Rada Języka Nordackiego

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Tarsycjusz Operar
Apprentice
Apprentice

Re: Rada Języka Nordackiego

Post autor: Tarsycjusz Operar »

Szanowny Panie Przewodniczący,

składam serdeczne gratulacje z racji objęcia urzędu w Radzie Języka Nordackiego.

Uprzejmie proszę o odpowiedzi na następujące pytania:

• jaka jest (lub będzie planowana) rola języka nordackiego w Federacji Nordackiej?

• jaki jest stosunek/miejsce języka nordackiego do kontynentu nordackiego?

• czy Rada Języka Nordackiego swoje działania oparła (lub zamierza oprzeć) na definicji słowa "język"?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2023, 10:28 przez Tarsycjusz Operar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Tarsycjusz Operar pisze: 19 wrz 2023, 10:28jaka jest (lub będzie planowana) rola języka nordackiego w Federacji Nordackiej?

W mojej opinii, język nordacki powinien stać się językiem urzędowym w II Federacji Nordackiej, obok mowy powszechnej. Należy stworzyć z niego fundamentalny element kultury naszego państwa.

Tarsycjusz Operar pisze: 19 wrz 2023, 10:28jaki jest stosunek/miejsce języka nordackiego do kontynentu nordackiego?

Język nordacki ma narracyjne podstawy do wykształcenia się ? przez lata różne narody kontynentu były zjednoczone pod znakiem Unii Trzech Narodów, I Federacji Nordackiej, Rady Państw Nordaty, Wspólnoty Nordackiej, a teraz II Federacji Nordackiej. Jest on swego rodzaju lingua franca, który umożliwia zróżnicowanemu społeczeństwu nordackiemu wzajemną komunikację. Nie zastępuje języków lokalnych, ale stanowi ponadregionalną mowę. Jego kluczowym aspektem jest to, aby był zrozumiały dla polskiego mikronauty, by mógł być wykorzystywany w kreowanej przez Nordatczyków twórczości i rzeczywistości, a nie istnieć jedynie jako ciekawostka.

Tarsycjusz Operar pisze: 19 wrz 2023, 10:28czy Rada Języka Nordackiego swoje działania oparła (lub zamierza oprzeć) na definicji słowa "język"?

Czy mógłby Pan Minister wyjaśnić, o co konkretnie chodzi? Opieramy swoje działania na swoich założeniach, a nie na definicjach... Przy czym nie widzę, żeby to, co tworzymy, było sprzeczne z definicją języka.

@Waksman  przypadki mi się podobają. Moglibyśmy jednak rozważyć usunięcie wołacza, który w razie potrzeby można zastąpić mianownikiem?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2023, 20:56 przez Leonid Repulijski, łącznie zmieniany 1 raz.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Leonid Repulijski pisze: 19 wrz 2023, 20:53@Waksman  przypadki mi się podobają. Moglibyśmy jednak rozważyć usunięcie wołacza, który w razie potrzeby można zastąpić mianownikiem?

W sumie miałoby to sens. Wykreślamy w takim razie. Zostaje nam 6 przypadków. Czy z podstaw potrzebujemy jeszcze czegoś? Bo według mnie mamy na razie wystarczy. Definicje poszczególnych części mowy ogarnie się w międzyczasie jak będą powstawały słowa. Na tą chwilę wiemy jak te słowa tworzyć i jak je odmieniać, także tyle chyba wystarczy. A ze słów, do pierwszego wydania słownika proponuję:

1.  II Nordacka' Federa'ce - II Federacja Nordacka

2. benzino'va stace' - stacja benzynowa

3. hlavni' - główny

4. hruby' - gruby

5. hrace' - gracja

6. voda' - woda

7. velky' - wielki

8. dvuznaky' - dwuznaki

9. to - to

10. ne - nie

11. ano - tak

12. problem - problem

13. na - na

14. moje' - moje

15. można' - można

16. je - je (zaimek od: ono, one) / jest

17. zastupit - zastąpić

18. polskymy' - polskimi

19. polsky' - polski

20. jazyk - język

21. wszechni' mova - mowa powszechna

22. orygina'lny - oryginalny

23. napad - pomysł

24. ale - ale

25. jak - jak

26. ma - ma (3 os. l. poj. od: mieć)

27. byt - być

28. użytko'vy - użytkowy

29. nestety' - niestety

30. trzeba - trzeba

31. nabirat - czerpać

32. dobra - dobra

33. informace - informacja

34. konec (w koncu) - koniec (w końcu)

