Część centralna wizyty bialeńskiej w II Federacji Nordackiej

Dział Komarchii Nordackiej, dystryktu stołecznego II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Część centralna wizyty bialeńskiej w II Federacji Nordackiej

Post autor: August de la Sparasan »

Limuzyny dotarły pod Plac Centralny. Jego nazwa istotnie była prawdziwa, znajdował się w centrum miasta i pomiędzy siedzibami dwóch organów władzy. Już wcześniej zadbano, aby nikt niepowołany nie dostał się w okolicę, ażeby zagwarantować spokój i bezpieczeństwo. Nie znaczy to, że na miejscu było zupełnie pusto. Przyszykowano kilka miejsc siedzących w pierwszym (i jedymym) rzędzie. Gdy wszyscy członkowie obu delegacji zajęli miejsca, zwrócił się do nich krótko Prezydent August:

- Wasze Ekscelencje, za chwilę zobaczycie prawdziwą dumę I siłę Nordaty czasów Odrodzenia Narodowego, będzie to zapewne najbardziej oryginalna defilada zorganizowana na tym placu. Nie uczestniczy w niej bowiem wojsko, ale obywatelski ruch - konkretnie Brygady Budowlane Ruchu 12 Kwietnia, które to w przyszłości mają odegrać niezmiernie istotną rolę na scenie gospodarki Nordaty (państwa), a może i Nordaty (kontynentu) -

Tu zakończył i zajął miejsce. Na plac w zorganizowanej formacji wmaszerowały Brygady Budowlane. Byli to cywile, jednak różnorodne ich ubiory łączył jeden element - opaska z nadrukowanym napisem "TŚK". Wielu niczym broń trzymało narzędzia pracy, a na czele każdej z grup stał Brygadier. Była oczywiście Brygada Achkovska, ale też i te z pobliskich miast, a jedna aż z Robotniczogradu. Mijając niewielką, choć imponująco przystrojoną trybunę członkowie każdego z nich salutowali, ustawiając się potem na przeciwległym końcu placu. Gdy dotarła tam ostatnia Brygada, zgromadzeni tam zakrzyknęli "Chwała Nordacie!" 

- Imponujące, prawda? Ci ludzie to właśnie krew w żyłach nordackiego państwa. A skoro o państwie mowa, zapraszam teraz do budynku Kongresu, mównica czeka, a to tylko kilka kroków stąd -

oznajmił August przedstawicielom Republiki Bialeńskiej.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Re: Część centralna wizyty bialeńskiej w II Federacji Nordackiej

Post autor: Markus Wettin »

Markus Wettin z dużą dozą zainteresowania obejrzał defiladę. Czegoś takiego nie widział jeszcze w swoim życiu.  

- Muszę przyznać, że to dość nietypowa forma prezentacji państwa, ale przez to też bardzo charakterystyczna - powiedział w kierunku Prezydenta Sparasana. - Widać ogrom pracy organizacyjnej i przede wszystkim zaangażowanie ludzi, co jest chyba najciekawsze w tym wszystkim. - oznajmił.

Chciałbym dopytać o Ruch 12 Kwietnia, a mianowicie jakie są jego cele i jaką rolę odgrywa w obecnym systemie? Trochę się pozmieniało od mojej ostatniej wizyty.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Piotr Suworow
Rookie
Rookie

Post autor: Piotr Suworow »

Prezydent Suworow z nieskrywanym zainteresowaniem obserwował wmaszerowujące Brygady Budowlane. Widok cywilów salutujących z narzędziami pracy w dłoniach był surowy i wymowny - biła od nich dyscyplina, której nie powstydziłyby się regularne jednostki wojskowe. Gdy placem wstrząsnął okrzyk „Chwała Nordacie!”, Piotr lekko skinął głową, uznając skalę tej mobilizacji.

