Co dalej z NUP?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Co dalej z NUP?

Post autor: August de la Sparasan »

Zacznijmy od tego, że Nordacki Uniwersytet Państwowy im. Pela Nandera nie żyje już od miesięcy i nie zapowiada się na zmiany w tym temacie. Rektor raczej już do nas nie powróci. Nasuwa się pytanie, co dalej. Możemy dalej ignorować kolejną umarłą instytucję, jednakowoż, jak wskazuje nazwa, niniejsza uczelnia jest własnością państwa. Nie sądzę, by udało się zwerbować jakąkolwiek kadrę, uważam natomiast, że powinniśmy sprywatyzować NUP. Może powróci on do życia w rękach kupca, a państwu przydadzą się pieniądze. Chciałbym jednakowoż poddać ten temat pod dyskusję, w końcu za NUP odpowiada rząd i nie powinniśmy bez zapowiedzi stawiać ludzi w tej kwestii przed faktem dokonanym. A może przy okazji ktoś zaprezentuje korzystniejsze rozwiązanie, które mi umyka. Zapraszam do podjęcia tematu.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Re: Co dalej z NUP?

Tak więc, chyba wychodzi na to, że prywatyzacja to w tej sytuacji najlepsze wyjście. Mogę zorganizować licytację, ale wolałbym uzyskać oficjalne i jasne pozffolenie ze strony Szacownego Rządu, w końcu to w jego pieczy pozostaje Nordacki Uniwersytet Państwowy.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

A czy prywatyzacja coś da doe?
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Burek pisze: 18 maja 2026, 14:27A czy prywatyzacja coś da doe?

Jak pisałem, państwo zyska pieniądze, a Uniwersytet - może kogoś chętnego się nim zająć.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

No spk, pozffalam na tą tzw. licytację
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Bravo Premier!

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Żeby nie było, nie zapomniałem o temacie, licytacja w miarę moich możliwości zostanie rozpoczęta wkrótce, to jest na dniach.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Za mało mamy ludzi, ażeby mieć nawet jedną (a co dopiero więcej) uczelnię w jednym państwie, któraby prowadziły działalność nie tylko naukową, ale także dydaktyczną, a przy tym mogła nadawać stopnie naukowe i tytuły zawodowe. Moim zdaniem potrzebujemy umiędzynarodowionego szkolnictwa wyższego. 

Moim zdaniem można powołać traktatem jakiś międzynarodowy uniwersytet zarządzany przez studentów i naukowców z wielu państw.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Imo międzynarodoffo też nwm czy coś z tego wyjdzie. Imo nie ma zasobów ludzkich, żeby prowadzić jakąś sformalizowaną edukację naffet w skali makromirko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nordacki Uniwersytet Państwowy im. Pela Nandera”