Orędzie Imperatora-seniora Imperium Brodryjskiego do Narodów Nordaty.
- Tymoteusz Piechota
- Apprentice
Re: Orędzie Imperatora-seniora Imperium Brodryjskiego do Narodów Nordaty.
Popieram Piotra, Azymutia bardziej się nadaje na ten region.
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 12 lip 2022, 20:31Ale z tego co czytam na micropedii, Azymutia nawiązywała klimatem do Australii. Zrobimy tam narracyjny reset i zaczniemy od początku?
Kolejna sprawa - czy w przypadku utworzenia Unii Nordackiej ta autonomiczna Azymutia nie będzie "podprowincją"? Bo z takim statusem, to chyba nawet nie warto zaczynać. xD
Azymutia od kilku ładnych lat jest jak to sobie przyjąłem nazywać "burdelem etnicznym". Mieszka tam każdy, średnio raz na rok ktoś chce się kogoś z tamtą pozbyć i gdy już się pozbędzie dodaje nową grupę etniczną pogłębiając tylko ten bałagan. Chociaż ostatnimi czasy dzięki współpracy @AleksanderNovak i @Grzegorz Szarak udało się rozwiązać kwestię westlandczyków mieszkających na Azymutii a postępy poczynione w tym regionie przez @Piotr Romanow mogą stanowić dobry zalążek dla właśnie wyżej wspomnianego kraju.
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
Nie wiem, czy pchanie się w burdel ma sens... Może należałoby wziąć przykład z Leocji i Edelweissu, które wystartowały bez zbędnych obciążeń, bez "predententów", "zasłużonych", itd. Ja myślałem raczej o państwie wchodzącym w skład Unii Nordackiej (jeśli już w ogóle chcemy coś tworzyć, ja nie mam na to parcia). No ale tę kwestię pozostawiam Piotrowi, ja sobie tylko głośno myślę.
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Moi drodzy,
Powiedzmy sobie szczerze, idea terytorium zależnego od jakiegoś kraju też mnie średnio przekonuje do tego, aby coś tam robić. Miałem już niestety ciemne karty zarówno z rządzącymi Muratyki jak i z samym Panem Nowakiem. Wydaje mi się, że czysta karta, czysta ziemia może wyjść nam na dobrze, ponieważ nie ma to najmniejszego sensu, aby non stop się ze sobą kłócić, o to kto ma prawa do czego. Tutaj raczej muszę pytać całą Unię, czy przyjmą jeszcze nieistniejące Państwo...
Powiedzmy sobie szczerze, idea terytorium zależnego od jakiegoś kraju też mnie średnio przekonuje do tego, aby coś tam robić. Miałem już niestety ciemne karty zarówno z rządzącymi Muratyki jak i z samym Panem Nowakiem. Wydaje mi się, że czysta karta, czysta ziemia może wyjść nam na dobrze, ponieważ nie ma to najmniejszego sensu, aby non stop się ze sobą kłócić, o to kto ma prawa do czego. Tutaj raczej muszę pytać całą Unię, czy przyjmą jeszcze nieistniejące Państwo...
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Robert Drenin
- Community Regular
Piotr Romanow pisze: 12 lip 2022, 21:01Tutaj raczej muszę pytać całą Unię, czy przyjmą jeszcze nieistniejące Państwo...
Nie mam nic przeciwko, zwłaszcza jak Czesnorad również jest młodym narodem, który w praktyce nigdy nie istniał, więc doceniam przyjęcie nas do społeczności vświata. Więc w mojej opinii głupie trochę byłoby, gdyby Czesnorad się nie zgodził.
Tylko ciekawe jest, gdzie byłoby terytorium Twojego państwa. Gdyż na samej Nordacie (jak rodzimego kontynentu) to trochę ciężko, gdyż trzeba mieć na uwadze Kirianię i Hawiland i troszkę się to zapełniło.

(ale jak widać, jeszcze coś jest. Tylko na tej mapie jeszcze Czesnoradu nie ma)
(a tak apropos tej mapy, fajnie byłoby ją zedytować, ale potrzeba rodzimego pliku)
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Robert Drenin pisze: 12 lip 2022, 21:24(a tak apropos tej mapy, fajnie byłoby ją zedytować, ale potrzeba rodzimego pliku)
Na tą chwilę chyba najaktualniejsza mapa jaką mamy.
[attachment=0]Map Nordata Polityczna.png[/attachment]/monthly_2022_07/1051285708_MapNordataPolityczna.png.5ed2ab5d811003f41b568d7ef9ecfdf2.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Trzeba będzie dodać Czesnorad, Kiranię i Hawiland oraz edytować między innymi Zjednoczone Państwo.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2022, 21:44 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.
- Joahim von Ribertrop
- Apprentice
Aż tak ładnej wam nie zrobię (to prędzej kulega Waksman albo Dex), ale mogę w ramach chwilowego odpoczynku od kreślenia całego Pollinu machnąć mapkę Nordaty.
- Robert Drenin
- Community Regular
Ja z kolei gdybym miał możliwość mapy w kilku warstwach niż na jednej, to mógłbym nawet spróbować ją zedytować, tak jak już ja tworzyłem parę map do Czesnoradu.
Jednakże mogę spróbować na szybko tą mapę zedytować (aczkolwiek będzie widać trochę edycję).
Jednakże mogę spróbować na szybko tą mapę zedytować (aczkolwiek będzie widać trochę edycję).
Ostatnio zmieniony 12 lip 2022, 21:51 przez Robert Drenin, łącznie zmieniany 1 raz.
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Co do lokalizacji tego nowego państwa a'la ruskiego: proponuję doczepić całkowicie nowy ląd na wschodzie kontynentu. Na Nordacie nie ma już żadnego wolnego OBPP poza Ardemią południową.
Możecie:
- Skandynawia to teatr działań wojennych Kirianii, Hawilandu i Xorphii. De jure Xorphia.
- Frydonia/Kucelgrad to teraz czesnoradzkie ziemie.
- Wielka dolina pomiędzy Magnifikatem a Brodrią jest w posiadaniu Kirianii oraz Hawilandu.
- Ciemnoszara wyspa na zachodzie to chroniony prawnie skansen Wurstlandii.
Możecie:
- albo podkraść Ardemię,
- albo przywłaszczyć sobie skansen,
- albo usypać nowy ląd.

- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Kamiljan de Harlin pisze: 12 lip 2022, 22:09proponuję doczepić całkowicie nowy ląd na wschodzie kontynentu. Na Nordacie nie ma już żadnego wolnego OBPP poza Ardemią południową.
Nie ma? Magnifikat przestał od bardzo długiego czasu wykazywać aktywność. Co to znaczy? Dokładnie tak - upadł jako kraj. Na jego terenach może powstać nowy kraj, tudzież na części tych terenów. Stosowną propozycję wysłałem już do @Piotr Romanow - czekam na odpowiedź.
Kamiljan de Harlin pisze: 12 lip 2022, 22:09Ciemnoszara wyspa na zachodzie to chroniony prawnie skansen Wurstlandii.
Tak z ciekawości - jakie prawo chroni ten teren?