- Imponująca dyscyplina, Panie Prezydencie - zwrócił się do Augusta, gdy ruszyli w stronę gmachu Kongresu. - Widząc te brygady, rozumiem, dlaczego mówi Pan o Odrodzeniu. To żywy fundament.

Gdy zbliżali się do schodów Kongresu, Suworow wyprostował sylwetkę, dostosowując krok do powagi miejsca.

- Skoro ci ludzie są krwią w żyłach państwa, to my jesteśmy jego sercem, które musi nadawać odpowiedni rytm. Chętnie skorzystam z zaproszenia na mównicę. Mam kilka słów, które Naród Nordacki, jak i Wasz Kongres, powinny usłyszeć właśnie dzisiaj. To odpowiedni moment, by nakreślić wspólną drogę dla naszych narodów.

Suworow rzucił szybkie, porozumiewawcze spojrzenie swojemu adiutantowi, sprawdzając, czy teczka z dokumentami jest w gotowości. 
Awatar użytkownika
Elisa von Rozmarinowa
Explorer
Explorer

Post autor: Elisa von Rozmarinowa »

W tym ja jestem jestem Elektem-Ministerka spraw Zagranicznych w Związku Winkulijskiego, w tym dopowiem że Ruch TŚK bo i głosimy Śmierć Kalkinistom w ten sposób powiem że Kaliniści to są terroryści i trzeba na nich uważać bo mi nie dali obywatelstwa w IV Rep. Muratyki to jakiś skandal tak powiedzieć. W tym że Związek Winkulijski też dołączył do Ruchu TŚK i wszystko przez Elekta-Ministerką spraw Zagranicznych w Związku Winkulijskiego. W tym dawna obywatelka w Rep. Bialeńskiego a teraz obecna obywatelka II FN i Zwiazku Winkulijskiego powiem że mi jest tutaj łatwiej żyć w II FN u nich na forum tutaj bo lepszy poziom życia. W tej defilacie jestem tylko gościem tzw. nie formalne spotkanie jako Elekt to czyli ja.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Markus Wettin pisze: 16 maja 2026, 17:34Chciałbym dopytać o Ruch 12 Kwietnia, a mianowicie jakie są jego cele i jaką rolę odgrywa w obecnym systemie? Trochę się pozmieniało od mojej ostatniej wizyty.

- Cóż, jest to ruch ponadpolityczny i wykształcił się w odpowiedzi na poprzedni rząd, zdominowany przez kalkilistów, którzy próbowali zniszczyć nasze państwo, zniszczyć Nordatę. Obywatelski Ruch 12 Kwietnia stanął wtedy w obronie II Federacji, a kalkiliści zbiegli na południe, do Muratyki. Od tego momentu odbudowujemy Nordatę i czynimy ją silniejszą. Dążymy do przywrócenia jej potęgi, niekoniecznie w militarnym sensie - 

objaśniał de la Sparasan w drodze do Kongresu.

- Kiedyś, może, obejmie on nie tylko politykę, gospodarkę i kulturę, ale całość państwa, dopisując Odrodzenie Narodowe do listy najwspanialszych wydarzeń w dziejach Nordaty -

Piotr Suworow pisze: 16 maja 2026, 17:41Skoro ci ludzie są krwią w żyłach państwa, to my jesteśmy jego sercem, które musi nadawać odpowiedni rytm. Chętnie skorzystam z zaproszenia na mównicę. Mam kilka słów, które Naród Nordacki, jak i Wasz Kongres, powinny usłyszeć właśnie dzisiaj. To odpowiedni moment, by nakreślić wspólną drogę dla naszych narodów.

- Oczywiście, zapraszam raz jeszcze. W końcu tutaj bije serce politycznego systemu Nordaty -

dodał, gdy już wchodzili do budynku.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Elisa von Rozmarinowa pisze: 16 maja 2026, 17:53w tym dopowiem że Ruch TŚK bo i głosimy Śmierć Kalkinistom w ten sposób powiem że Kaliniści to są terroryści

bars
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator