Umiędzynarodowienie forum

Miejsce dyskusji Nordatczyków
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Umiędzynarodowienie forum

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Na wspólnym forum nordackim mamy już 3 niepodległe państwa. Jest to wielki sukces Nordackiej Unii Informatycznej. Fakt ten jednak otwiera nowe pytania:

1. czy chcemy umiędzynarodowić forum, poprzez zmianę struktury działów? 

2. jak określić kolejność wyświetlania się kategorii państw na forum?

3. jakie kategorie i działy mają być na wierzchu, a co można schować?

Do kategorii "Dla nowych" możemy dodać linki do discordów reszty państw forum.

Dalej mamy "Społeczeństwo", z którego wyniósłbym Ruchy polityczne oraz Herbaciarnię u Arkadiusza. Możemy przemianować "Społeczeństwo" na "Życie", czy coś w tym stylu. 

Następnie kategoria w stylu "strefa międzynarodowa" i tam wcisnięmy Nordacką Unię Informatyczną, Pakt Achkovski i inne takie rzeczy, no i dział "Strefa międzynarodowa" ze zmienioną nazwą na jakieś "Rozmowy o świecie".

Następnie każde państwo ma swoją odrębną kategorię na wierzchu strony głównej forum. Oznacza to stworzenie nowej kategorii "II Federacja Nordacka" do której przeniesiemy: kategorię "Władze federalne", dział "Herbaciarnia u Arkadiusza" i działy regionów II FN.

Coś takiego kurde ten:

[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2026_04/image.png.f2407bb062011f8c449ed102d4066a78.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Tarsycjusz Operar
Apprentice
Apprentice

Re: Umiędzynarodowienie forum

Post autor: Tarsycjusz Operar »

Podoba mi się idea uporządkowania forum z jasnym zaznaczeniem, które części należą do poszczególnych mikronacji, a które są częściami wspólnymi zarówno pod kątem komunikacji jednostronnej (np. dla nowych, poradniki) jak i dwustronnej. Wynika ona z zaproponowanej przez Ciebie struktury forum.

Czy idąc tym krokiem nie warto, aby na górze strony forum głównej pojawiły się również informacje o innych państwach korzystających z tego forum?

Swoją drogą mapę na górze strony forum warto zaktualizować.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Kamiljan de Harlin pisze: 24 kwie 2026, 20:50Dalej mamy "Społeczeństwo", z którego wyniósłbym Ruchy polityczne oraz Herbaciarnię u Arkadiusza. Możemy przemianować "Społeczeństwo" na "Życie", czy coś w tym stylu. 

Może po prostu "Dyskusje ogólne"?

Tarsycjusz Operar pisze: 24 kwie 2026, 21:11Czy idąc tym krokiem nie warto, aby na górze strony forum głównej pojawiły się również informacje o innych państwach korzystających z tego forum?

Nie jestem pewien, czy na miejscu napisu "2 Federacja Nordacka" zmieściłyby się "II Federacja Nordacka, Ludowa Republika Magnifikatu, Związek Winkulijski", podejrzewam, że nawet po usunięciu (nieaktualnego) zbioru herbów musiałyby być malusieńkie.

Tarsycjusz Operar pisze: 24 kwie 2026, 21:11Swoją drogą mapę na górze strony forum warto zaktualizować.

Z pewnością! Choć nie sądzę, by była to sprawa priorytetowa. Znam tylko jedno państwo, które mogłoby się o nią awanturować...

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Tarsycjusz Operar
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tarsycjusz Operar »

August de la Sparasan pisze: 24 kwie 2026, 22:02Nie jestem pewien, czy na miejscu napisu "2 Federacja Nordacka" zmieściłyby się "II Federacja Nordacka, Ludowa Republika Magnifikatu, Związek Winkulijski", podejrzewam, że nawet po usunięciu (nieaktualnego) zbioru herbów musiałyby być malusieńkie.

Dla mnie (nie wiem jak dla innych) lepszy jest malusieńki napis niż żaden.

Myślę, że warto aby w tej sprawie wypowiedział się przedstawiciel Związku Winkulijskiego.

Nie chce tego odbierać jako marginalizację państw stowarzyszonych w obszarach wizerunkowych/symbolicznych bo nie jest to na pewno intencją władz II FN. 

Rozumiem napis "II Federacja Nordacka" i podkreślanie przynależności forum do II Federacji Nordackiej. To oczywiste.

Jednak brak na górze strony forum jakiejkolwiek wzmianki o obecności innych niepodległych mikronacji może być dla niektórych mylące.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Tarsycjusz Operar pisze: 24 kwie 2026, 22:17Jednak brak na górze strony forum jakiejkolwiek wzmianki o obecności innych niepodległych mikronacji może być dla niektórych mylące.

Z pewnością. Pierwotnie zapewne taką rolę miały pełnić wspomniane już przeze mnie herby, ale no cóż... ich istnienie jest dość niezauważalne.

Może gdyby po prostu napisać "Nordata, Magnifikat, Winkulia" zmieściłoby się to w czytelnych rozmiarach.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Tarsycjusz Operar pisze: 24 kwie 2026, 22:17Myślę, że warto aby w tej sprawie wypowiedział się przedstawiciel Związku Winkulijskiego.

Właśnie, warto, jak najbardziej warto, zdecydowanie zachęcam.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

August de la Sparasan pisze: 25 kwie 2026, 16:33Właśnie, warto, jak najbardziej warto, zdecydowanie zachęcam.

Głowa państwa (i jednocześnie p.o. szefa rządu) jest obecnie na urlopie.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Fakt ten jest mi rzecz jasna wiadomy. Miałem natomiast nadzieję na włączenie się do dyskusji również obywateli winkulijskich.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Artur Kardacz
Apprentice
Apprentice

Post autor: Artur Kardacz »

Skoro zmierzamy w kierunku umiędzynarodowienia forum, warto byłoby wskazać, jakie państwa na nim funkcjonują. Wydaje mi się, że zastosowanie herbów państwowych/flag byłoby bardziej estetyczne i przejrzyste aniżeli rozlany napis. 
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Moim zdaniem na grafiki u szczytu forum powinniśmy ogłosić jakiś konkurs z nagrodami. 

Nagłówek składa się z dwóch grafik nałożonych na siebie.

Tło:

Napis:

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciastkarnia "Bez Nazwy"”