35. bude - będzie

36. pisat - pisać

37. ustava' - ustawa

38. normalni' ustava' - ustawa zwykła

39. specjalni' ustava' - ustawa specjalna

40. konstitu'lna ustava' - ustawa konstytucyjna

41. kongreso'va opoved - uchwała kongresu

42. opoved - uchwała

43. pravny' akt - akt prawny

44. vymyslat - wymyślać

45. radiova' pravitka' - audycja radiowa

46. hlas - głos

47. hlasova' debata - debata głosowa

48. krasny - świetny

49. vizja - wizja

50. Nordacka' Komarchia' - Komarchia Nordacka

51. IV Muratycka' Republika' - IV Republika Muratyki

52. Kirianske' Imperium - Imperium Kiriańskie

53. Klindonska' Republika' - Republika Klindonii

54. Hawilandzke' Princestvo' - Królestwo Hawilandu

55. Vinkulijsky' Svjezok - Związek Winkulijski

56. dobry' den - dzień dobry

57. do obacze'na - do widzenia

58. pozdravy' - pozdrowienia

59. pozdravu' - pozdrawiam

60. Cestkara' " Neni' Nazvy' " - Ciastkarnia "Bez Nazwy"

61. neni' - bez

62. Federa'lna Komisja' Vyboru' - Federalna Komisja Wyborcza

63. vybory' - wybory

64. kongreso've vybory' - wybory do Kongresu

65. prezide'ncke vybory' - wybory prezydenckie

66. polity'czna strana' - partia polityczna

67. pojednany' - zjednoczony

68. Pojedna'ni Sily' - Zjednoczone Siły

69. Prezide'ncky Palac - Pałac Prezydencki

70. Ministra'lna Rada' - Rada Ministrów

71. sud - sąd

72. Najvyżsi' Federa'lni Sud - Najwyższy Sąd Federalny

73. Povszechni' Sud - Sąd Powszechny

74. Nordacke' Informaty'cke Konsorcjum - Nordackie Konsorcjum Informatyczne

75. państwo - strana'

I na razie to tyle ode mnie ?
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Pytanie z innej beczki: będziemy robili jakiś tłumacz języka nordackiego?

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Leonid Repulijski pisze: 21 wrz 2023, 17:43Pytanie z innej beczki: będziemy robili jakiś tłumacz języka nordackiego?

Dla szybkiego sprawdzanie słów czy tłumaczenia zdań - przydałoby się. Istnieje taka strona jak LingoJam, która pozwala na stworzenie własnego tłumacza, który można nawet osadzić w formie HTMLu. Pytanie jest takie - jak bardzo go potrzebujemy na tą chwilę?
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Nie wiem, jak bardzo potrzebujemy. Wiem, że rozwijanie takiego tłumacza to syzyfowa praca... Bo każde słowo odmienione przez każdy przypadek, czy też rodzaj gramatyczny, musisz wklepać do tego narzędzia ręcznie i przetłumaczyć.

Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Post autor: Tadeusz I Wielki »

Waksman pisze: 21 wrz 2023, 23:02Dla szybkiego sprawdzanie słów czy tłumaczenia zdań - przydałoby się. Istnieje taka strona jak LingoJam, która pozwala na stworzenie własnego tłumacza, który można nawet osadzić w formie HTMLu. Pytanie jest takie - jak bardzo go potrzebujemy na tą chwilę?

Chwilę posiedziałem na tym LingoJamie i troche ciężko by było cały język dać do takiego tłumacza, a z drugiej strony zrobić takie coś samemu to jeszcze bardziej żmudna praca. Według mnie słowa na forum narazie by wystarczyły, pożyjemy zobaczymy czy potrzebny będzie tłumacz.
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tadeusz I Wielki pisze: 27 wrz 2023, 14:14Chwilę posiedziałem na tym LingoJamie i troche ciężko by było cały język dać do takiego tłumacza, a z drugiej strony zrobić takie coś samemu to jeszcze bardziej żmudna praca. Według mnie słowa na forum narazie by wystarczyły, pożyjemy zobaczymy czy potrzebny będzie tłumacz.

Jeżeli będziemy od razu przeklejać do niego słowa wraz z tłumaczeniem, to wcale nie będzie to taka żmudna praca. Ja uważam, że taki tłumacz tworzony od samego początku może być bardzo dużym ułatwieniem dla osób, które chcą się nauczyć nordackiego.
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Waksman pisze: 28 wrz 2023, 4:36Jeżeli będziemy od razu przeklejać do niego słowa wraz z tłumaczeniem, to wcale nie będzie to taka żmudna praca. Ja uważam, że taki tłumacz tworzony od samego początku może być bardzo dużym ułatwieniem dla osób, które chcą się nauczyć nordackiego.

Dokładnie. Sam z LingoJama korzystam od początku działania w mikro do tworzenia tłumacza z kiriańskiego, i jak się dodaje na bieżąco to jest to czynność prawie przyjemna. Pytanie tylko, czy po opublikowaniu tłumacza można go edytować? Sam nigdy tłumacza nie skończyłem więc nie wiem.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 28 wrz 2023, 14:35Dokładnie. Sam z LingoJama korzystam od początku działania w mikro do tworzenia tłumacza z kiriańskiego, i jak się dodaje na bieżąco to jest to czynność prawie przyjemna. Pytanie tylko, czy po opublikowaniu tłumacza można go edytować? Sam nigdy tłumacza nie skończyłem więc nie wiem.

Oczywiście. Link do edytora to specjalny ciąg znaków, dzięki któremu można na bieżąco wprowadzać nowe dane do tłumacza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”