, naruszając art. 18 Konstytucji, poprzez ingerencję w moje prawa bez jakiegokolwiek umocowania w obowiązujących przepisach,
- uznanie, że działania pozwanego stanowią czyn bezprawny w rozumieniu art. 20 części cywilnej Kodeksu Karnego, skutkujący obowiązkiem naprawienia szkody,
- nakazanie przywrócenia stanu poprzedniego, w szczególności poprzez:
- przywrócenie zamkniętych wątków do przestrzeni publicznej,
- usunięcie blokad uniemożliwiających mi udział w dyskusji,
- przywrócenie zamkniętych wątków do przestrzeni publicznej,
- zakazanie pozwanemu stosowania wobec mnie podobnych działań w przyszłości bez wyraźnej podstawy prawnej,
- zasądzenie na moją rzecz odpowiedniego zadośćuczynienia i publicznych przeprosin za naruszenie moich praw,
- orzeczenie wobec pozwanego zakazu pełnienia funkcji publicznych na okres 6 miesięcy na podstawie art. 13 Kodeksu Karnego, jako że dopuścił się naruszeń w związku z wykonywaniem funkcji publicznej,
- stwierdzenie, że działania pozwanego pozostawały w związku z realizacją założeń tzw. "Ruchu 12 Kwietnia", polegających na eliminowaniu przeciwników z życia publicznego,
- zbadanie zgodności działalności i programu Ruchu 12 Kwietnia z art. 26 Konstytucji II FN.
UZASADNIENIE
Pozwany wielokrotnie ingerował w moją aktywność na forum poprzez zamykanie tworzonych przeze mnie wątków, przenoszenie ich do archiwum oraz uniemożliwianie mi dalszego uczestnictwa w dyskusji.
Działania te nie były oparte na żadnej podstawie prawnej, nie zawierały uzasadnienia oraz miały charakter wybiórczy i wymierzony bezpośrednio we mnie. W praktyce doprowadziło to do ograniczenia mojej wolności wypowiedzi w sposób sprzeczny z Konstytucją. Jednocześnie pozwany publicznie wspierał tzw. "Ruch 12 Kwietnia", identyfikował się z jego przekazem oraz afirmował jego postulaty, w tym działania zmierzające do eliminowania przeciwników politycznych z życia publicznego. Następnie, korzystając z posiadanej pozycji i wpływu, wdrożył te założenia w praktyce poprzez arbitralne ograniczenie mojej obecności w debacie publicznej.
Oznacza to, że jego działania nie miały charakteru neutralnej moderacji, lecz stanowiły świadome i ukierunkowane działania zmierzające do wykluczenia oponenta z przestrzeni publicznej. Takie działanie narusza wolność słowa, narusza zasadę równości, stanowi działanie bez podstawy prawnej, rodzi odpowiedzialność cywilną oraz wypełnia przesłanki nadużycia funkcji publicznej.
MATERIAŁ DOWODOWY
[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.9aa342334fa5413dd5e8918c768b5bd1.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Wiec tzw. "Ruchu 12 Kwietnia" oraz postulaty ruchu
Wiec tzw. "Ruchu 12 Kwietnia" oraz postulaty ruchu
[attachment=1]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.957f8827b17b2be3e7c14f1e28ca99bb.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Wyrażenie poparcia dla ruchu przez pozwanego
Wyrażenie poparcia dla ruchu przez pozwanego
[attachment=2]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.e3db4c80f9f8eaffadc222b4fa50448a.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
I kolejne
I kolejne
[attachment=3]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.781abb9b718cb4724f09df859bf00541.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Jeden z moich wątków, który pozwany zablokował i przeniósł do archiwum
Jeden z moich wątków, który pozwany zablokował i przeniósł do archiwum
[attachment=4]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.c8a5a372424b9ccdfb402429cf4c452d.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
I kolejny
I kolejny
[attachment=5]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.4c6c652d8966333828da37934624d02f.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Wątek, z którego pozwany bezprawnie mnie zbanował
Wątek, z którego pozwany bezprawnie mnie zbanował